• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIKEKT: no s tim focus peekingem ostrim docela solidne. Dalsi vec je, ze podle toho co fotis a jak velky to pak sdilis. Ja tim fotim viz to co sem postoval za linky v prispevku niz a na spousty veci mi vubec nevadi nejaka drobna neostrost protoze jedu treba iso 6400, motion blur... na foceni lidi a portretu treba s tim 7artisan 35/1.2 tak tam si udelam focus peeking a zaostrim si v klidu, ty lidi mi pockaj. Na foceni lidi co nepockaj bych vzal ten sirokac a zaostril na nejakej metr, dva, mozna trosku zaclonil a vyhnal iso podle situace a fotil. V takovejch situacich by asi AF ani nebyl moc napomocnej si myslim. Kdy vidis neco co stoji za to cvaknout, ale subjekt neni v miste kde mas AF bod a nebo je tam tolik veci ze je sance ze se to chytne na neco co nechces...
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MURHAAYA: jak s tim objektivem ostris? ja si na to porad jeste moc nezvyknul. Kdyz je cas tak si udealm v hledacku 1:1 zvetseni a zaostrim si v klidu. Zkousel jsme pouzivat ten focus peaking, ale u takhle sirokeho skla to je nic moc. Jo rika se, ze u sirokcasu neni potreba AF, ale v situaci kde nemam zacloneno, tak je spatne zaostreni znat.
    EGGH
    EGGH --- ---
    MURHAAYA: Mě nalákaly právě levný objektivy - 23/1.4 apod. Ale ty nový asi odpovídají tomu, co píšeš, protože jsou brutálně cenově přestřelený.
    EGGH
    EGGH --- ---
    FUZZSTORTION: Na FB skupinách Fuji se řeší jen to, jak je to dokonalej systém a neustále se porovnává s (horší) konkurencí :))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    EGGH: pac si to mas nechat a fotit tim :)

    mozna je to "ziletkovej" system. prodej levne telo a rejzuj na objektivech, zvlast kdyz kromze zeisse a jedny 85ky neni zadnej jinej vyrobce co by delal AF skla a ekosystem skel je dost mizernej a cinsky alternativy nejsou nic moc. Nektery konkretni kusy od samyangu jsou dobry, ale kdyz chces ekvivalent 50ky s AF a nativnim bajonetem tak si nahranej a fuji te zkasne
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    EGGH: Neřeší to někde na nějaké diskusi ve Fuji skupině na FB? Já tam nemám přístup. :-) Mediální zkratce "Fujifilm chce ovládnout APS-C" moc nevěřím. Za tím bude asi nějaká tvrdá realita s prodeji v loňském roce.
    EGGH
    EGGH --- ---
    FUZZSTORTION: Mě zas překvapilo, jak Fuji ztrácí během roku na hodnotě. U jiné značky jsem to nikdy nezažil a většinou jsem po roce tělo prodal s minimální ztrátou. X-T20 stojí po roce a půl 40-50% původní ceny. To je hukot.
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    DRAGON: Když nepolevíš z toho hledáčku, tak tvoje situace nebude mít východisko a skončíš u novýho Canonu :) Bohužel to co chceš, nikdo nemá... GFX 50R musí být bomba!!!
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    EGGH: [Začátek spekulace] Nepřekvapilo by mě, kdyby Fujifilm překvapil s mezistupněm řady X-H a to X-H1"S", který bude mít základ z X-T3. :-) Už jsme tu měli případ X-E2 a jeho pozdější verze S. Leč rozdíly nebyly až tak zásadní. To by ovšem čekatelé na X-H2 museli už očekávat zcela jiný a výrazně lepší senzor než v X-T3. :-) [Konec spekulace]
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    tak ted sem si vzal do ruky ve Skodovi ten stredoformat 50cosi a to je totalni bomba, ja cekal ze mi to prohne ruku jak je to obrovsky a ta vec je i s objektivem totalne lehoucka :) skoda toho otresnyho hledacku :(
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mimochodom, vyšla aktualizace dtstyles pro darktable pro simulace Fuji filmů
    https://github.com/t3mujin/t3mujinpack/releases/tag/v0.5.0

    No a taky vlastně vyšla nová verze darktable s podporou posledních modelů Fuji + se zajímavým modulem Filmic pro tone mapping.
    https://www.darktable.org/2018/12/darktable-260-released/
    https://www.darktable.org/2018/12/darktable-26/
    https://eng.aurelienpierre.com/2018/11/30/filmic-darktable-and-the-quest-of-the-hdr-tone-mapping/
    EGGH
    EGGH --- ---
    FUZZSTORTION: Za měsíc má prej vyjít X-T30, tak možná proto.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    MURHAAYA: XF18mm je také na zvážení, akorát je o něco větší než XF27mm a myslím si, že už by to bylo opět "natěsno".

    Fuji 18mm F/2 vs. 27mm F/2.8 — Fuji vs. Fuji
    https://www.fujivsfuji.com/18mm-f2-vs-27mm-f2pt8/
    Viz tady třeba pěkné srovnání.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    FUZZSTORTION: tak to pak cajk. jako mensi jak 27mm asi nesezenes (mozna ta 18mm? ale ta me neuchvatila nejak, je to snad prvni non WR verze?)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    MURHAAYA: To ať si tata kdyžtak pořídí potom sám jiný objektiv. Já plním jeho požadavek, aby se mu to vlezlo do jisté přihrádky v jeho kožené ramenní brašně po svém otci. Tělo mého X-Pro2 se bez objektivu tam vleze jen "tak-tak", že vytáhnout to z té přihrádky ven jde jen za značného úsilí. Původně chtěl X100F, ale to zas je na něm, aby si pořídil - a zatím to tak nevypadá - chce mí do budoucna volbu výměny skla - nebo půjčení jednoho z mých skel. On fotí hlavně venku, takže o něco málo horší světelnost mu vadit nebude - je to na jeho street a momentky. :-)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    FUZZSTORTION: a proc ne treba X-E3 s 23/2 kombo? https://www.fujifoto.cz/fotoaparaty/fujifilm-x-e3-xf23mm-f2/ - to je za 26k kdezto X-E3 s 27 (novou teda) je 18+11 = 29k a neni to tak siroky ani tak svetelny. Je akorat mensi. Na bazaru to mozna bude krapet levnejsi, ale o kolik je otazka. Tech fuji skel je radove min nez treba nikon/canon/m43 skel.

    Ja kdyz bych mel mit jen jedno telo, jeden objektiv tak beru tohle kombo. Nevzal sem ho proto, ze potrebuju "padesatku" a vzal sem telo + 35/2 na normalni foceni a 12mm f/2 samyang (kterym fotim naprostou vetsinu fotek - napr a / b / c ). Tam je mi AF uplne sumak. Poridil sem sice spoustu ruznejch manualnich skel jako zonlai a meike za par supu, ale ty sou spis na blbnuti a malo kdy je vytahnu na neco serioznejsiho.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    MURHAAYA: Jj, já X-Pro2 pořizoval za "krásných" 49.990 Kč. Ale objektiv 35/2 mi k tomu dali zdarma. Sice jsem ho musel reklamovat za jiný, ale ten současný šlape dobře, leč mu solidně odpadá už černý nátěr. :-) Nabídka X-E3 je hodně lákavá, k tomu bazar XF27mm a mám pro tatovy kulaté narozky v dubnu hezký dárek na jeho cesty po Evropě. :-)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    FUZZSTORTION: ja poridil drive, ale nelituju, protoze sem tim fotakem uz nafotil spoustu super fotek. Krom toho, kdyz jsem pred par lety premyslel o zmene tak sem chtel jit do X-T2 a tehda bylo za 50k. Nez sem se k tomu dostal byl na 40k. Pak sem si rekl, k cemu X-T2, proc ne X-T20 ktery bylo levnejsi (cca za pulku plus minus, spis plus) a nakonec jsem skoncil s X-E3 a sem stastnej nesmirne.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    MURHAAYA: Nicméně, trochu začínám litovat lidi, kteří pořídili dříve. A na bazaru se to nejspíše také zase pohne o něco níže. :-)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    FUZZSTORTION: kez by tak padaly i ceny objektivu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam