• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    DOTCOM: moc pekny
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    neco malo z londyna a XT-1

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Fuji Guys - Fujifilm Photokina Booth Tour 2014
    https://www.youtube.com/watch?v=e261dOkI1f0
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Co jsem zatim skousel ruzne fotaky, tak vsechno jde resetovat do vychoziho nastaveni z menu. Driv jsem na to zapominal, ale ted v shopech uz nejdriv resetuji, nez si s tim hraji. U mne je to ale bohuzel stejne jedno, protoze kdyz mam v ruce DSLR (Nikon, Canon, Pentax, to je jedno), tak panikarim a vubec nevim co a kde mackat (to neni kritika tech systemu, to je priznani se, ze stejne vubec nevim jak se to ovlada).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    AHASVER: Nastaveny tam je to co tam nechal posledni zákazník co si s tim hral..;)
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    LAUNCHER: díky za info, jdu se zamyslet
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    AHASVER: Pouzivam B+W KSM MRC nano (Cpol) na 14/2.8. Polarizacni efekt vidim, ale typicky na primem slunci mam problem v EVF / na displayi videt odstiny oblohy dostatecne zretelne. Chce to lepsi ocnici pro X-T1, ktera doufam do par tydnu dorazi do CR. Nebo lepe takove ty velke stinitka displayu co pouzivaji lide, kteri radi foti landscape.

Lpol ma lepsi efekt, ale mate PD autofocus systemy. X-T1 pouziva 90% casu CDAF, takze toto resit nemusis a lepe bys poridil s dobrym Lpol. Bohuzel, neco jako opravdu kvalitni Lpol se bezne nevyrabi, neni po tom moc poptavka kvuli penetraci DSLR.

Polarizers
    http://www.luminous-landscape.com/tutorials/polarizers.shtml
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ALDRICK: ok. diky za info.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    MORPHLER: dá se vypnout preview expozice v hledáčku, a pak ti to ukazuje obraz tak, jak by ho exponovala automatika, bez ohledu na to, co máš nastavený za clonu, čas a ISO.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    jak se ty hledacky chovaji, kdyz chci fotit na manual s manualne nastavenym bleskem. uvidim neco?
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    BERNIE:
    DOTCOM: děkuju vám oběma za pomoc, mám doma X-E2 a taky podezření, že v megapixelu maj něco neuvěřitelně špatně nastavenýho, včera jsem zkoušel v noci za zataženými okny při světle úsporky a bylo to mnohonásobně lepší než zkouška v mpx... a je to zatim divný, ale žádná tragédie, asi největší problém/podivnost pro mě je ta odezva

ještě jeden dotaz, asi tupej, ale co jsem tak koukal na netu, tak si hodně lidí stěžuje, že nevidí žádnej efekt s polarizákem. já jsem zvyklej na film fotit s lacinym lineárnim polarizákem, kterej podle mě na to stáří a cenu fotky překvapivě hodně kvalitativně posouvá. jak je to s digitálním foťákem? má polarizák menší vliv? asi jsem už pochopil, že bych si měl koupit cirkulární...
    díky

BERNIE
    BERNIE --- ---
    AHASVER: hledacek X-T1 pro me temer ve vsem predci hledacek EOS 7D.
    Zrni, kdyz je malo svetla (hodne malo), nicmene porad vidis vyslenou expozici, takze je to sumak.
    Vcera jsem fotil koncert, kam jsem vzal jak X-T1, tak 7D a z hledacku 7D jsem byl v ty tme vylozene zklamany :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    AHASVER: Ja si zvyknul docela rychle. Je fajn videt jak to mas naexponovany. Nedavno jsem po dlouhy dobe pouzival dslr a byl jsem z toho vyjevenej ( ze v hledacku nevidim jestli to nemam prepaleny, neni tam horizont atd)
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    LAUNCHER: dekuji za odpoved. podivam se teda na x-t1. x100t by se mi libila asi nejvic, ale prosinec je za dlouho...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    AHASVER: Saturovane je to tak, jak si to nastavis. Zrnite je to dle ISO, dej na to f/1.4 prime, zazitek z EVF se zlepsi i v trosku slabsim svetle. Do EVF se posila 200fps video, takze se sam podivej, jake ISO to v te chvili potrebuje na 1/200 cas. Mozna tomu zkus i trosku snizit jas, jsi zvykly na tmavsi hledacky (ja ho mam snizeny a to jsem zacal fotit az s EVF). Ve slabem svetle to zrnit bude i tak, na druhou stranu v te chvili bys mel v OVF tmu.

Zaroven rovnou zapomen na X-E2 a zkus si hledacek X-T1, je vetsi a mne se s ni kvuli tomu foti vyrazne radostneji. Kdyby ani to nestacilo, zkus pockat na X100T a zkusit si jeji novy rangefinder-like hybridni hledacek. Urcite si nic nekupuj pokud Ti ten hledacek nebude vyhovovat na prodejne, casem by Te to akorat zacalo stvat. V Megapixelu si ten fotak myslim muzes proti zaloze na nejaky cas pujcit, coz urcite vyuzij, protoze si kupujes uplne neco jineho nez na co jsi zvykly.
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    ahoj, zvažuju koupi x-e2
    dnes jsem se podíval do hledáčku a dost jsem se vyděsil... nefotím na digitál a na všech svých aparátech mám průhledový hledáček nebo normální přes objektiv. teď jsem poprvé viděl EVF hledáček a přišlo mi to jako dost šílenost. to si člověk zvykne? je výraznej rozdíl, pokud se dívám v interiéru (dnes v megapixelu) vs. venku, kde je citelně víc světla? nebo je to pořád tak divně přesaturovaný a zrnitý?

díky za reakci
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: 12mpx Sony je prehistorie. 16mpx Sony sumi ~ stejne jako 24mpx Sony. Jenze 24mpx ma problemy s nemalo Nexovymi objektivy (mmj 16mm Sony ma mimo stred horsi rozliseni na 16mpx nez na 24mpx, prave kvuli narocnosti na uhel dopadu). Se vsemi tremi sensory jsem fotil.

Jake nativni Fujifilm sklo by s 24mpx mohlo mit problem si netroufam odhadnout. Ale predpokladam, ze lide, kteri pres adapter provozuji siroke rangefinder objektivy by museli zustat na 16mpx. Samozrejme, pro ne bude nejlepsi spise neco jako A7S, ale ta se ne kazdemu libi.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Mensi rozliseni jsou lepsi na video (mensi jello effect) a na sport (rychlejsi cisteni bufferu). Take jsou mene narocne na uhel dopadu svetla, takze jsou mnohem vice kompatibilni s neidealnim designem objektivu.

Vetsi rozliseni jsou lepsi pro landscape a HiDPI displaye.

Pick your poison.

Co se pouze sumu tyka, soucasne BSI muze jit na 50mpx APSC bez vyraznejsich problemu.

Jak pise Huggi nize, na 12mpx A7S vam to na pixel mene sumi nez na 36mpx A7R, ale na A7R zase mate z ceho SW denoisovat, vyjde to podobne, ne-li lepe pro tu A7R.

Nejaky nazor na to, kde lezi optimum dnesniho APSC nemam, ale zastavam nazor, ze kdyz to funguje, tak na to nesahej - problemu s 24mpx APSC neni malo (viz vyse), preferuji zustat na 16mpx.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    RATTKIN: nj, 5 let vyvoje je znat
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DOTCOM: já jsem přešel z 12 mpix na 24 mpix a šum je na stejném iso mnohem menší, i při zoom 100%. Oba foťáky jsou APS-C a dělí je od sebe 5 let. Oba senzory stejný výrobce- Sony
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam