• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

Na fuji X pouzivam

66 hlasy od 52 respondentů

rozbalit záhlaví
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    JANEK_MAD: za me X100 rada, pokud chces pevne sklo nebo X-E pokud chces menit. Konkretni model vyber podle situace na bazarech.
    JANEK_MAD
    JANEK_MAD --- ---
    Ok, snažím se najít foťák kterej můžu vzít i na výlet s rodinou, doteď jsem tahal Canon 70d s 50/1.8, 70-200is/4 a 17-55is/2.8
    Snažím se najít něco co strčím v podstatě do ledvinky nebo kapsy od bundy a aby to mělo kvalitní pěknej výstup, postprodukce mi nevadí, doteď jsem fotil vše do rawu.
    Zaujal mě u Fuji ten filmovej nádech fotek a líbilo by se mi v tomhle formátu uchovávat vzpomínky, případně si občas vyfotit něco uměleckého.
    Líbil se mě nejdřív Ricoh GR, ale postupně jsem došel k tomu že za ty peníze můžu mít větší kvalitu, skončil jsem právě u Fuji X, ale nedokážu úplně odhadnout adekvátnost ceny vzhledem ke stáří atd.
    Koukám po bazarech, budget tak 10-20k.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Kdyby měl náhodou někdo zájem tak prodám X-S10, perfektní stav, mám ji jen jako backup a vůbec nepoužívám.

JANEK_MAD: Ptej se klidně tady:)
    JANEK_MAD
    JANEK_MAD --- ---
    Zdravím všechny, chtěl bych si k velké zrcadlovce koupit a vyzkoušet i nějakou alternativu a hodně mě zaujalo právě Fuji X, byl by někdo ochotný se mnou třeba do pošty zkonzultovat jaké jsou pro mě možnosti? Určitě budu kupovat z druhé ruky.
    Děkuji.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    HUGGI: ok :-) já to použil poprvé, tak nevím, ale vzhledem k tomu, že se tam vyplňuje i adresa, tak bych si asi nelajznul tam lhát, aby to prošlo
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    NIMROD_: Tak fungují všechny cashbacky, oni ani nemají jak poznat že žádáš z jiné země.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    dost možná to víte, ale do 7.7. funguje v německu cashback na vybrané objektivy a akce funguje tak, že je třeba nakoupit v německu, ale akce může využít kdokoli z eu. tedy jsem koupil u fotokoch.de 70-300 a po týdnu, tedy dnes, mi poslali 100 eur. víc info zde https://www.fujifilm-x.com/de-de/promotions/
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    MIKEKT: cenově bude vycházet viltrox určitě lépe (čekám cenu sigmy kolem 16 500,-), ale uměl bych si představit, že bude mít lepší komu. vzhledem k parametrům se dost nabízí užití pro focení hvězd. vlastně velikost a hmotnost je pro mě druhořadá, pokud není rozdíl diametrálně odlišný
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    NIMROD_: jedině ze by to bylo lehčí a menší. Jinak mi přijde ten viltrox supr poměr cena výkon
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    já čekám na tu 12mm a dost mi zajímá, jak bude vycházet v porování s viltroxem 13mm
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    SPIKE411: přemýšlím o tom, že bych ho vyměnil za 18mm 1,4 33mm /1,4 ak tomu pořídil nějakou malou palačinku
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Sigma 17-40mm f/1.8 DC | A review: a properly go-faster zoom lens that leaves others trailing in its wake | Digital Camera World
    https://www.digitalcameraworld.com/cameras/lenses/sigma-17-40mm-f-1-8-dc-a-review
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    PLUTO: No prave, taky mi to tak prijde. Ja cekal na X100VI, ale tam mi upgrade moc nedaval smysl.
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    DELLAMORTE: Mě ta X-E5 tak trochu přijde jako zabiják X100. Ty předchozí X-E byli jen takový chudí příbuzní, ale tou novou pětkou se to hodilo na stejnou linii jako X100. Plus, když ještě k tomu připočtu to nový placatý sklo 23mm.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Docela se mi libi ta nova X-E5, premyslim, ze bych prodal stavajici X100V a poridil si ji, obcas bych vyuzil i delsi sklo...
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    VACA: děkuju, ale to je asi zbytečné. zkusil jsem to simulovat tak, že jsem si změřil sílu redukce a dvou filtrů, vystříhl z papíru proužek o stejné síle a smotal jsem ho do filtrového závitu. a dle tohoto by 77mm vinětovalo. tak budu doufat, že 82mm už bude ok i na jiné plánované objektivy :-)
    VACA: jen taková poznámka. myslím si, že byť staré utěsnění je lepší než žádné utěsnění :-)
    VACA
    VACA --- ---
    PLUTO: To bych nekdy chtel jako druhy, maly telo. Form-factor je mi velmi sympatickej.
    Ze xE nemaj weather sealing by mi asi ani nevadilo. Sice mam x-pro2 ale vzhledem k jeho veku bych se na weather sealing dneska uz stejne radsi nespolehal.
    Jedno x-pro2 mi uz umrelo, proste “jen tak”. Behem dne normalne cvakalo, po navratu domu kdyz sem ho sundal z krku uz proste neslo nikdy zapnout, a to ani nezmoklo. Nikdy vlastne zasadne nezmoklo, ale pouzival jsem ho jeden cas intenzivne hodne.
    Takze soucasnou dvojku si fakt hejckan, neznam zatim nic cim bych to adekvatne nahradil:(
    VACA
    VACA --- ---
    NIMROD_: Nevim jestli by to bylo relevantni, ale nejblizsi ohnisko mam touit 12. Muzu zkusit dat fitry na sebe, pokud najdu v odpovidajicim prumeru. (Cimz teda se oslim mustkem dostavam k tomu ze ja bych prozmenu chtel prejit na system hranatejch filtru)
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    přiznám se, že jsem z x-pro2 nadšený. do dokonalosti mi chybí jen poloha "c" na voliči citlivosti a možnost ovládat citlivost třeba předním rollerem, ale nechá se to oželet. tedy děkuji vám za konzultaci
    a rád bych se rovnou zeptal. mám 16-55mm f/2,8 r lm wr. nemá někdo vyzkoušené, kolik jak silných filtrů se vejde do závitu, než začnou na 16mm vinětovat? jsem mentálně závislý na magnetických filtrech vffoto (opravdu nechci už nikdy nic jiného :-)), ale už jen redukce ubere potenciální prostor a často se mi stane, že použiji jak cpl tak nd filtr a mám trošku strach, aby se to už neprojevilo v rozích. tedy jestli by nebylo rozumnější vzít 82mm místo 77mm, které by byly nativní...
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    PLUTO: děkuju. vidím to na x-pro2, jakožto střední cestu
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    NIMROD_: Jsem nyní vlastník XE3 a spokojenej. Menší objektivy tomu sluší určitě víc. Měl jsem před rokem 16mm 1,4 a už to bylo znát jak je tělo menší a hodně mě štvalo, že se mi to na krku překlápí dopředu dolů směrem za objektivem (před rokem jsem sem dával fotku tak se můžeš mrknout jak je oproti tělu větší). Z předchozí X-T10 jsem byl zvyklý na vyklápěcí displej což mě na začátku XE3 vadilo, ale nějak jsem se s tím zžil. Nemá utěsnění proti povětrnostním podmínkám, ale extra nejsem na to citlivý a pořád "klep klepů funguje dobře.
    X-pro XXX jsem neměl tak nemůžu porovnávat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam