• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    RATTKIN: tak tohle me dostalo do kolen za posledni dobu fakt TOP!!!
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: Venku je destivy den, pri 1/180s (na kolecku 1/200s nemam) a f/4 mi to ted ukazalo ISO 640. Takze ve dne bych to nejak zvladnul. Vecer je asi jedine fotit jednotlive na f/1.4, nebo mit alespon doma moznost vyrazne intenzivnejsiho osvetleni :-)

    Opice jsem fotil, ale to bylo narozdil od deti docela jednoduche, oni casto odpocivaji a navic jsem je fotil venku na Africkem slunicku.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALDRICK: jo a s věkem dítěte se zkrachuje expozice. všechno pod 1/200 mám už totálně rozmazané. kdo nemá děti, tak at zkusí fotit opice.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    RATTKIN: Už jsem slyšel řadu hovorů na téma "co se v životě změnilo, když k prvnímu dítěti přibylo druhé", ale bůhvíproč jsem zatím nikdy nikoho ze zúčastněných neslyšel vzpomenout na to, že musel zvýšit clonové číslo:)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LAUNCHER: já taky dite pral na f1.4, ale teď když mám dvě, musím na f4.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Vsechny moje fotky za poslednich 7 mesicu vypadaji nejak takhle :-))
    Jak jsem psal - skoro jako vzdy ve slabem svetle - f/2.0, 1/125s, ISO 3200.

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KOTWA: Moje zena je jen s mobilem tez spokojena. Ptal jsem se ji, jestli nechce treba nejaky pancake na moji starsi X-E1, ale ted ma spis plne ruce ditete a ocekava, ze to budu vsechno jako fotit ja, kdyz jsem takovy fotakovy a navic jsem ted skoro porad v CR :-)

    Primo ja ale asi nekde delam velkou chybu, protoze podstatna cast mych fotek jsou focene jako f/1.4 (nebo f/2 v pripade X100T), 1/125s, ISO 1000 a vyse (s bleskem jsem se do ted nenaucil fotit, proste se stydim na lidi blikat). To by z mobilu nedopadlo dobre predpokladam, pripadne by se lesklo kde co od mini-blesku na mobilu. No a zaroven X-T1 + 23/1.4 nebo 35/1.4 vnimam velikosti jako "neobtezujici" a navic se mi ty Fujinky proste moc libi vzhledove :-)) Druhy extrem jsou vylety s X-T1 + 14/2.8, tam to zase mobil neda kvuli te sirce.

    Ted si hodne slibuji od 16/1.4, protoze to jednak bude jeste docela siroke, druhak to prezije to me caste foceni ve slabem svetle :-)
    KOTWA
    KOTWA --- ---
    LAUNCHER: k tomu doporuceni dobryho fotomobilu bych se ale klidne pridal, pokud by ty fotky mely koncit na instagramu, pak staci cokoliv z dnesnich lepsich mobilu cca 15k+ a sem tam by se nasly i levnejsi dobre... rozdil mezi fotkama ktery takhle nahraju z fuji a ktery jdou z mobilu se filtrama a malym rozlisenim docela dobre stira.
    KOTWA
    KOTWA --- ---
    P4INTER: moji z jsem poridil fujifilm xm1 s 27/2.8 a je nadsena. vejde se to vsude a az na pomaly ostreni a mensi svetelnost to dela vyborny fotky... to sklo spolu s transx a jpeg processingem od fuji dela fotky skoro jako z filmu
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: 1) Hotshoe. 2) BSI sensor - na druhou stranu mi prislo, kdyz se delaly srovnani fakt fotka na fotku, ze ten rozdil byl velmi maly. Byl jsem z toho tenkrat pomerne prekvapeny.
    3) MkII ma WiFi a par dalsich veci, ktere muzou ale nemusi chybet. // Omlouvam se za OT, kdyztak me smazte.
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: tak zatim to vypada ze ideal pro ni bude ta rx100 je nejakej zasadni rozdil mezi MkI a MkII ?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LAUNCHER: ten rx100 má mnohem lepší objektiv (a cenu), není divu.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    REEN: chocho dik kez by:D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: Z RX100 MkI lezou ostrejsi fotky nez z Nex-7 + 18-55.

    Rozmyslete ale, jestli neporidit Note 4 / S6 / iPhone6, stejne to bude nechavat doma, jako to zrcadlovku.
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: no to mysleno malyho do kapsy bylo jakoze ma zrcadlovku a s ni se ji nechce porad tahat tak chce neco malyho :-) no musim zjisitt jestli nutne potrebuje zuuuum a nebo to da bez toho. Pokud to da bez toho tak ji reknu at jde do toho ricohu nebo pak bazarova x100 treba :-) jeste sem slysel docela chvalu na ty nexy myslim nex5 to je myslim taky apsc.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: Hele, nevim jak Tvoje kamosky, ale moje kamosky na obleceni pouzitelne kapsy nemaji. Zaroven by se jim do kabelky vesla i FF DSLR (ale asi by ji nechtely sebou tahat). Takze specifikuj naprosto presne, jak to ma byt velke :-)

    Do klucici kapsy bych sel smerem RX100 (verze dle vkusu a nalady) nebo Ricoh GR (APSC, ne ty starsi). O obou vis, takze jsem ti moc neporadil.

    Pokud to muze byt o fous vetsi, tak podle vkusu Fujifilm X100 nebo Panasonic LX100 nebo Canon G7X. Nebo klidne libovolny Fuji X-mount s 18/2 nebo 27/2.8. Nevim jestli je to meritko, ale ja jsem schopny v kapse nosit i Fujifilm X-T1 s 35/1.4

    Zbyva ale dulezita otazka - Mame doma RX100 ktery pouzivala moje zena, pak moje mamka, ale u obou jsme nakonec museli jit cestou mobilu se slusnym fotakem, protoze nehlede na predchozi deklarace nechavaji RX100 porad doma.

    Dorazilo me, kdyz zena jela na sluzebku do Finska a posilala mi odsud fotky z mobilu. Pritom si doma muze pujcit libovolny fotak/objektiv z toho, co mam.
    REEN
    REEN --- ---
    MIMA_A: ještě to může bejt mimozemskej zvěd převlečenej za psa s ledabyle zakrytou kontrolkou ;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    P4INTER: levnější je Sony a6000, kterou mám a můžu doporučit, ale je větší.
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    cus hele trochu OT ale kamoska ted zvazuje koupit neco malyho do kapsy. A tady vim, ze lidi maj i jiny fotaky nez fujiny. Zvazuje neco kolem 15+- (ma zrcadlovku a chce neco maleho, cestovani atd...) zvazuje nad sony rx100. jaky jiny sou alternativy vim jeste ze je v ty relaci ricoh GR, ale ani s jednim nemam zkusenosti. nadhodte co je dobry pomer cena vykon.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam