LAUNCHER: Docela jsem ted testoval proti sobe tuhle kombinaci na bezne foceni rodinky a lidi obecne. Fotky z 23/1.4 jsou technicky dokonalejsi (ostrejsi, kontrastnejsi). Jenze, fotky z 23/2 jsou pro me oci proste hezci (mimo situaci, kde by se opravdu hodilo f/1.4 pro vetsi izolaci popredi/pozadi - tehle fotek je ale vyrazne mene, nez jsem cekal). Chybi mi u toho ale vetsi EVF z X-T1 a moznost vyklopit display, poslat do nej natvrdo signal viewpoint tlacitkem a fotit s tim z urovne pasu (X100F?).
Ten HVF na X100T se mi naopak hodi vic, nez jsem si puvodne myslel. Znamena to pro me ale fotit bez lens shade, protoze ta mi ho stini vic, nez je zdravo. Puvodne jsem mel na X100T nasazeny UV filter, ale ten jsem sundal. Prestoze to bylo BW, tak to ty fotky zabijelo, jakmile byla trosku nepratelska poloha nejakeho svetelneho zdroje.
Ted to mam "vyreseno" tak, ze na X100T mam jen drzak na filter, ktery pouzivam jako takovy micro-lens shade, abych trosku zmensil sanci, ze pri neopatrne manipulaci trefim necim objektiv - a zaroven si vyrazneji neblokuji HVF. Mam ho nasazeny opacne, aby byl sirsim konecem k fotaku. Taky se mi libi, ze jako lens lid s tim muzu pouzivat "normalni" placate, ne to puvodni "vicko" od X100, ktere se mi blbe dava do kapsy.
V dohledne dobe se ale X-T1 zbavovat nebudu. Prestoze se mi ted nejvic chce fotit prave s 23mm (~35mm), tak obcas proste potrebuji zejmena 35/1.4 a 14/2.8. Mam objednany 16/1.4, ale moc si od toho neslibuji, predpokladam ze pro me beznejsi foceni to proste bude prilis siroke nebo prilis malo siroke. Ale je mi lito vynechat f/1.4 objektiv a bavi me testovat nova skla :-)
(cele vyse uvedene je ciste subjektivni, muzete to mit uplne jinak - ale treba se to nekomu muze hodit pri rozmysleni, jestli X100 serie nebo 23/1.4)