PAVEL_BRODSKY: česky asi "město" vs. "metropole". jsou to ale právě metropole, které mají pro lidi tu přitažlivost.. někteří z přistěhovalců po čase prchnou, jiní zapustí kořínky a už to s námi zůstanou (nechci soudit, co z toho je dobře a co ne).
víceméně: jako rodilý pražák (min. 2, ale spíš co jsem pátral tak aspoň 3 generace) jsem si všiml, že se můj život hodně točil kolem mimopražských přistěhovalců - bývalí kolegové, bývalá přítelkyně... a v současnosti se taky něco děje. důvod přesně neznám. ale stejně intenzivně, jako z měst chtějí obyvatelé prchat (ze strachu z kolapsu), se do nich noví obyvatelé stále stěhují - asi vzdělání, kariéra, příležitosti, zábava... (?). takže informace o neudržitelnosti městského životního stylu se vlastně neustále ztrácí - uprchlíci z města jen málokdy budují silné sociální sítě a předávají někomu své zkušenosti a životní styl (předpokládám), navíc uprchlíci z města to často nevydrží (pokud fakt nepochází z vesnice či maloměsta) a zase se vrací-
jinak ty metafory s "organismy" a nemocemi.. ale fuj, město není organismus, organismus je člověk, společnost je něco jiného než organismus, nemám rád tyhle metafory.... člověk je individualita a město je přeci jen neživý objekt, který usnadňuje přežívání a interakci s jinými lidmi (a nejen lidmi...). a metafora s rakovinou je už úplně mimo... rakovinou může být možná nějaký průmyslový komplex vyrábějící něco, co vlastně nikdo nepotřebuje, díky nějakému bugu v rozhodování investorů (či v jiných systémech plánovačů) - ale město by v případě metafory s organismem bylo spíš mozek, nebo tak něco.
každopádně i ti,kdo město chtějí nechat umřít, nemají moc jasno co pak dál - nějaké utopické soběstačné komunity, budiž... ale ty budou daleko od sebe, a nebude zřejmě jednoduché nějakou opustit a přejít do jiné, apod. .. každopádně podle všeho města jen tak neumřou, jsou obnovována dokonce i válkami zničená města, apod.