• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Nemate tu nekdo x-pro3? Byl jsem se dneska podivat na X100V, uz bych asi potreboval nahradnika za x100S. Ze zvedavosti si xpro pujcil, protoze jsem mel dost pochybnosti o tom reseni displeje. A zjistil ze se mi to vlastne hrozne libi. Zajimalo by me jaky je ten fotak z dlouhodobejsiho pohledu. Jsem ted docela na vazkach.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NEVILL: Na tátově X100F "Highlight Clipping warning" to po rychlém ohledání není. Na mém X-Pro2 funkce H.C.W. do aktualizace firmware (v4.0) také nebyla. Takže snad jedině doufat...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    cekal bych, ze x100 rada to bude mit taky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    na xe3 jsou videt i pri foceni jako blikajici plochy
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    UNREALONE: Díky!
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    NEVILL: přepaly jsou vidět při prohlížení fotek
    "Live View Highlight Alert" v menu není, tak to X100(F) asi neumí (google říká X-H1, X-T2, X-T3)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Nějak se mi to nedaří najít - nevíte někdo prosím jestli X100F má v nastavení zebra pattern? Tuším že Fuji tomu říká highlight clipping warning.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    FLYBOJ: Jo, to jsem asi chtela slyset :D
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    SAAYURI: Jestli to chces jen potvrdit, tak s tou 35 1,4 proste chybu neudelas, alternativy jsou, ale do objektivu se myslim zamilujes.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    FUZZSTORTION: Díky. Kouknu na ně, i když mi ten fujinon přijde pořád jako nejlepší směr.
    MIMA_A: Nevadí, na krajinku mám tu 23ku :)
    BALDUR: Nene, na krajinky stačí ta 23ka, a přeju si přesně to, co píšeš :) Hmmm, plast... já fotívala kdysi na Nikonu na Sigmu pořádnou, na plasťáky nejsem zvyklá, i když by ta cenová úspora nebyla úplně špatná .. :)
    FLYBOJ: Jop, kompozice s mázlým popředím a pozadím je to, čeho chci dosáhnout a proč tu koupi řeším. Hlavně u klasických fotek, ne jen u blízkých detailů. Makro nemyslím, makro jsem fotila dřív a speciálním objektivem a teď už to není směr, kterým chci jít :) Moje fotky vypadají nějak takhle: http://instagram.com/luci_in_the_woods a ráda bych se dostala někam sem:
    https://i.pinimg.com/564x/cc/fa/f9/ccfaf942161e5526cefd7791dbded360.jpg
    https://i.pinimg.com/564x/48/1f/c3/481fc3bfae6b27be33235353dac8bf52.jpg
    https://i.pinimg.com/564x/29/30/63/2930637379e423e9e1590be7111b082f.jpg
    https://i.pinimg.com/564x/a7/23/06/a7230619d7c0dacc5acb299ae9cce7c7.jpg
    to je focení 35/1.8, ale na Sony..
    BALDUR
    BALDUR --- ---
    FUZZSTORTION: jo souhlasím, bylo by to fajn.. nějaký tamní šéf se vyjádřil, že pokud bude mít ta plastová XC úspěch, tak v tom budou pokračovat
    zároveň v dubnu oznámili, že ofiko povolili výrobu objektivů třetích stran, tj Sigma, Tamron, Tokina atd určitě taky příjdou se svými skly, takže těch možností bude hned více..
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    SAAYURI: 35 1.4 mam a fotim s tim vicemene porad. Na portrety uz je to moc pekny sklo, ale 50 1.2 bude konkretne na tuhle disciplinu lepsi. Na krajinky se da, pokud mas rada vyrezy. Pro me je idealni, protoze nemam rad na fotce "vse" a ikdyz jsem zpocatku fotil krajinky na 16, tak ted radsi pouzivam tu 35. Spis si pohraju s hloubkou, kdy do fotky komponuju i mazle popredi.

    Detaily: Jde o to, co tim myslis. Makro objektiv to neni. Takze zadnej hmyz nebo neco podobnyho s tim fotit nebudes. Kyticky, houbicky nebo cokoliv podobnyho uz je ok. Na tuhle vzdalenost ale maze skoro extremne a je treba trochu priclonit.

    V lete za plnyho slunce bez filtru na 1,4 fotit taky nebudes, ale to je dan, kterou za tu svetelnost velmi rad snesu. Oproti tomu v noci staci jedna lampa v blizkosti nebo jinej mensi zdroj svetla a dejou se divy.

    Objektiv ma obrovskou vyhodu v tom, ze je malej a krasne a ostre kresli. Clovek si musi dat obcas pozor na plnou diru a specificky protisvetlo. Fringing se pak projevuje v Raw(f)u rad, no ale da se celkem lehce editnout.

    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    BALDUR: Doufám, že Fujifilm tím XC 35/2 započal sérii podobných plastových sklíček (jako mají sérii WR skel 16/23/35/50), protože to bych klidně pro foťáky v rodině (např. X-T20, X-T100) bral všemi deseti. :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Jinak, já preferuji variantu mít v brašně druhé sklo s 2x delším ohniskem. Já zůstal u páru 23/1.4 a 56/1.2 a vyhovuje mi to. K X-Pro tělu je to ještě (velikostně) docela v pohodě i bez přídavného úchop gripu. Ohnisko 35 (ekv. 50mm) mě nudí. :-)
    BALDUR
    BALDUR --- ---
    SAAYURI: sámotnému mi včera přistála doma 35 1.4, už dlouho jsem to sklo chtěl, jelikož jsem měl možnost si ho párkrat vyzkoušet a je to fakt paráda... ale samozřejmě se vyplatí hlavně pokud využiješ hodně 1.4 clonu, pokud by to bylo primárně na krajinky, tak bych si to asi rozmyslel, ale pokud by sis chtěla i trochu hrát s tou hloubkou ostrosti, ať už na portréty nebo nějaké detaily, tenhle objektiv je považovaný na Fuji jako jeden z nejlepších.. umí i ostřit na docela blízkou vzdálenost a celkově to ohnisko je dost univerzální skoro na cokoliv, co si ale lidi na objektivu cení nejvíc je to, jak renderuje barvy, přechody, bokeh, je v tomto docela unikátní mezi fuji objektivy... i případné flare v protisvěle tady vypadají fajn a dá se s tím vyhrát když má člověk chuť :)
    to sklo má své neduhy, hlavně ostření jde dost slyšet a není tak rychlé, jako u f2 objektivů, ale to na zmíněné využití asi nebude nikterak vadit

    nějaké obecné příklady tu:
    https://500px.com/gear/lenses/fujifilm/xf-35mm-f-1-4-r/categories
    příp. dobrá (ale eng) recenze (a dost sample fotek):
    Fujinon 35mm f1.4 Review & Sample Photos | Alik Griffin
    https://alikgriffin.com/fujinon-35mm-f1-4-review-sample-photos/

    ten Viltrox vypadá jako fajn alternativa (ale jak bylo zmíněno, bude těžší na xe-3)
    35mmf2 verzi bych v tvém případě asi nebral, už proto, že máš 23mmf2, pokud f2 tak by mi dával větší smysl 50mmf2, získáš tím cca ohnisko 75mm a ostří poměrně blízko, takže se taky dá vyhrát s hloubkou ostrosti.. výborný objektiv, sám jsem právě dosud měl tu kombinaci 23mm a 50mm a dá se s touhle kombinaci už fotit spousta věcí, ale ta f1.4 je prostě speciální :)

    jinak kdyby opravdu teda padla volba na 35mmf2, tak Fuji má také XC verzi, která má totožné optické vlastnosti jako XF, jen je plastová, není voděodolná... což by na XE-3 asi nebyl problém a cena je poloviční (5490,-)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    SAAYURI: mam 3 ruzna 35 mm skla na fuji a 1.4 je univerzalni a skoro nikdy nezklame. Unikatni mekka a zaroven velmi ostra kresba i na 1.4. Na lidi a detaily parada, na krajinku uz dost dlouhe..

    Mozna jeste praktictejsi by byla ta f/2.0 verze, pokud ocenis kompaktni velikost a rychlejsi AF. Tu ale jsem v ruce realne nemel, ale internety jsou plne techto srovnani.

    pak mam jeste MEYER OPTIK GÖRLITZ 35 mm f/0,95 a to je sklo pro specificke vyuziti.. urcite bych nedoporucoval kazdemu..samozrejme MF
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    FUZZSTORTION: Eventuálně ještě z bazaru Zeiss Touit 32mm/1.8, také má AF.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    SAAYURI: Jako alternativa k Fujinonu 35/1.4 se tu nabízí nedávno uvedené 33mm/1.4 od Viltroxu (MOC celkem fajn, viz Fujifoto třeba), který má AF, opticky je na tom v porovnání s Fujinonem podobně.
    Dále se tu nabízí pak např. manuální vysoce světelný (0.95!) Mitakon 35mm, který pro kreativní focení i portréty je docela fajn, slušný bokeh, hezké vypíchnutí od pozadí. U obou objektivů je však nevýhoda v tom, že jsou větší a těžší než Fujinon 35/1.4, což může být rozhodující kritérium. X-E3 bude snad přepadat dopředu.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Ahoj, disponuju x-e3 a 23/2.0, posledni dobou vic a vic koketuju s myslenkou si k tomu jeste poridit 35/1.4. Tu 23 jsem kupovala s fotakem v setu, je relativne siroka, a vlastne na klasicke pouzivani ok a uzily jsme si spolu hodne srandy, ale chtela bych ted neco, co bude vic portretove a vic hloubky. Nasla jsem ted na fujifoto FUJINON XF 35mm f/1.4, mate s nim nekdo zkusenosti? Nejake fotky, ktere mi muzete ukazat? :) Nebo vas napada jina alternativa? Vyssi cisla uz mi zase prijdou moc na ty moje pocitovky. Rada fotim krajinu, pak hodne detaily a obcas nejakej ten lid :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    FUZZSTORTION: nepouzivam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam