• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    DABE: Mám XT30 asi 2 roky, kupoval jsem z druhé ruky jako levné tělo na moje cestovatelské a rodinné focení. Schválně jsem nechtěl vyšší řadu, aby to nebylo tak drahé a nemusel jsem se o to tolik bát. Mám pocit, že to vydrží nesmysl. Fotil jsem v dešti, sněhu, mrazu a nikdy žádný problém. Jako cíleně jsem s tím o zem neházel a nepáčil display abych zjistil odolnost, ale přijde mi, že pokud se k tomu chováš jako k normálnímu foťáku, tak mi to přijde odolné dost.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    DABE: Na stara manualni skla se vyprdni a kup si (ode me) X100V (at si muzu koupit 23/2.8, 50/2.0 a nize zminovanou 18/2.0 🤣).

Moje zkusenost s OVF je takova, ze mi to ze zacatku prislo cool. Ale pak sem zjistil, ze mi fotku zkazila expozice nebo paralax. S filtrama na fotaku se mi taky hur pracovalo (treba polarizak). A to jsem v te dobe taky prevazne fotil na analog, takze na zklamani jsem byl docela zvyklej. Urcite se tu najdou sikovnejsi fotografove, ale me to s tim proste neslo a poslednich cca 10 let jsem ho pouzil mozna tak dvakrat.

SLR styl (X-T30) mi osobne vyhovuje trochu vic, protoze mi do oka tece mene svetla. Nekdo naopak ocenuje odkryty oblicej a moznost koukat volnym okem na scenu s rangefinderem. Ale neni to pro me nejaky gamechanger a x let jsem fotil pouze rangefinder. Myslim, ze X-T30 neni tak odolna jako X-Pro (rangefinder) nebo X-T (slr) rada. Kdyz koukas na xpro2, tak x-t3 by melo byt snad nejak cenove podobne.
    DABE
    DABE --- ---
    přecházím z analogu a zvažuju koupi X-pro2, nebo X-T30. Hodně mě láká OVF, ale říkám si, jestli pak stejně nebudu používat spíše EVF:)
    U X-T30 vítězí zase rozměry/hmotnost. Mínus je ale prakticky žádná odolnost. K foťákům se nechovám moc pěkně a musí vydržet pobyt v různých podmínkách, cyklo brašnách apod.
    nenajde se tady nějaký majitel X-pro nebo X-T30, který by mě přesvědčil o tom či onom?;)

PS: plánuju využívat i staré manuální skla.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    nahodou netusite, kde by se dala sehnat krivka spektralni citlvosti snimace X-T5?
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Vcera jsem si s tim vecer trochu hral a prekvapilo me, ze 23/f2 je spis 21/f2. Je to o dost sirsi nez 23mm na X100V.

NIMROD_: Rozumim. Je to moznost, jen to ohnisko me nelaka a neprijde uplne univerzalni. Chci se rozhodnout, zda mi ten objektiv nahradi X100V a muzu ji prodat. Nicmene 18 a 35 by mohlo byt docela silny kombo.

Ony sou pak i jiny kompaktnejsi moznost. Novy 23/f2.8 pancake. Stary 27/2.8 pancake. Oboji pry ostri trochu pomaleji a lehce horsi kvalita obrazu.

Kdyz mam ty fotaky vedle sebe, tak je vtipny, jak druha ruka xt3 prirozene drzi objektiv na urovni aperture ring a u x100v tak nejak zkrizene podporuje telo a aperture ring dycky (i po tech letech) tak nejak divne nahmatavam.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    GARFIELD: proto jsem tu nedávno zmiňoval tu 18mm f/2 jako podle mě velice dobrá alternativa pro 23mm f/2. pro mě je 18mm o moc příjemnější ohnisko a objektiv je citelně menší. jako určitě to není co do optického výkonu nejdokonalejší kus, opravdu by si po těch letech zasloužil novou verzi, ale že by to byl úplnej propadák, to se za mě říct nedá (teda na nových 40mpx to už opravdu bude slabé, ale to asi i ta 23mm f/2)
    https://cameradecision.com/size-comparison/rOAy-JQWf_oTo5-JQWf_McBo-t
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    DELLAMORTE: Spíš je to zatím furt v latentní fázi snění. Asi bych nejdřív potřeboval upgradnout x-e3 (i po té x-e5 pokukuju). Ale abys mi dal brouka do hlavy - kolik bys za ni chtěl?
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    CLOJSTER: Já furt pokukuju po té X-E5, tak kdybys měl zájem o X100V, tak se můžeme domluvit.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    GARFIELD: Já bych tu x100v bral! (Nikdy jsem neměl, jen po ní pokukuju a až na cenu to u mě checkuje hodně boxů). Ideálně mít to vedle něčeho s vyměnitelným sklem. Jako to máš ty.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    No nevim panove. Obral jsem VACA o 23/f2 a byl to dobrej napad? Spatnej napad? Nebo jakej to byl teda vlastne napad?

X-T3 je lepsi ergonomicky, rychleji ostri, lip se drzi v ruce (a moje lehka preference pro SLR over rangefinder). Zaverka ma hezci zvuk. Ostreni neni slyset.

X100V daleko mensi. Daleko lehci. Na cestovani urcite top. Plus ma o trosku lepsi firmware (simulace + nejaky nice to have).

NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    VACA: tak to jsme se tesne minuli hh
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    Pánové, taky bych tu měl jeden objektiv.
    TTARTISAN AF 56mm F1.8, stav nového kusu, přesně rok starý, fotil jsem na něj 2x.
    Ohnisko je pro mě moc dlouhý a nevyužívám ho vůbec.
    Kupoval jsem ho v Syntexu v Michly, záruka do konce listopadu 2026.
    Cena 3500 Kč.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    já teď koukám po 18mm f/2 do 6000,- (spíš dám přednost nižší ceně než bezchybnému stavu (teda optiku a funkci bych bezchybnou rád)), nemá někdo? nikdy jsem ho neměl prodávat...
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    VACA: NE NECHTEL DIKY! 🥲

(uz sem na to zase dva tydny nemyslel GARFIELD)

Nechcete nekdo x100v v topu? Ptam se ... pro znamyho ... 🥲
    VACA
    VACA --- ---
    ahoj, jeste nez to zkusim dat do inzerce, nechtel by jste nekdo XF 23mm F2 wr?
    mam k tomu krabici a vse s cim to prislo, za 3 roky jsem ten objektiv pouzil asi 5x. Neni to moje ohnisko a tak je zbytecni ho tady susit. predstavoval bych si tak 6k
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    Dík všem za názor. Vzal jsem bazarovou 23mm. Tak uvidíme jak si sedneme
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    222g navic a o kameru doma min. A misto rozhodovani, kterou kameru dneska vezmu, bude kterej objektiv.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    No a ted sem diky tydle diskuzi zacal premejslet o prodeji x100v a koupi 23/f2 .. fakt dik! 😀
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    Měl jsem 23mm F2 a nyní mám dlouho nasazenou 18mm F2 a musím říct, že je taková bez výrazu. Lepší pocit jsem měl z té 23mm a taky si nemyslím, že by byla nějak neostrá... přemýšlím o tom, že se k ní vrátím zpět.
    Přemýšlím i o té nové menší 23mm 2,8. Někdo nějaké zkušenosti nebo měl ji někdo alespoň v ruce?
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    NOISEGATE: Já po 23 f2 pokukoval straaasne dlouho. Resp po ohnisku s ekv. 35mm. Nakoupil jsem mezi tim haldu vsemoznych ohnisek, ale jakmile jsem koupil 23 f2, prakticky nejde z fotaku. Nejoblibenejsi objektiv muj. A nejuniverzalnejsi. Ze je malo ostra na f2 neres. Pokud nefotis ultra z blizka na takhle otevrenou clonu, tak se zadna neostrost nekona… Uvazoval jsem i o 23mm f1.4, ale ta uz je moc velka, nakonec jsem rad za tu malou f2. I kdyz… casem koupim asi i tu 1.4 :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam