• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FUZZSTORTION: Ver mi ze jsem nafotil pres 1200 koncertu a vim o cem je rec:)

    Nerikam archivovat jpegy z fotaku, ale ty co vyexportujes z rawu - tedy maji jiz srovnane barvy a expozici. V tu chvili jsou jakykoli rozdili v dalai uprave oproti rawu zanedbatelny
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    HUGGI: Věř mi, že v klubových podmínkách, kde je tma a jen pár světel, ten rozdíl je dost zásadní. To byl přesně ten důvod proč jsem od jpg nadobro upustil. :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FUZZSTORTION: Jsem velmi zvedavy ke kolika starym fotkam se treba za 3 roky vratis takovym zpusobem ze JPEG nebude stacit;)

    Velmi doporucuju so zkusit nejakou upravu na rawu a na jpegu..zda ten rozdil vubec bude poznat..
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    HUGGI: Odpadu je málo, mažu jen vyloženě nepovedené záběry nebo z lidského hlediska nedobré (blbý mrknutí, pitomý "výraz", nedůstojná "póza"). V C1 barvami a hvězdičkami mám roztříděné fotky na ty, které vybral klient a ty, které se mi líbí (obvykle to jsou jiné záběry), ale třeba nebyly publikovány nebo vytištěné. Pak je větší skupina fotek, které mají nějaký potenciál do budoucna (alternativní galerie k publikaci pro např. portfolio či plánovaný svůj vlastní web). S videonahrávkami je to mnohem jednodušší, ponechávám si jak hrubý záznam do budoucna (MOV), tak i výsledný upravený sestříhaný záznam s titulkami logy atd. Zatím videa dělám jednoduše v iMovie, ale zvažuju přechod na Final Cut Pro X, resp. zakoupení licence. Z jedné třeba klubové akce fotky i videa v jedné složce dělají mezi 10-20 GB. Videa pochopitelně zabírají více místa - stopáž mezi 10-30 min. Takových akcí mám zatím odfocených a natočených cca 30-35 momentálně. No, a minulý týden jsem si pořídil i přenosný audiorekordér Tascam DR-100MKIII pro kompletní zvukové nahrávky dané koncertní klubové akce. To je cca 1 až 3 GB nesestříhaného audio záznamu v lossless podobě pro budoucí střih a sdílení v butlegových komunitách. :-))))
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FUZZSTORTION: To chapu, ale je pro ten ucel potreba mit v rawu vse? I po finalnim vyberu se da povazovat 90% fotek za “odpad”, vratis se ke konkretnim snimkum o kterych to vis uz v dobe zpracovani..


    Jinak zalohovat i xTB dat do cloudu dneska neni problem a skoro nic to nestoji, ale aktualne po roce a neco co tak funguju se rozhoduju o vraceni k externim diskum/NASu..zatim je to stale 50/50
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    HUGGI: S RAWy se mi pracuje mnohem lépe v C1 a čas od času si rád pohraju s nějakým starším snímkem či albem v C1 nebo Luminaru2018 zpětně. JPG jsou pro mě jen výsledkem exportu pro internety a menší tisky. Nefotím do JPG simulací. Jen do RAWu. Mám to tak už najetý a vyhovuje mi to.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FUZZSTORTION: proč zálohovat RAWy? V čem jsou nedostatečný full jpeg?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LCD displej na Nikonu vydrží jít klidně měsíc. je to praktické? je vidět hned stav baterky, kolik je místa na kartě...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DYSNY: Mel by to byt monochrome LCD s velmi nizkou spotrebou. Kdyz nic jineho, tak na eInk to ma rychly refresh.
    DYSNY
    DYSNY --- ---
    LAUNCHER: v ruce jsem to nemel, ale z fotek to vypada jako e-ink display, takze nic (spotreba jen pri prekleslovani).
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    LAUNCHER: To bude spotřeba asi někde na úrovni levných digitálek Casio. :-)))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Nevite pls nekdo, kolik zere ten horni display? Jede to porad i pri vypnutem fotaku - mam na noc vyndavat baterku? :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOTCOM: BT sam o sobe by myslim typicky nemel zrat skoro nic. Mam takovy ten BT tracker a ten drzi pri zivote knoflikova baterka a ta by mela vydrzet rok.

    Pres WiFi se mi preneslo nejakych 50 fotek, mam zaple zmenseni na fotaku, kazda fotka ma cca 1MB, takze si to poslalo cca 50MB. Chtel jsem to dneska jen jako nahled, takze mi ty zmensene stacily.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAUNCHER: a ten BT nezere to moc baterku?
    ja porad cekam na X-T3 s nejakym novym snimacem. Oproti X-T1 co mam tedka mi to prijde porad jako malej krok vpred (pro to, co vlastne potrebuju)
    a do toho teda porad slintam nad leicou M-D 262 co maj u skody v bazaru...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAUNCHER: no neco mam zazalohovany jeste v praci, ale to uz jsou spis upraveny fotky...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Porizena Fujifilm X-H1 :-)

    Muj POV z tech par chvil, co jsem si s tim hral:

    Plusy:
    * Konecne mam zase fotak s USB charging. Nepritomnost USB charging byla jedina vec, kterou jsem na T1 nenavidel.
    * Image transfer do tabletu je super. Neustale Bluetooth standby a automaticke prepnuti na rychlou WiFi kdyz je potreba. Nic neresim a v tabletu mi zcela samy pribyvaji fotky z Fujinky. Parada.
    * IBIS
    * Tlacitko spouste - nekomu vyhovuje, nekomu nevyhovuje, nastesti mi vyhovuje a neprijde mi prilis citlive. Dokonce jsem cekal, ze bude jeste citlivejsi... protoze zas tak ultra-citlive mi tedy neprijde ani nahodou.
    * Moc se mi libi moznost hlidat pres electronic lever obe osy. Ale bohuzel to, jak je to reseno, dost zabira vyhled, dal jsem si na jedno FN rychle vypnuti/zapnuti.
    * Ergonomie mi prijde vyborna co se tyka tvaru, jen je ten fotak celkove tezsi nez je mi prijemne. Ale chapu, ze tlustsi steny tela a vetsi chlazeni, ktere je pry uvnitr, musi neco musi vazit.

    Minusy:
    * Ten hledacek mi prijde maly. Uz jsem to psal u moji T1 a napisu to znova. Navic na H1 je pry jeste o fous mensi nez na T1 (nemam ji tu pro srovnani, vyzkousim o vikendu)... nedik.
    * Opravdu by to melo mit selfie-screen. Chybi mi to mmj na nahravani skoleni, vlogging atd.
    * USB charging je fajn, ale preferoval bych USB-C oproti soucasnemu USB micro.
    * Mne se to zas tolik netyka, ale chtelo by to vetsi baterii, rekneme alespon jako ma Panasonic GH5.
    * Soucasna zaverka je asi fajn, ale preferoval bych global shutter. Jasne, dneska na to neni technologie. Jak se pise ze X-H1 je kvuli te nove zaverce ticha, tak jsem si teda nevsiml. Urvane mi to prijde az az. Nastesti mam na vetsinu meho foceni moznost opravdu tiche electronic shutter.
    * Byl bych moc rad, kdyby ty fotaky umely zapisovat do RAW mapu vzdalenosti predmetu od sensoru (udaje z PDAF), ktera by sla vyuzit v post-processingu. Aby to rozumne fungovalo, tak by ale byl predpokladam potreba dualpixel AF design sensoru, cemuz bych se nebranil.

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOTCOM: Teoreticky bys mel mit totez jeste v jine lokaci - pro pripad pozaru nebo kradeze.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    DOTCOM: Tahle varianta se mi zatím zamlouvá nejvíce, resp. klidně bych šel i do větší kapacity. Cloudové zálohy ano, ale ne pro takové objemy dat jako jsou MOVy a RAFy. Tolik zas mi focení nevydělává. :-)))
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    FUZZSTORTION: mam doma NAS, v tom 4x4 TB disky v RAIDu. Cloud je pro moje ucely prilis pomalej a nechce se mi platit mesicni vypalny..
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    FUZZSTORTION: já takhle přišel o jeden externí disk a zbylo mi jen těch pár JPG z Flickru :-(

    Teď se snažím zálohovat do cloudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam