• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Mozna rikam stara znama fakta ohledne zpracovani fotek z X-trans sensoru v Lightroom, ale mozna vam to pomuze:

Sharpening: 100pct na detail, to je zasadni vec a podstata celeho triku zpracovani fotek z X-trans. Amount uplne staci 25pct, ale pokud je potreba a vstup to snese, tak klidne i 40pct u nekterych fotek. Radius nechat na 1px, masking mozno nechat na 0pct (pripadne 10 jako v odkazu nize), nebo mozno oboji poladit podle vkusu. Proti vychozimu nastaveni zasadni rozdil, alespon na mych fotkach.

Kvuli nastaveni vyse (a moji lenosti) neberu ani na fotky z X-trans sensoru nic jineho Lightroom.

SHARPENING X-TRANS FILES IN ADOBE LIGHTROOM
    http://petebridgwood.com/wp/2014/10/x-trans-sharpening/
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    RATTKIN: BERNIE: MIMA_A: diky vsem za info. uvidime, kdyz tak sem pak pastnu nejake info a reference...
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    Nebo fotka z koncertu Zaz, focena na 70-200/4L.

BERNIE
    BERNIE --- ---
    Treba tady jsem si fotil kocoura, s 50/1,8 od Pentaconu (koupen za 1200 i s funkcni kinofilmovou zrcadlovkou:), na plnou diru. Je to ISO 6400 a jeste trosku vytahnuty, takze sumi. Nicmene pro predstavu staci :)

BERNIE
    BERNIE --- ---
    MIKEKT: na plnou diru. Takovej castecnej workaround: nastavit clonu na tele zrcadlovky, pak zmacknout DOF preview cudlik, drzet jej zmacknuty a sundat sklo. Clona zustane na te hodnote, na ktere byla nastavena. Dokud sklo zas nenasadis na telo zrcadla.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BERNIE: a jde ti ovladat clona na canon sklech nebo to musis fotit na plnou diru?
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    CABOWITZ: s kombinaci, kterou popisujes nemam zkusenos, ale pouzivam adapter za 15 USD s Canon L skly a je uplne v pohode (sklo se trosku vikle, na funkci to nema vliv:). pak mam jeste adaptery na m42 a Pentax K mounty, oba staly do 1000 Kc a nemam s nimi zadne potize.
    Take si myslim, ze ten originalni je za strasne predrazeny.
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    KUBBE: C1 Pro. Lightroom je pro me nepouzitelny, vystup je hnusny...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MIMA_A: Vzhledem k tomu, ze ma ten adapter of Fuji kontakty, tak potrebuje misto mezi poslednim clenem objektivu a pripojenim na kontakty mountu.

Kvuli tomu s nim neni kazde sklo kompatibilni:

FUJIFILM M MOUNT ADAPTER | Compatibility Chart | Fujifilm Global
    http://www.fujifilm.com/...eras/accessories/lens/mount/fujifilm_m_mount_adapter/compatibility_chart/

Vyresit si to da tak, ze si vezmes 3rd party adapter. Pak funguje vse, ale prijdes o to tlacitko na Fuji adapteru, coz ti muze, ale nejspis nebude vadit.

Obecne ty adaptery snizuji nepatrne kvalitu puvodniho skla kvuli nepresnostem (viz par testu). Samozrejme, na Fuji mas navic orez na APSC. Dalsim problem je uhel dopadu svetla, ktery se u M skel tradicne neresil, protoze filmu je to burt. Digitalnimu sensoru to burt neni, takze zvlast u sirokych skel to dela mimo stred psi kusy. Novejsi M skla uz tohle zohlednuji a s vetsim ci mensim uspechem se snazi prizpusobit design digitalnimu sensoru. Samozrejme, pak uz jsou holt vetsi/tezsi/drazsi/slozitejsi.

Jestli te zajimaji prevazne M skla, doporucil bych Sony A7S, ktera ac se mi vzhledove nelibi, tak ma FF sensor a ma velke sensely (takze uhel dopadu mene vadi, kdyz trefujes sirsi diru). Nektere jine sensory se to snazi resit pres agresivnejsi microlenses (coz ma zase sve jine nevyhody), ale velky sensel u tohodle neokecas :-)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CABOWITZ: já mám pár adapterů z číny za pár korun, ale ne přesně ty co hledáš.
    na focení to funguje bez problémů, ale je to volnější, třeba to i trochu to kvedlá, což může vadit při ručním zaostřování.
    otázka, je, jestli to dražší adapter nedělá, to se budeš muset zeptat jinde.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: (nejak podobne se tvarim, kdyz si ctu o 16/1.4 :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    First Look: XF16mmF1.4 R WR | Fuji Rumors
    http://www.fujirumors.com/first-look-xf16mmf1-4-r-wr/

MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    ten adapter od fuji ma el. kontakty, ale jestli to prinese zasadne tak neco navic netusim
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    MIMA_A: ja mam od voigtlanderu 15 a 50. zajimalo by me jestli ma prave nekdo treba negativni referenci na to, co s tim sklem udela, kdyz se pred nej predsune ten adapter. odkazovanou recenzi neznam, dik, prostuduju. nasel jsem na netu samozrejme take par odkazu k tematu, ale nic moc podrobneho...
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    CABOWITZ: Kupoval jsem nejaky veci od chlapa co mel x-pro a na tom nokton 40/1.4 a dost se nad tim rozplyval, na muj vkus az moc. Na pohled to bylo hodne kompaktni, tedy zrovna tenhle objektiv na tom x-pro
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    ahoj, prosim ma nekdo z vas zkusenosti s kombinaci x-e 2 / pro1 + voigtlander skla + m-mount adapter? jak se tyhle fotaky v kombinaci s tema sklama chovaji? je v pohode koupit si adapter za par stovek z ciny, nebo original od fuji. popravde prodavat ten adapter za 4000 mi prijde jako zlodejina. ehm... uvazuju ze bych tehle kombinace sel, ale pred tim bych byl rad za jakekoliv reference...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUBBE: LR a obcas PhotoNinja. Z LR se mi nelibi ostrost, ale mam rad jeho barvy a jsem na nej obecne zvykly.
    KUBBE
    KUBBE --- ---
    Jakej software pouzivate na vyvolani jpg z raf na windows ? (mam x100s a lr5.6 a vysledky se mi nejak nezamlouvaj)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam