SHEALA: ok, ale tad navrhuju nějak uvažovat bezbariérovost jednotně pro vozíčkáře, kočárky, jízdní kola a třeba inline bruslaře... první vlna bezbariérovosti, cílená čistě "charitativně", podle mě právě vedla k dalšímu dělení. pohybovat se po městě na městě na kolečkách je podle mě ok, nejde preferovat auta před cyklisty a vozíčkáři, apod. ale technologie taky mění ledacos... lithiové baterky umožňují invalidním vozíkům řítit se po silnicích rychlostí mopedu (nedávno jsem viděl na vlastní oči), a nevidím důvod, proč to nějak nespojit právě třeba s bezbariérovostí pro cyklisty.
s tím, jak jsou určitá místa "mentálně daleko" od sebe, rozhodně souhlasím, ale netýká se to jen tělesně postižených, ale lidi jsou vyloučení dle spousty různých klíčů. a ty karty mohou být ještě během našich životů rozdané zase trochu jinak... každý pokrok např. v akumulaci energie nás o kousek přibližuje např. průlomu v exoskeletonech, takže se může klidně stát, že vozíček bude časem pro postižené jen formální záležitost (něco jako sako a kravata), a že budou normálně pobíhat po schodech pomocí exoskeletonů (a ty budou dobíjet v nabíjecích stanicích pro elektrokola), apod.
každopádně nemám nic proti inkluzivním utopiím, spíš naopak... nikdo nechce "challanged" lidi nikam schovávat (nevím co je správné politicky korektní české slovo, nechci říkat postižení či handicapovaní, ale ono to jde ode zdi ke zdi a filmy typu "Kurz negativního myšlení" by velely na rovinu říkat kriplové... ale tam je zase háček, že tahle slova jsou vnímána jako ok jen když je někdo řekne sám o sebe.. a prostě se nikam nedoberem). současně to ale nejde ani nějak naplánovat... důležité je podle mě právě neoddělovat striktně režim charity od režimu zábavy, a nějak extra neodlišovat vozíčky od longboardů a kolečkových bruslí, ale řešit to nějak vždy společně. a nebo proč kombinovat schody vs. výtah? to je přece hrozné klišé, které nahlas křičí, který způsob přepravy to má jednodušší. zkombinoval bych výtah vs. žebřík nebo výtah vs. lezeckou stěnu... pak by poměr toho, kdo musí použít v městkém prostoru jaký modus přepravy, najednou vyšel úplně jinak...