• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    fujiclub.cz | novinky, informace a speciální nabídky pro "fuji fandy"
    http://www.fujiclub.cz
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    LAUNCHER: Jasně, na skle záleží předevšim, tady jsem měl seťák 18-55, kterej je sice slušnej, ale oproti Sigmě 18-35, co používam na Canonu, to bylo slabší. Ovšem to je porovnání s asi nejlepšim zoomovym objektivem pro APS-C zrcadlovky, co momentálně seženeš, no:)

Je fakt, že co jsem viděl ukázkové fotky z Fuji 10-24mm, tak vypadaly hodně dobře. Navíc to je rozsah, u kterýho si umim představit, že ho za určitejch okolností nesundam z foťáku, jak je den dlouhej.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALDRICK: "Ale když pojedu někam fotit město nebo krajinu se stativem a budu chtít co nejlepší obrazovou kvalitu, tak mi můj Canon poslouží pořád o fous líp."

Domnivam se, ze toto zalezi velkou merou na objektivu. Nevim co mas doma za skla, ale porovnani na 600D proti mym 60mm Macro a 14mm bych se nebal.

Prave i z toho duvodu "investuji" mnohem radeji do objektivu nezli do tel - pristi generace Fujifilmu pravdepodobne prezbroji na 24mpx a bude to zase jinde.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    LAUNCHER: nestíham teď postnout výřezy, nicméně: při ISO 800 a stejnym času a cloně jsem Shadows posuvníkem dotáhnul Canon k lehce světlejšímu obrazu. Ale rozdíl v šumu zhruba jako vidíš níže. Když jsem potáhnul ještě za exposure a dorovnal tu světlost, pořád vypadala líp ta fotka z Fuji.

S těmi detaily to je zajímavé, a četl jsem to i někde jinde. Celkem se zatim utvrzuju v tom, že když ho koupím, bude to bezva univerzální foťák pro cokoliv, co aspoň občas fotím. Ale když pojedu někam fotit město nebo krajinu se stativem a budu chtít co nejlepší obrazovou kvalitu, tak mi můj Canon poslouží pořád o fous líp.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALDRICK: Chce to zkusit porovnat jeste stiny. Tzn nejaka ISO ktere cekas ze budes/chces vyuzivat a porovnej cast obrazu ve stinu. Pripadne zkus i shadow recovery.

Na detaily z X-Trans sensoru v Lightroomu pozor, nikdy jich nebude zrovna moc. Pokud bys z toho chtel zdimat posledni zbytky detailu, potrebujes Irident nebo Photo Ninja nebo alespon Capture One. LR je znamy slabym demosaic algoritmem pro X-Trans, mozna se to zlepsi s LR6, tezko rict.

Jen pro predstavu - ja ale presto na vse pouzivam LR5, protoze jsem liny zapinat neco jineho a menit svuj zazity workflow... pro me jsou konec koncu dulezitejsi barvy nez ostrost, aktualne fotim hlavne lidi.

Obecne ale diky za zajimavy a smysluplny test. Ja jsem si to srovnaval mmj se Sony Nex-5n a z ni mi lezly svetlejsi fotky nez z Fujifilmu na stejna nastaveni, s Canonem to samozrejme muze byt obracene.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    LAUNCHER: nechal jsem se vyhecovat, a půjčil jsem si na víkend X-T1. Kromě normálního focení jsem si zkusil udělat i to porovnání šumu při vysokém ISO, protože jsi mi nasadil brouka do hlavy:)
    Nedůvěru vůči online testům chápu, ale můj domácí výsledek porovnání X-T1 s Canonem 600D se celkem shoduje s tim, co ukazujou v těch online testech.
    600D má stejnej 18Mpx snímač jako asi 10 dalších typů canoních APS-C zrcadlovek, tak to snad bude někoho zajímat:
    Obě fotky F4.0, 1/80s, ISO 3200, Canon vs. Fuji. Výřezy neupravených RAWů vyexportované z LR.

Na stejný nastavení vypadá Fuji o trochu světlejší, ale udělal jsem i jiný fotky při stejnym nastavení (teda vzájemně stejnym, ale jinym než tomhle), a tam byl rozdíl nepatrnej, takže buď se to liší od konkrétního nastavení, nebo zrovna povylezlo slunce:) Každopádně srovnávat stejnou hodnotu ISO mi tady přijde zcela adekvátní.
    Rozdíl v šumu asi netřeba komentovat, na druhou stranu přemejšlim, jak moc ten Fuji RAW je už odšuměnej. U Canonu vidim víc detailů, což ale může být i lepším objektivem. Každopádně odšumováním v LR nedosáhnu u Canonu tak v pohodě vypadajícího obrazu jako je ten z Fuji.

A vůbec mi přijde, že se moje dojmy hodně shodujou s tím, co jsem si o tom foťáku přečetl. Takže buď jsem slabá a manipulovatelná osobnost, nebo ty online recenze zas tak nekecaj;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    jsme dnes s kamoskou nahodou nasli vlci maky na poli, tak jsme tam cvakli tudlectu fotku.
    X-T1 + Canon EF 50/1,8 II @ f2,8

HUGGI
    HUGGI --- ---
    LAUNCHER: osobne bych sel do Samynagu..ted buud kupovat FX verzi 14mm na D800..a krom jednoho urcityho uhlu kdy hodi velky prasatko jwe ten objektiv bomba..co jsem narychlo zkousel tu 12mm tak taky vypadal velmi pekne.18mm po prepoctu je mylsim idealni..na cestovaniá spolu s 23mm a nic bych neresil:)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Mam doma 14/2.8 i z toho duvodu, ze drive nebylo jine UWA sklo. Na pultech uz je zda se 10-24/4 a take manualni Samyang 12/2.

Preferoval bych rozsah zoomu, ale obavam se, jestli f/4 nebude moc tmave kdyz to vezmu do muzea, kostela atp. Na druhou stranu je to stabilizovane, takze by sly teoreticky pouzit velmi nizke casy (zase ale nezastavim lidi v pohybu). Stativy nepouzivam a nechci s tim zacit, je pro me zasadni co nejmensi / nejlehci vybaveni).

Jak prosim vnimate vyuzitelnost UWA objektivu pro Fujifilm / jaky byste mi poradili?
    REEFER
    REEFER --- ---
    LAUNCHER: no, dekuju, se smisenou radosti, je to fotoblog - zapisnicek z cest, fotky, na ktery kamosi cekaj po kalbe, zadny umeni, nebo neco, co bych chtel prezentovat ve vykladni skrini. ale mam je rad, to jo :) jsou to fajn vzpominky. dik pekne tedy.

ten budec - na nem je vtipny, ze byl focenej starou moji fuji x100 z prvni serie, ktera trpela "zamrznutim lamel" - existuje jenom clona 2 a 16, nic mezi ... zadny auto panorama (presviceny), zadnej automat, pekne rucne. tenkrat to bylo zajimavy fotocviceni, ale ze servisu prisel pak novy objektiv bez kecu... nastesti je toho plnej net, ze se to deje... (a nebyl jsem u nich prvni)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    REEFER: Jsem se z odkazu te fotky podival na Tvoji domenu a chtel bych Ti rict, ze se mi hrozne moc se mi libi Tvoje fotky :-) Nejvic tahle serie: http://nikolaj.cz/gallery/budec-pres-dva-kopce-2013/
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    tady je ta jedna co sem postoval nahled ve fotaku :-)
    fuji x100

P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: musim mrknout esi to tam je :-D ale diky
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: Nevim jestli jsem te ted pochopil spravne - ale pro foceni s blesky na M-mode si vypni v menu polozku "Preview Exposure in Manual Mode" (Screen Set-Up).
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    DIFF3RENT: jen k tomu obrazu aktualnimu me osobne nekdy stve i ze je po namacknuti spouste jelikoz kdyz fotim venku s bleskama s x100 tak mam obcas tmu v hledacku skoro :-D a je to trochu neprijemny ale da se to prezit.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DIFF3RENT:

1) Recenzenty zrovna kritizuji o kus nize, neverte jim hosi, vidite jak to zase dopada. Objektivy nejsou vevnitr kov, tak jak rikas by to i vazilo jinak. Cicala (kteremu ja verim) rikal, ze je to vevnitr lepsi spotrebka (opet umerne cene). Bohuzel kdyz se doctes jak vevnitr vypadaji 24-70mm f/2.8, uz se nicemu nedivis. No ono se pak taky dozvis prave u Cicaly jakou maji ty profi skla umrtnost a ... skoda slov.

3) To bych uplne urcite doporucil M240. Vzhledem k Tvemu oblibenemu ohnisku nize jeste RX1, pokud bys prekousl externi hledacek.

4) Krokovani mi vyhovuje tak jak je to ted, ale chapu.

Do urcite miry se ten odpor da uvnitr stelovat, obcas si to nekdo resi v USA. Nevim ale jak se s timhle popere ceske Fuji.

8) Jsou / budou v dohledne dobe i UHS-II SanDisk, ale X-E2 jeste neumi UHS-UU (bude fungovat jako UHS-I, casem to prendas do UHS-II fotaku). Ja prave chci na tohle upgradovat, protoze X-T1 uz UHS-II umi.

9) Podivej se na cenu Nikon DF vs Nikon D610. Technicky hodne podobne, ale cenove je to prvni premiovka. No a Fuji se vnimaji jako premiovka... nechaji te si priplatit za "retro" a za to ze to neni masovka.

10) No vsak ja jsem ten 24/1.8 Zeiss mel taky.

Problem je, ze je "jen" 1.8 coz me na APSC limituje a ze je vyrazne snazsi postavit dobre 1.8 sklo nez dobre 1.4 sklo. Z celeho Nexu me bavi jen 55/1.8 Zeiss... teda bavil by, kdyby mel aperture krouzek.

11) Doufam ze me z Fuji klubu ted nevynesou v zubech.... Ale hele, jestli muzes, jdi do toho, ja tomu fandim. Leicy ucumuji dvakrat do mesice v Munich a Frankfurt v jejich obchodech na letisti, moje X-T1 vedle toho vypada jak chuda pribuzna (coz ona taky je). Problem je, ze ja fakt nedavam manualni ostreni a tak jak rikas, take me desi kradez vybavy v tehle cenach.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    DIFF3RENT: o Sony jsem taky přemýšlel, u A7 je zatim blbá ta nabídka objektivů. Každopádně si toho zkusim vzít víc do ruky, jinak tu ergonomii asi neposoudim:)
    DIFF3RENT
    DIFF3RENT --- ---
    ALDRICK: v tomhle foru je to malicko offtopic, ale ja fotak ve meste doporucuju nosit pri foceni poveseny na ruce, porad "ve strehu". bud s kratkym popruhem/"poutkem", nebo s klasickym kozenym popruhem omotanym kolem zapesti. i ja s mou chabou telesnou konstituci tak v pohode muzu celej den chodit po meste s kilovym fotakem... a vyhodou je imho dost snizena sance kradeze. nevyhodou nemoznost tou rukou neco vic delat (ale kdyz fotim, nedelam behem toho nic jinyho).

co sony?
    Sony Alpha 7 Body ILCE-7
    http://www.megafoto.cz/sony-alpha-7-body-ilce-7.html

mne osobne se a7 i jeji vystupy vcelku libily... ergnomie mi prisla lepsi nez u fuji, ale vadily mi objektivy a vetsi rozmery, zvlast s tema sklama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam