• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MYKEZ: ok, tak jinak, at je to jednoduchy. Pokud palis v nasich podminkach (severni sirka CR) nocni oblohu a hvezdy, tak pokud nechces aby byly maznuty tak, ze to poznas okem pri pohledu na fotku, potrebujes maximalni cas 22 sekund, pokud bliz k Rovniku, odkud ty fotky sopky jsou (ano, i timelapse je prekvapive z fotografii, ktery pak slozis a kdyz budes mit na tech fotkach paralax cary, zobrazi se ti i do videa), tak maximalni cas zaverky nesmi presahnout 18 vterin. Jak si nastavis clonu a iso je uz na kazdym podle toho, jak svetly fotky chce mit a jak moc mu nevadi sediva ve vysledny fotografii a kolik detailu a pridanych dat chce mit na fotografii.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    DRAGON: Já ale nemluvim o timelapse... U timelapse pohyb pochopitelně vadit nemusí, když z toho děláš video. Mám na mysli situace, kdy pohyb (hvězd po obloze) nechceš. A dotaz píšu právě proto, že jsem v praxi na tenhle problém narazil (chtělo to o něco kratší čas, ale se clonou už nešlo jít níž a s ISO nešlo jít výš).

    Samozřejmě máš pravdu, že záleží na podmínkách... Já jen říkám, že jsem v určitých podmínkách tu nižší clonu potřeboval.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MIMA_A: ehm.. cela nocni cast toho timelapse je na iso 1250. Nechci vam do toho uz kecat, je to vase vec, ale byt vami, nejdriv bych si informace overil v praxi, nez bych nekomu neco radil.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MYKEZ: taky myslim, ze kdokoli neco obcas v noci fotil, tak vi, ze nakonec musis clonit dost malo, pokud nechces abys byl s ISO vyse nez treba 1600 (samo zalezi, jake ISO je pro tve ucely jeste akceptovatelne + cim to fotis) a stejne tak je to s casem, na nektere ucely male star trails jeste prezijes, na napr. tisk neceho vetsiho asi ne, + cim delsi ohnisko mas, tim kratsi cas si muzes dovolit, a zvlast na crop senzoru se ten cas krati dost rychle
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MYKEZ: tak jak pisu, no, ten timelapse sem fotil na 5,6 a jeste omylem s nasazenym polarizakem :-)
    zalezi strasne moc na podminkach proste
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    DRAGON: No právě že nižší clona může bejt potřeba, abys tam těch (jenom) 20 vteřin vůbec dát mohl... Nebo mi něco uniká?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HUGGI: mne to neprudi, ja se pouze ptal, protoze me zajimal duvod, proc nekdo vybira objektiv na astro podle clony, kdyz je to uplne jedno:) spis bych vzal levnejsi sklo a vic bych investoval do astro filtru, ktery nejsou nejlevnejsi.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    DRAGON: tak si to někdy zkus vyfotit s clonou 8, clonou 4 a clonou 2..už nevím co ti k tomu říct víc..máš jen tři hodnoty se kterejma můžeš hýbat, když jsou dvě na maximu tak zbývá jen ta třetí..nebo tu fotku mít nebudeš..

    moc nevím co tě na tom tak prudí, že někdo chce fotit oblohu na f2 nebo níže..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    treba tohle je cely na 5,6. Jen sem mel bohuzel nasazenej polarizak, kdyz sem na misto prisel, uz byla temna noc a nevsim sem si toho :/

    Batur Volcano Timelapse
    https://vimeo.com/173299523
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HUGGI: tak zrovna tohle moc neberu jako astro foto, to proste jenom das fotak na stativ, nastavis M, bouchnes tam 20 vterin a vic neresis :) ja myslel spis foceni DSO, napriklad M31 atd
    U fotky, cos hodil je vicemene uplne fuk, co mas za clonu, tam jedinej dulezitej faktor je svetelny znecisteni.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    DRAGON: On nikdo netvrdí, že f4 nejde astrofoto fotit, ale u fotek jako tuhle: https://www.flickr.com/...kk4g-qA6yK3-bNcPka-gzmL5b-pJW6an-i2QEey-gBgJPJ-fML7ij-nM31oU-aFtGdP-9AEpHt

    kdy už jsi na ISO6400 je clona dolů velká pomoc..a určitě se najdou i situace kdy třeba nemůžeš mít dlouhej čas, tak tot am potřebuješ dostat jinak..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LEHUOK: iso ruzne, podle svetlA, shutter maximalne 22 vterin, jinak uz jsou cary
    LEHUOK
    LEHUOK --- ---
    DRAGON: iso a shutter speed mas pri tom nastaveny jak?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LEHUOK: mam ho. je to v pohodě, manuální zaostřování je právě na astro ideální. nastavíte nekonečno a žádnej AF do toho nekecá. je to asi můj aktuálně nejmíň ostrý objektiv, ale nemám to s čím srovnat, všechno ostatní mám 19mm a víc. rozhodně je to použitelné.
    pak z těch širších sigma 19mm DN je super ostrá a levná, nejostřejší co jsem na mirrorrless do 15.000kč viděl. ale pouze f2.8
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    DRAGON: No kdyz si projedu exify takovejch fotek tak to az ma vyjimky byvaji clony pod f2
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    (jen teda oprava, koukam ze fotim na f/4, ne 5.6)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HUGGI: no tak to prave neni uplne. Viz nejdrazsi astro teleskopy. Dulezitejsi jsou filtry.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    DRAGON: Pokud chces fotit hvezdy jako tecky tak se foti na co nejvice otevrenou clonu pokud vim
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LEHUOK: muzu vedet, proc ne f/4 na astrofoto? Ja fotim vsechno na 5,6 napriklad. A jedu s 16mm na fullframe.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LEHUOK: Protoze je to plastacek. Pokud to nechces jen na astro, tak absence AF po nejake dobe hodne lidi otravi. Nevim jak tenhle, ale nektere Samyangy mely navic problem s ostrenim, napriklad nekonecno nebylo v nekonecnu, coz je docela blbe pro tebou dotazovane astrofoto. Da se samozrejme overit, kde to to nekonecno ma a pripadne si tam udelat vlastni rysku.
    LEHUOK
    LEHUOK --- ---
    Zdravim ma tu nekdo zkusenost s Rokinon 12mm f/2.0 NCS? Nejaky padny duvod proc do toho nejit?
    Chtel bych neco na astrofoto a siroky landscape, absenci AF ozelim.

    Zvazene alternativy:
    Fujinon XF10-24 F4 (drahe, F4 nic moc na astrofoto)
    + sirsi
    - cena
    - astrophoto s F4 asi ne-e
    Fujinon XF16 F1.4 WR
    +WR
    -cena
    -na astrofoto stejnak doporucuji clonu maximalne F2
    -neni az tak siroky

    Zkousel jsem na astrofoto svoji 23mm F2 a s vysledky jsem relativne spokojen, bohuzel je to priliz uzke, takze leda vyfotit vic fotek a sesivat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam