• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Asi tak nějak... :-)))

    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Je to tak, ovladač dioptrie na XP2 jsem musel trvale přelepit 3M proužkem. Gumový prstenec hledáčku už jsem také musel fixovat "sekunďákem". Zadní displej mám permanentně vypnutý, ale otočný z XP3 by se hodil více. Nicméně, už mi XP2 při neopatrné manipulaci během výměny objektivů sjel (jen tělo) ze žulových schodů až na dlažební podlahu a klep-klep funguje stále. Jen už to po letech vypadá na veterána z války - odřeniny, odpadlé kusy laku. Zvažuju, že bych jej nechal někým šikovným z řad modelářů povrchově "zvintageovat" dle toho legendárního snímku na X-Pro2, kde vypadá, že se jej přejelo auto. :-)))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLUTO: uz vidim inzerat :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    PLUTO: hmm a kolik za ni? Ja tu a tam saham po Kamlanu 21mm (coz je ale fajn sklo) kdyz potrebuju neco mezi 14mm a 35mm, ale zaroven bych chtel 18mm (mam x70ku a ten ekvivalent 28mm je mi nejblizsi)
    BALDUR
    BALDUR --- ---
    BEREGOND: s tím displayem to bude VELICE individuální... :) celé se to odvíjí od toho jak rád fotíš, pokud je to primárně přes LCD a ne přes hledáček, tak XPro3 asi nebude to pravé (na druhou stranu v mém případě, když fotím street je naopak ta forma vyklápění naprosto ideální pro to méně nápadné focení), no a pak by samozřejmě byl problém, pokud chceš fotit i se stativem :)
    co se týče mechanických nedokonalostí, nic moc mě nenapadá, kolečko na kompenzaci expozice už tak jednoduše nepootočíš, je to vyřešeno tak, aby se tak nestávalo něvědomky, to same třeba i pro úpravu dioptrií v hledáčku (což byl problém u XPro2)
    v zásadě je to fakt o tom zadním LCD a jestli opravdu potřebuješ měnit objektivy, pokud bys chtěl fotit s tou 56kou (nebo jinými staršími XF objektivy), tak výhoda novějších modelů (XT3 a novějších) je pak i znatelně rychlejší autofocus
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    BALDUR: A ten displej je z dlouhodobeho pohledu prakticky, nechybi po case cloveku displej na zadni strane tela? A ma to treba nejake jine nedostatky z delsiho pouzivani? Me treba na X100S dlouhodobe trochu vadi ze vzdycky nejak omylem pootocim koleckem na korekci expozice a obcas trva nez si toho vsimnu.

    FUZZSTORTION: Ja po tom V zacal koukat prave az asi po osmi letech, a to vlastne z jenom z toho duvodu ze potrebuju fotit deti a to stare ostreni kdyz je malo svetla, trochu hleda (USB-C a ostrejsi objektiv pri f2 je prima bonus)
    Jinak mi prijde ze u Fuji se da klidne pockat i vic generaci jak ta ergonomie neni tolik zavisla na displeji, tak to tolik moralne nezastarava.
    No a pochopitelne jak jsem si Xprem vcera Megapixelu asi hodinu hral, tak me laka 16 mm a ta paradni 56...
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    Když tu vidím zmínku o 23mm f2, tak mám doma jednu novou nevybalenou na prodej (černá verze). Kupovaná 8/2020 ve Fujifoto.
    Kupoval jsem ji v setu a myšlenka byla mít dvě skla, ale nějak jsem si to rozmyslel s tím, že mi stačí asi jen těch 16mm, tak bych ji rád poslal dál.
    BALDUR
    BALDUR --- ---
    FUZZSTORTION: určitě, pro mě to je první Fuji.. a chtěl jsem nový kus, takže ta cena na začátku roku pak nebyla tak rozdílná mezi XPro2 a Xpro3, proto jsem koupil novější model.. každopádně nelituji :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    S dalšími objektivy se to pěkně prodraží - byť jsou třeba z bazaru za dobré ceny - člověka to jednu dobu tak nějak chytne a nakupuje a nakupuje... ;-)
    U X100 se může zainvestovat max. do jeho předsádek (případně baterií, filtrů a jiné "bižuterie") a stačí to v podstatě na vše. Na dlouho má člověk pokoj od dalších větších investic. Nebo mu zůstanou peníze na něco jiného.
    Mám X-Pro2 od 02/2017 - klepou se mi prsty i peněženka kdykoliv, když vidím X-Pro3 v krámě, ale dávám tomu volnost ve smyslu, že když XP2 umře, tak bude vhodná chvíle pořídit "trojku". V opačném případě si počkám asi tři-čtyři roky na "čtyřku". U mě je ta situace zkrátka jiná - na video i focení mi X-Pro2 stačí. Větší šance je, že pořídím z bazaru další X-Pro2, ale moc teď kšefty nefotím (covid), takže vyčkávám až budou lepší časy.
    BALDUR
    BALDUR --- ---
    BEREGOND: z dlouhodobějšího pohledu myslíš co se týče výdrže? jako těžko říct zatím, mám XPro3 cca od konce ledna, ale do toho samozřejmě přišla korona, takže toho focení nebylo tolik zatím jak jsem si představoval, takže po pár měsících se nedá ještě moc soudit :) ale neměl by být problém, bude to podobné jako u XPro2 kterou si všichni co do výdrže chválili a to u XPro3 je co do materiálu lépe vyřešená ta očnice (nezničí se jako u XPro2) a LCD je po většinu času schované.. pokud chceš měnit objektivy, tak XPro3 super, navíc co do výdrže může asi sloužit déle, ale pokud ti vyhovuje pevná 23mm f2, tak se zdá být rozumné zůstat u X100 řady
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Nemate tu nekdo x-pro3? Byl jsem se dneska podivat na X100V, uz bych asi potreboval nahradnika za x100S. Ze zvedavosti si xpro pujcil, protoze jsem mel dost pochybnosti o tom reseni displeje. A zjistil ze se mi to vlastne hrozne libi. Zajimalo by me jaky je ten fotak z dlouhodobejsiho pohledu. Jsem ted docela na vazkach.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NEVILL: Na tátově X100F "Highlight Clipping warning" to po rychlém ohledání není. Na mém X-Pro2 funkce H.C.W. do aktualizace firmware (v4.0) také nebyla. Takže snad jedině doufat...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    cekal bych, ze x100 rada to bude mit taky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    na xe3 jsou videt i pri foceni jako blikajici plochy
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    UNREALONE: Díky!
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    NEVILL: přepaly jsou vidět při prohlížení fotek
    "Live View Highlight Alert" v menu není, tak to X100(F) asi neumí (google říká X-H1, X-T2, X-T3)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Nějak se mi to nedaří najít - nevíte někdo prosím jestli X100F má v nastavení zebra pattern? Tuším že Fuji tomu říká highlight clipping warning.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    FLYBOJ: Jo, to jsem asi chtela slyset :D
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    SAAYURI: Jestli to chces jen potvrdit, tak s tou 35 1,4 proste chybu neudelas, alternativy jsou, ale do objektivu se myslim zamilujes.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    FUZZSTORTION: Díky. Kouknu na ně, i když mi ten fujinon přijde pořád jako nejlepší směr.
    MIMA_A: Nevadí, na krajinku mám tu 23ku :)
    BALDUR: Nene, na krajinky stačí ta 23ka, a přeju si přesně to, co píšeš :) Hmmm, plast... já fotívala kdysi na Nikonu na Sigmu pořádnou, na plasťáky nejsem zvyklá, i když by ta cenová úspora nebyla úplně špatná .. :)
    FLYBOJ: Jop, kompozice s mázlým popředím a pozadím je to, čeho chci dosáhnout a proč tu koupi řeším. Hlavně u klasických fotek, ne jen u blízkých detailů. Makro nemyslím, makro jsem fotila dřív a speciálním objektivem a teď už to není směr, kterým chci jít :) Moje fotky vypadají nějak takhle: http://instagram.com/luci_in_the_woods a ráda bych se dostala někam sem:
    https://i.pinimg.com/564x/cc/fa/f9/ccfaf942161e5526cefd7791dbded360.jpg
    https://i.pinimg.com/564x/48/1f/c3/481fc3bfae6b27be33235353dac8bf52.jpg
    https://i.pinimg.com/564x/29/30/63/2930637379e423e9e1590be7111b082f.jpg
    https://i.pinimg.com/564x/a7/23/06/a7230619d7c0dacc5acb299ae9cce7c7.jpg
    to je focení 35/1.8, ale na Sony..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam