• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    SAAYURI: 35 1.4 mam a fotim s tim vicemene porad. Na portrety uz je to moc pekny sklo, ale 50 1.2 bude konkretne na tuhle disciplinu lepsi. Na krajinky se da, pokud mas rada vyrezy. Pro me je idealni, protoze nemam rad na fotce "vse" a ikdyz jsem zpocatku fotil krajinky na 16, tak ted radsi pouzivam tu 35. Spis si pohraju s hloubkou, kdy do fotky komponuju i mazle popredi.

    Detaily: Jde o to, co tim myslis. Makro objektiv to neni. Takze zadnej hmyz nebo neco podobnyho s tim fotit nebudes. Kyticky, houbicky nebo cokoliv podobnyho uz je ok. Na tuhle vzdalenost ale maze skoro extremne a je treba trochu priclonit.

    V lete za plnyho slunce bez filtru na 1,4 fotit taky nebudes, ale to je dan, kterou za tu svetelnost velmi rad snesu. Oproti tomu v noci staci jedna lampa v blizkosti nebo jinej mensi zdroj svetla a dejou se divy.

    Objektiv ma obrovskou vyhodu v tom, ze je malej a krasne a ostre kresli. Clovek si musi dat obcas pozor na plnou diru a specificky protisvetlo. Fringing se pak projevuje v Raw(f)u rad, no ale da se celkem lehce editnout.

    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    BALDUR: Doufám, že Fujifilm tím XC 35/2 započal sérii podobných plastových sklíček (jako mají sérii WR skel 16/23/35/50), protože to bych klidně pro foťáky v rodině (např. X-T20, X-T100) bral všemi deseti. :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Jinak, já preferuji variantu mít v brašně druhé sklo s 2x delším ohniskem. Já zůstal u páru 23/1.4 a 56/1.2 a vyhovuje mi to. K X-Pro tělu je to ještě (velikostně) docela v pohodě i bez přídavného úchop gripu. Ohnisko 35 (ekv. 50mm) mě nudí. :-)
    BALDUR
    BALDUR --- ---
    SAAYURI: sámotnému mi včera přistála doma 35 1.4, už dlouho jsem to sklo chtěl, jelikož jsem měl možnost si ho párkrat vyzkoušet a je to fakt paráda... ale samozřejmě se vyplatí hlavně pokud využiješ hodně 1.4 clonu, pokud by to bylo primárně na krajinky, tak bych si to asi rozmyslel, ale pokud by sis chtěla i trochu hrát s tou hloubkou ostrosti, ať už na portréty nebo nějaké detaily, tenhle objektiv je považovaný na Fuji jako jeden z nejlepších.. umí i ostřit na docela blízkou vzdálenost a celkově to ohnisko je dost univerzální skoro na cokoliv, co si ale lidi na objektivu cení nejvíc je to, jak renderuje barvy, přechody, bokeh, je v tomto docela unikátní mezi fuji objektivy... i případné flare v protisvěle tady vypadají fajn a dá se s tím vyhrát když má člověk chuť :)
    to sklo má své neduhy, hlavně ostření jde dost slyšet a není tak rychlé, jako u f2 objektivů, ale to na zmíněné využití asi nebude nikterak vadit

    nějaké obecné příklady tu:
    https://500px.com/gear/lenses/fujifilm/xf-35mm-f-1-4-r/categories
    příp. dobrá (ale eng) recenze (a dost sample fotek):
    Fujinon 35mm f1.4 Review & Sample Photos | Alik Griffin
    https://alikgriffin.com/fujinon-35mm-f1-4-review-sample-photos/

    ten Viltrox vypadá jako fajn alternativa (ale jak bylo zmíněno, bude těžší na xe-3)
    35mmf2 verzi bych v tvém případě asi nebral, už proto, že máš 23mmf2, pokud f2 tak by mi dával větší smysl 50mmf2, získáš tím cca ohnisko 75mm a ostří poměrně blízko, takže se taky dá vyhrát s hloubkou ostrosti.. výborný objektiv, sám jsem právě dosud měl tu kombinaci 23mm a 50mm a dá se s touhle kombinaci už fotit spousta věcí, ale ta f1.4 je prostě speciální :)

    jinak kdyby opravdu teda padla volba na 35mmf2, tak Fuji má také XC verzi, která má totožné optické vlastnosti jako XF, jen je plastová, není voděodolná... což by na XE-3 asi nebyl problém a cena je poloviční (5490,-)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    SAAYURI: mam 3 ruzna 35 mm skla na fuji a 1.4 je univerzalni a skoro nikdy nezklame. Unikatni mekka a zaroven velmi ostra kresba i na 1.4. Na lidi a detaily parada, na krajinku uz dost dlouhe..

    Mozna jeste praktictejsi by byla ta f/2.0 verze, pokud ocenis kompaktni velikost a rychlejsi AF. Tu ale jsem v ruce realne nemel, ale internety jsou plne techto srovnani.

    pak mam jeste MEYER OPTIK GÖRLITZ 35 mm f/0,95 a to je sklo pro specificke vyuziti.. urcite bych nedoporucoval kazdemu..samozrejme MF
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    FUZZSTORTION: Eventuálně ještě z bazaru Zeiss Touit 32mm/1.8, také má AF.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    SAAYURI: Jako alternativa k Fujinonu 35/1.4 se tu nabízí nedávno uvedené 33mm/1.4 od Viltroxu (MOC celkem fajn, viz Fujifoto třeba), který má AF, opticky je na tom v porovnání s Fujinonem podobně.
    Dále se tu nabízí pak např. manuální vysoce světelný (0.95!) Mitakon 35mm, který pro kreativní focení i portréty je docela fajn, slušný bokeh, hezké vypíchnutí od pozadí. U obou objektivů je však nevýhoda v tom, že jsou větší a těžší než Fujinon 35/1.4, což může být rozhodující kritérium. X-E3 bude snad přepadat dopředu.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Ahoj, disponuju x-e3 a 23/2.0, posledni dobou vic a vic koketuju s myslenkou si k tomu jeste poridit 35/1.4. Tu 23 jsem kupovala s fotakem v setu, je relativne siroka, a vlastne na klasicke pouzivani ok a uzily jsme si spolu hodne srandy, ale chtela bych ted neco, co bude vic portretove a vic hloubky. Nasla jsem ted na fujifoto FUJINON XF 35mm f/1.4, mate s nim nekdo zkusenosti? Nejake fotky, ktere mi muzete ukazat? :) Nebo vas napada jina alternativa? Vyssi cisla uz mi zase prijdou moc na ty moje pocitovky. Rada fotim krajinu, pak hodne detaily a obcas nejakej ten lid :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    FUZZSTORTION: nepouzivam
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    AETHER: Jak vnímáš rychlost AF po nastavení Focus Limiteru?
    AETHER
    AETHER --- ---
    HUGGI: neumim to zmerit a Fko uz jsem prodala, ale pri takovem tom mikrodoostrovani na konkretni osobu na akci je to rychlejsi. Nevim, jestli je to vec objektivu nebo firmwaru, ale za me dobry. Neni to ale takovy skok jako byl mezi x-t10 a x-t30.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    AETHER: V čem je rychlejší?
    AETHER
    AETHER --- ---
    GARFIELD: V je v mnoha ohledech lepší a rychlejší, hlavně má jiný objektiv. Nicméně u obou to bude výrazný posun oproti Sku. Nejlíp si zajdi někam do obchodu a vyzkoušej.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    GARFIELD: "F" má můj otec nějaký čas (přešel ze setu X-E3 s 23/2). A také ten "formát" mu zcela vyhovuje. Děti ani pohyb/sport nefotí, max. svého psa, jak si akčně stele "lůžko". ;-)

    Zkoušej, experimentuj s nastavením AF v "S". Kromě času a trpělivosti to nic nestojí.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    FUZZSTORTION: Je mi jasne, ze X100x neni nejlepsi volba pro rychly AF, ale me strasne vyhovuje ten format. Nemusim premyslet, co vemu za objektiv, krasne fotky, kvalitni zpracovani, a neni tezky.

    Kdyz sem mel F v ruce v krame tak mi to prislo znatelne lepsi oproti S, samozrejme to bylo jen na par minut a bez skotacicich deti :)

    Takze vicemene S je ok a naucit se lepe ostrit? :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    HUGGI: Brzdou v AF, tj. v celém tom ostřícím systému začínajícím v softwaru, jdoucí skrz CPU a vyčítání dat na senzoru a končící třeba "motorkem" v objektivu napříč řadami X100, je vždy onen objektiv.

    Nicméně, ruku na srdce, jestli je AF-S (a především AF-C) důležitým měřítkem nebo zásadní prioritou pro nový fotoaparát, tak jdu nejspíše do jiné značky. Znalci vědí. :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GARFIELD: Nepomůžeš, ani F ani V (tu jsem teda zatím testoval jen lehce, ale v AF žádné znatelně rozdíl).

    U F si znatelně pomůžeš v ovládání (dle mě, jako slavní tělo mám X-T3), u V mi naopak to ovládání přijde krok zpět.

    Čím si pomůžeš je dobře nastavit AF na to co fotíš a v jakém prostředí. V mém případě na koncertech u X100F(a předchůdci) vždy single AF, konkrétní bod a jeho správná velikost. Ne nejmenší, ale ani ta největší (ta divně poskakuje).
    A reálně velmi často ostřím manuálně..třeba ve 30-40% případů celkem, v některých případech i 100%
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    GARFIELD: Jdi do "V", ale počkal bych na nějaké cashback akce. Bývají obvykle několikrát za rok. A mezitím sledoval bazary, leč v současné době je pravděpodobnost výskytu "V" verze malá. Nicméně, rozdíl mezi "S" a "V" bude už výrazný ve všech stránkách.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Pomuzu si upgradem z X100S s auto focusem v horsim svetle? Drive sem fotil krajinky a X100S naprosto perfektni, ale ted s detma nestiham poradne ostrit zvlast za umeleho svetla.

    A pokud ano, mam moznost sehnat X100F za skoro polovinu ceny X100V – anebo jit radeji rovnou do V?
    EGGH
    EGGH --- ---
    Rozhovor o Fujifilmu se zástupcem e-shopu Megapixel https://fotimnafuji.cz/megapixel-cz-rozhovor-se-zastupcem-e-shopu/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam