LAUNCHER: Ahoj, tak X-H1 s objektivem 18-55 mám už přes týden - stav fakt jako nový. Firmware to mělo snad 1.02, tak jsem to hned updatnul na latest. (-: Mám k tomu i ten malý blesk, což není k zahození.
Zatím to na mě dělá dobrý dojem - návrat k EVF po těch letech je super. Stabilizace fakt dobrá - na široký konec toho objektivu 18-55 jsem udržel vcelku stabilně snad 2 vteřiny. Na dlouhý konec 1/2s, což je taky super.
Líbí se mi, jak je to celý ve srovnání s canon 750d + 17-55 f2.8 malý. Můžu to mít v obalu od toho canonu s permanentně nasazenou sluneční clonou a furt tam je ještě místo. No podle očekávání to oproti canonu dost žere baterky - mám teda už tři, tak to takový problém snad nebude.
Na druhou stranu jsem dneska objevil zajímavost, že veškerý ISO nad 1600 je vlastně jen digitálně násobený a má na sebe aplikovanou při focení do jpegu docela tvrdou redukci šumu. Tak se tady teď učím ty triky, jak cíleně exponovat o 2EV níž a pak dělat ve foťáku konverzi s +2EV pull. A ten rozdíl v detailu třeba portrétů je fakt markantní. Přitom ten šum není ani nijak ošklivý - tak nevím, proč po něm Fuji tak jde. Samozřejmě jsem stáhl NR na -4. Ale i tak - ten trik s podexpozicí a následným pullem je lepší. Hlavně, že to má řešení.
No, objektiv 16-55 f2.8 momentálně nezvažuju - já si ještě do poslední chvíle myslel, že je i sám stabilizovanej - musím říct, že to pro měl byl celkem šok, když jsem zjistil, že ne. Mám ale redukci Fringer EF-FX a ten Canon 17-55 funguje docela dobře včetně stabilizace. Ale tenhle seťák je dobrej a už mě nebaví tahat obří foťáky.
Barvy jsou super - ty simulace filmu mě fakt hodně baví - po letech zase můžu fotit černobíle rovnou v hledáčku! Jen je zvláštní, že hledáček a displej se barevně trochu rozchází - okometricky je naštěstí blíž "pravdě" ten hledáček. Ale to je samozřejmě taková dojmologie - nijak jsem to neměřil a kalibrovaný monitory nemám.
No, poslední věc, kterou bych chtěl zmínit, je wifi+bluetooth. Tak to si snad fakt Fuji dělá legraci. Takhle špatnou integraci jsem fakt nečekal. V podstatě to vůbec nefunguje a už teď je jasný, že jediný smysluplný způsob, jak fotky dostat v terénu do mobilu bude micro-usb 3.0 to usb typ-c kabel a propojit to napřímo (už jsem zkoušel a funguje). Zase je ale super dobíjení přes usb - prostě ho nechám večer připojenej potom, co stáhnu fotky a ráno je ready to go.
Shrnuto podtrženo - za ty peníze velká spokojenost. A jestli budou i další těla od Fuji cenově padat tak rychle jako X-H1, rád se někdy v budoucnu opět svezu tři roky za top modelem (-:
Ještě poslední věc: Na filmový zrcadlovce občas dělám experimentální dvojitý expozice. Vzal jsem do ruky Fuji a povzdechl jsem si, že tohle ty digitální foťáky prostě neuměj. TENHLE JO!!