• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    hm, anebo se na to taky dá podívat jinak:

    Vzpomínky na budoucnost | … nejlepší večírek na konec léta
    http://vzpominkynabudoucnost.squat.net/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm. většina domů ve ve městě patří rozhádaným společenstvím vlastníků :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    co nás v městech dostalo tam, kde jsme (resp. nebo ne?). každopádně... jedna z utopií minulosti, která dost poznamenala 20.století...
    Le Corbusier’s “contemporary city” (1925)
    http://nblo.gs/Xorul
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KALICOR: v létě, samozřejmě :-) (ale to třeba zelenina samozřejmě taky)
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    XCHAOS: presne, daj se bud nadstavit vys - takze vznika prostor pro pastvu atd. a dale by v klidu mohly byt zabudovany ve vsech sklenenych baracich v tech sklech, kde by pokryvaly cast spotreby baraku. to jen tak pro zacatek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: tak auto už je jiná váhová kategorie, ale invalidní vozík se nebude tolik lišit od elektrokola, svým zapojením...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: to chce elektrikáře :) Stejně jako přestavba auta pro postižený nechce inženýra, ale automechanika. Pokouším se infiltrovat svoji asistentku do společností co dělaj tyhle přestavby, aby jim ukázala, jak se dá s autem hýbat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tohle právě vůbec nechápeš... podle mě solární panely patří jen na střechy či fasády domů, ideálně už těch stojících. můžu ti sice ukázat pár fotek, kde se i pod solárními panely pasou ovce, vše je zarostlé trávníkem a ani kousek krajiny vlastně nepřichází nazmar (srovnej s hnědouhelným dolem, například), ale stejně všichni cítíme, že to není to pravé.

    popravdě, tenhle klub je o tom, jestli a jak by si města dokázala vystačit v maximální míře se zdroji, která mají. tedy ne, že kvůli městu na venkově pokryješ louku solárními panely: ale že město omezí svojí spotřebu energie a plýtvání zdroji, aniž by přestalo být městem a aniž by vlastně přestalo přitahovat a lákat své obyvatele (ne nutně "držet a nepouštět")

    získal jsem v poslední době docela zvláštní úhel pohledu, shodou okolností a náhod, kromě toho do centra chodím čím dál víc zřídka a třeba zrovna včera jsem viděl úplně prázdný sál multikina a tak, takže vidím, že se fakt investuje do projektů, které jsou mimo zájem lidí... třeba klubová kina táhnou nesrovnatelně víc než multikina plná reklam ... a fakt to nevidím nutně nějak mimopeněžně, já se ptám, proč jsou investoři tak hloupí a investují do forem, které prostě netáhnou... (trochu podobné ptaní, jako se ptali lidé za éry normalizace ...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: zase já nechci, aby zůstalo jen u keců (ty my jdou nejlíp). co můžu nabídnout bezprostředně, je asi přestavba nějakého elektrického vozíku na solární dobíjení (na loňské cestě jsem si stejně uvědomoval, že nejblíž to má k tempu a zvuku invalidního vozíku... které v Bavorsku na cyklostezkách hojně jezdí tak jako tak, akorát ne solární). to je ale trochu offtopic a týká se to právě šance vyrazit mimo město, mimo ustálené trasy.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: hele libí se mi tvůj způsob uvažování. Za mě je to co píšeš cajk :) Včetně exoskeletonů, kravat a kriplů. (Jediný upozornění, nepoužívat tohle slovo s K před MATKAMA a ředitelama neziskovek, my si tak sami říkáme, k nevoli MATEK a jednoho ředitele neziskovky :)
    A ano, výtah + lezecká stěna je nádhernej koncept.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: desi me predstava krajiny zasrany solarnima panelama... kor tady v cechach, kdy sviti slunce par tejdnu v roce, jinak chcice, je zima a nebo je pod mrakem....
    furt nechapu tyhle myty o slunecni energii. neni v soucasnosti technologie solarnich panelu, ktera by dokazala plne vyuzit slunecni svit v nasich oblastech.
    ano, fotovoltaiku klidne, ale i clovek se zakladnim vzdelanim si dokaze uvedomit, ze tyto technologie patri spise k rovniku, kde je doba osvitu stala a konstantni vicecimene, a ne na sever...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: ok, ale tad navrhuju nějak uvažovat bezbariérovost jednotně pro vozíčkáře, kočárky, jízdní kola a třeba inline bruslaře... první vlna bezbariérovosti, cílená čistě "charitativně", podle mě právě vedla k dalšímu dělení. pohybovat se po městě na městě na kolečkách je podle mě ok, nejde preferovat auta před cyklisty a vozíčkáři, apod. ale technologie taky mění ledacos... lithiové baterky umožňují invalidním vozíkům řítit se po silnicích rychlostí mopedu (nedávno jsem viděl na vlastní oči), a nevidím důvod, proč to nějak nespojit právě třeba s bezbariérovostí pro cyklisty.

    s tím, jak jsou určitá místa "mentálně daleko" od sebe, rozhodně souhlasím, ale netýká se to jen tělesně postižených, ale lidi jsou vyloučení dle spousty různých klíčů. a ty karty mohou být ještě během našich životů rozdané zase trochu jinak... každý pokrok např. v akumulaci energie nás o kousek přibližuje např. průlomu v exoskeletonech, takže se může klidně stát, že vozíček bude časem pro postižené jen formální záležitost (něco jako sako a kravata), a že budou normálně pobíhat po schodech pomocí exoskeletonů (a ty budou dobíjet v nabíjecích stanicích pro elektrokola), apod.

    každopádně nemám nic proti inkluzivním utopiím, spíš naopak... nikdo nechce "challanged" lidi nikam schovávat (nevím co je správné politicky korektní české slovo, nechci říkat postižení či handicapovaní, ale ono to jde ode zdi ke zdi a filmy typu "Kurz negativního myšlení" by velely na rovinu říkat kriplové... ale tam je zase háček, že tahle slova jsou vnímána jako ok jen když je někdo řekne sám o sebe.. a prostě se nikam nedoberem). současně to ale nejde ani nějak naplánovat... důležité je podle mě právě neoddělovat striktně režim charity od režimu zábavy, a nějak extra neodlišovat vozíčky od longboardů a kolečkových bruslí, ale řešit to nějak vždy společně. a nebo proč kombinovat schody vs. výtah? to je přece hrozné klišé, které nahlas křičí, který způsob přepravy to má jednodušší. zkombinoval bych výtah vs. žebřík nebo výtah vs. lezeckou stěnu... pak by poměr toho, kdo musí použít v městkém prostoru jaký modus přepravy, najednou vyšel úplně jinak...

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: to je mýtus šířený ekofoby... jediný problém jsou moje panely skladované ve sklepě (i když zase asi tolik nestárnou), ale panely umístěné normálně na střeše mají EROEI kolem 7 let (životnost je udávaná 20 let, ale ve skutečnosti může být klidně vyšší, spousta družic a sond funguje s FV panely starými desítky let,a to jsou vystaveny agresivnímu kosmickému záření). navíc uvažovat o tom v kategoriích peněz (v podmínkách monopolizované ekonomiky, ovládané propagandou/reklamou) není úplně optimální, EROEI je lepší číslo.

    no a zejména mají smysl třeba solárně-termální panely... myslím, že dnes můžeme postavit město, které bude 6 měsíců v roce zcela energeticky soběstačné (nebo bude producentem energie) a pouze v topné sezóně bude závislé na externích zdrojích.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jinak doufám že to tady nezapadne. Jak to nebude bezbariérové, vstřícné k postiženým, nebude to utopie. Jo, dneska jsem pochopila, že ať mi lidi říkají co chtějí, jejich mentálni reprezentace postižených je furt strašně mimózní, pořád opakují některej z mýtu, ohledně toho jak jsme buď fujky, liní, nebo se o veřejný prostor nezajímáme, a v nejlepším připadě z nich vypadne něco jako "je opravdu problém najít bezbariérový prostor v centru, do kterého tě pustí s politickou diskusí. Místa, kam se pohodlně dostanou hendikepovaní, jsou mentálně hrozně "daleko" pro další lidi". Což je od spolku, kterej chce jít s tematikou bezbariérovosti do voleb ostuda až bych brečela.
    Posun vidím paradoxně u lidí co potkávám na akcích a různých hudbymilovných setkání - z workshopu pro mladé nadějné hudebníky jsem se sice vrátila utahaná, ochytaná od asistujících kolegů, ale bez tý obvyklý pachuti, že musím prokopávat hromadu předsudků. Takže jo, jsem si vědoma že řvu, až mi z toho selhávají hlasivky, ale víte co, když to neudělám, tak místo utopie se tady bude tvořit nespravedlivá a segregovaná pseudooáza, místo místa, kde bude postižení prostě jen bežnou součástí lidský zkušenosti a postižení prostě jen lidi co sou náhodou postižení.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS:
    ano ale to neznamena utek...

    Jinak to co pises na konci je presne jak pises... budeme mit na strese sqele slunecni kolektory ktere ve finale bylo tak strasne energeticky narocne vyrobit ze se nikdy nevyplati... ...ale jsou zelene...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: dostupnost energie, o tom ale města právě jsou! třeba keltská opidda často zanikala poté, co se vykácel všechen les v dosahu denní chůze (tedy nebyla to zemědělská centra, ale řemeslnická: třeba když si tam měl nějaké kovárny s výhněma, nebo hrnčíře, nebo cihláře.. tak to byly zřejmě kvanta dřeva, často navíc v podobě dřevěného uhlí...). prostě místní keltská ekonomika byla závisla v dosahu levného dřeva (dost možná nošeného ručně - tedy i ženy, děti, apod.), a pokud bys do ní zahrnul dopravu dřeva z větších vzdáleností (např. povozy), tak by to zřejmě buď nebylo udržitelné (koně jsou relativně energetické náročné, a když tě někdo drží v šachu tím, že ovládá senovod ze sousedních čistě zemědělských oblastí... no hrůza...), nebo tam byl zase háček v tom, že opidda se stavěla v kopcovité krajině, aby šla vojensky hájit, a nebyla optimalizována na snadnou dopravní obslužnost (právě naopak).

    takže jeden z parametrů utopického města pro mě je: nesmí být závislé na nějakém plynovodu (dřevovodu, senovodu, whatever) ze vzdálených oblastí, které nejsou přímo pod kontrolou obyvatel města. min. energie (když ne potraviny a suroviny) by se měla brát z místních zdrojů (a když vidíš, jak všichni přimalovávají k mrakodrpům větrníky, solární panely, zelené fasády, trubky se sinicema,apod., tak je vidět, že ten pocit je dnes většinový.. ale fakticky ty zdroje pro stávající životní styl nestačí, a je to spíš takový "cargo cult" - tedy "namalujeme tam navíc větrník a budeme taky zelení")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: nevytratila... ale je otázka, jestli je to schopnost, nebo diagnóza :)

    já jsem hodně viděl souvislosti všeho se vším, když jsem hodně hulil konopí a tak podobně. dnes si rád odpočinu od vnímání širších souvislostí a radši si postavím solární kolo (nebo založím politickou stranu, nebo tak :-)

    MIKATCHOU: super. neztrácej ho, prosímtě :-) my ostatní tu místo světové revoluce začneme řešit, kolik se dá na jižní fasádě mrakodrapu vypěstovat rajčat (a jaké jsou alternativy k zásobování měst kamiony přes půl zeměkoule)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam