• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    LAUNCHER: tak to mi je jasné, že s dlouhým sklem široký záběr nevyfotíš :-D Nevadí může znamenat, že nevejde a nevadí ti to :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UNREALONE: Jestli si chces X100 koupit, bez do toho. Hezci digitalni fotak neznam.

    Jen proste ber v potaz, ze kdyz jsem chodil po Johannesburgu, tak jsem fotil na XF14 a neumi si predstavit jak si na pamatku fotit to mesto na ~35mm.

    A ze se nekde doctes, ze to nevadi, ze se proste omezis na 35mm, tak vadi a neomezis, protoze co se Ti nevejde do zaberu, to tam proste nebude.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    LAUNCHER: toho jsem se trochu bál, když jsem zvyklej na velkou zrcadlovku, ale i na té X-T10 to bylo lepší než jsem čekal

    trochu se ještě bojím autofokusu, který asi oproti zrcadlovkám horší bude...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UNREALONE: Mam z OVF na X100T ten dojem, ze EVF na X-T1 nebo lepsi maloco nahradi :-) Ale je to hezky designovy prvek a obcas zajimava hracka :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    btw co blesky? strobíte někdo na Fuji?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    btw jak jste na tom s průhledovým hledáčkem (X100 / XPRO)? nějaké dojmy?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    LAUNCHER: pořád se pokouším si nějak zdůvodnit X100ku, protože se mi prostě líbí a říkám si, že bych se možná chtěl omezit; varianta mít to jako druhý foťák už mi trochu přijde jako overkill, ale srovnatelný setup sice na parametry jde udělat, ale 100ka bude asi pořád kompaktnější...+ leaf shutter
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Já taky momentky a prkotiny pálím z iP7+. Maximálně s tím natočím koncertní vstupy pro hudební klub.
    Ale klubové koncerty fotím s Fuji XP2. Dovolím si malé promíčko odkazem na FB. https://www.facebook.com/pg/wikxzenphoto
    Objektivy 23/1.4, 56/1.2 a poslední koncert (Project: Portraits in Jazz) jsem zkusil i s 90/2, ale to už nebylo úplně ono. :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UNREALONE: Da se zit s dvema ohniskama, proto mas i ted na telefonech WA a k tomu ~50mm.

    X100 rada se mi libi jako krasne fotacky, kvuli tomu ze sensor ma microlenses stavene jen na ten jeden objektiv, je to krasne tenke.

    Jenze ~35mm je sice skvele treba do hospody, ale na normalni vylet to neni dost siroke a na bezny portret je to zase malo dlouhe.

    Adaptery bych neresil, to ses zrovna tam kde je normalni fotak, ale narozdil od nej se ty adaptery obtizneji nandavaji (sroubovat musis), jsou zbytecne velke a obrazova kvalita trpi.

    X100 je vyborny jako druhy az treti fotak k nejakemu systemovemu, pripadne jako umelecky objekt v pracovne na stole.

    Vic stesti jsem mel s X-T1 + 18mm f/2, coz je relativne male a relativne skladne. Ostrost neni nejaka zazracna, ale staci mi to a f/2 se hodi.

    X70 me neupoutala, f/2.8 na APSC je pro me ucely proste malo na samostatny fotak.

    Nebude se tu asi libit co napisu, ale vetsinu fotek ted vyfotim na Note 8 a je to lepsi nez jsem cekal, pokud clovek hleda opravdu skladnost, tudy vede cesta. Chybi mi jen dynamicky rozsah a obcas DOF control (je tam nejaky simulovany DOF, ale to nepouzivam, prijde mi to nespolehlive a nepohodlne). Kdyz neco z toho opravdu potrebuji, saham po X-T1, pripadne po X100T kdyz si chci cvakat pro zabavu malym peknym fotackem. No ale treba na tu dovolenou uz bych fotak nebral, mobil mi tam staci.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    No jak jsem říkal - musím si to někde ošahat :-)
    Na X100 jsem slyšel spoustu ohlasů ve smyslu že omezení ohniska a jediného objektivu je vlastně dobře.

    Právě velikost je asi to hlavní, proč chci bezzrcadlo. Loni jsem pořídil D700 z bazaru a tím si splnil fullframe fetiš. I když je to super, tak je pravdou, že většinou hnije doma a tahám to většinou jen na dovolené, kde mě to taky díky velikosti trochu sere.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MIMA_A: Plus X-E2 jsem si nechal, jako zalozni telo, sem tam cas od casu na nej nasadim nejaky vintage objektiv, a porad dela skvele fotky. Treba s X100 se neda fotit zadny sport, tedy ne na autofocus, jedine na manual. S X-E2 bez problemu.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    FUZZSTORTION:
    UNREALONE: Jako vzdy, zalezi na tom, co opravdu potrebujes. Ja od X-E2 s ctyrmi objektivy postupne presel k X100T a pak X100F + obe predsadky. Fotim hlavne na cestach, takze pro me je rozhodujici to, ze tento set zabere minimum mista, fotit se s tim da skoro cokoliv, co potrebuju, a srovnani kvality - ano, z pevnych objektivu byly nektere fotky o chlup kvalitnejsi, dalo se obcas vyuzit nizsi zacloneni, ale diskomfort v podobe toho to nosit a menit objektivy jsem vymenil za kompaktnost X100. A taky leaf shutter.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UNREALONE: Já jsem přešel z Nikonu na Sony mirrorrless (skoro stejný snímač) ale Fuji se mi líbili moc, lepší ovládání, design..
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    UNREALONE: X-T20 / X-E3 / X100F jsou fajn pro začátek na ošahání (X-E3 je ještě nedostupný na českých pultech - potrvá to).
    Jde jen vlastně o to, zdali ti ohnisko 23mm/f2 pevného skla u X100F bude plně stačit. A když jo, tak skla nemusíš vůbec pak řešit. Maximálně k tomu pořídíš předsádky wide WCL-X100 II a tele TCL-X100 II a jsi vysmátý. :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Chci prodat Nikony a pořídit nějakou Fujinu. Zatím vůbec nevím. Asi si to potřebuju někde ošahat.
    V ruce jsem měl zatím jen X-T10. Láká mě X-T20 (hlavně kvůli velikosti), X-T2 nebo X-PRO2.
    X100F / X70 mě hodně láká taky, ale nevím jestli bych dokázal žít bez výměnných objektivů.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    UNREALONE: Tím se pak asi vysvětluje proč jsem čekal měsíc na jejich vyjádření (skrz Megapixel), kdy jsem reklamoval špatně fungující X-Pro2.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    FUZZSTORTION: To Polsko prej už neplatí (říkal chlápek v jednom obchodě, že to japonci zrušili nebo co).
    No říkal jsem si klasika vybalit z krabice a tvářit se, že už to mám dlouho :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Stejně jako z US například. Platí se poštovné (od 500-1500 Kč např.), celní poplatek (200 Kč cca) a vyměřené DPH (21 %). Víceméně je pak na zvážení, zdali není lepší pořídit spíše z bazaru, nebo na firmu, nebo prostě z Fuji speciálky v Praze.
    Pak je tu "komplikace", že na letišti po tobě budou chtít doložit nákup a následuje vyměření DPH na místě, resp. na celní správě.
    A pak to nejlepší, že si toho nikdo nevšímne a budeš mít Fuji za HK cenu.
    Záruka je jednoroční obvykle (proto tak nízká cena) a měla by být mezinárodní. Když nestane komplikace s Fuji, tak lze zaslat například do Anglie, Polska (tam to trvá déle).
    Jestli jsem něco napsal blbě, tak se omlouvám, kdyžtak mě opravte.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    RATTKIN: poštou ne - myslel jsem osobně koupit na místě
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UNREALONE: počítáš do toho DPH? když to půjde poštou, DPH ti přičítají
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam