MYKEZ: Zalezi co presne s tim chces delat. Mam doma 14/2.8 a 23/1.4, chtel jsem ten 14 pouzivat na lidi pro zvlastni prilezitosti, ale 23 pouzivam typicky vecer mezi f/1.4 az f/2 (hospoda, tlumene svetlo v interieru atp), takze tech 2.8 by mi nestacilo a bleskat ty lidi se mi nechce (taky nemam rad, kdyz na me nekdo blika s bleskem).
Asi je to moje foceni nejake zacarovane, protoze mnozi dalsi evidentne foti koncerty bez blesku na f/4 a 1/125s a staci jim 3200 ISO:
https://fujifilmblog.wordpress.com/...of-the-tony-woolliscroft-and-the-1975-photography-competition/
Cekam na 16/1.4 ktery ma vyjit nekdy v 2015. Ten 10-24mm by se mi asi hodil, ale ciste na landscape / mesto atp. I z toho plyne, ze f/2.8 oproti f/4 nevyuziji, protoze uz f/2.8 je na me hrozne malo, takze bych musel pouzit blesk a pak je mi uz docela jedno, jestli tam mam f/2.8 nebo f/4.
14 jsem kupoval jak vysel, 10-24 byl jeste v nedohlednu. Kdybych to kupoval dneska a mohl si vybrat, tak netusim ktery bych koupil. Asi je mi o fous sympatictejsi 14 (skladnost a "primocarost" foceni s prime), ale 10-24 je vyrazne praktictejsi. Pokud bych si mel vybrat mezi 10-24 vs 14 vs 23, tak urcite 23, asi moje nejpouzivanejsi sklo dneska (preferuji FOV ~50mm, ale bohuzel v posledne dobe mam malokdy dost mista na 35/1.4). Pokud bych chtel spis fotit landscape / seascape, tak asi 10-24, protoze je proste na tyhle ucely nejpraktictejsi.
Jsem Ti moc neporadil asi :-)