X-E1 mam jednu z prvnich prodanych v CZ, nasledne se mnou byla dva roky v Africe (celou dobu 35/1.4 a od doby co vysla 14/2.8, ostatni objektivy spis zustavaly v CZ) vcetne obcasnych letu do CZ a zpet. Fotak byste rekli ze je novy. Hodne jsem se bal prach vs skla, nastesti v pohode. Fotak byl celou dobu v kozenem half-case, ostatne jako vsechny moje fotaky. Ale jsem teda spis "z cukru", takze hotely, guest houses, auto, kancelar, vylety v aute, restaurace... ne nejake stopovani v prachu a tak. Ale urcite dostala vyrazne vice do zubu, nez by dostala v podobnem rezimu v CZ.
X-T1 trosku horsi kvuli tem cernym sankam - ty jsou trosku sedrene od nasazovani/sundavani blesku. Jinak tlacitka, guma vsechno drzi. Opet, celou dobu v half-case.
Na 14/2.8 me stve prilis volny krouzek, casta stiznost. Na YT je navod jak si to samo-domo vyresit, na coz kaslu - tak moc me to netrapi a to sklo miluji a nechci si ho poskodit.
Nize me upoutala stiznost na pomale ostreni 14/2.8, osobne ho povazuji za nejrychleji ostrici sklo v dobrem svetle. Naopak mi prijde, ze mi teda ostri rychleji nez 23/1.4 . Ale mozna to bude vyplyvat i z toho k cemu a v jakem svetle kdo ty skla pouziva. Je pravda ze co se svetla tyka, tak 23/1.4 trapim vyrazne vice nez 14/2.8, takze je to nejmene z me strany "nefer" srovnani. Nejrychleji mi teda v dobrem svetle asi ostri 18-55, ale hrozne me ten objektiv nudi a mimo video (kvuli stabilizaci) nejsem moc schopny se donutit ho pouzivat.
Videl jsem na netu dost jete Fujiny i v paradnim stavu Fujiny, co jsem naposledy videl X-Pro1 od Yomadic.com, ktery s ni byl snad ve vsech zemich sveta, tak vypadala v pohode. Naopak jinym z toho pada guma a tlacitka. Netroufam si posoudit, jestli je to horsimi/lepsimi kusy nebo zachazenim.
Kolega mel nejakeho Pentaxe, K-x myslim, a ten teda vypadal po cca roce daleko hur nez moje X-E1. Ale co jsem zazil/videl, tak to urcite bylo zachazenim.