• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: definice:
    V psychologii a ideologii maloměšťáctví se objevují takové sklony, jako je individualismus, rychlé přechody od levého radikalismu ke krajně pravicovým pozicím, rozkolísaností, projevy sobectví, konzumního vztahu k životu, hodnocení lidí podle majetku a vnějších titulů a na druhé straně sklony k rovnostářství a závisti.

    podle Slovníku spisovné češtiny (Praha 1994), který se víceméně shoduje se staršími slovníky, má slovo maloměšťák dva základní významy:
    1. (zpravidla hanlivé) příslušník drobné buržoazie, 2. (zpr. hanlivé) člověk s omezeným rozhledem a zastaralými názory.

    tady na sildisti jsem se ted presne s temito projevy setkala, sikana, pokrikovani na ulici, poskozovani auta.... k tomu pruzeni za psy a v neposledni rade fixace na ten "nas panelacek", kterej sme si udelali tak pekne barevnej a beda, jak nam to tu bude nekdo narusovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: maloměšťáctví v Praze? vždyť to je úplně opačný pojem, než anonymita velkoměsta! maloměšťáci se navzájem znají, a vědí o sobě vše. V Praze známe zlomek lidí (protože je nás koneckonců přes milión)

    mě z Prahy žene nejvíc to, že jsem se nějak město nikdy nenaučil pořádně používat k tomu, k čemu je určené
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: tak já taky slýhám historky, že Moraváci mají tendenci lidi zdravit v tramvaji :-) popravdě, já se s jinými Pražáky (a zvlášť Pražačkami) vlastně moc potkávat, chovat se k nim nebo třeba seznamovat nikdy neuměl: ta anonymita toho města se nějak týká nejen nově příchozích, ale i těch, kdo tady žijí. přijdu si, jako někdo, kdo pracuje v pokladně nějaké pouťové atrakce, trochu.

    svět menších sídel je mi ale taky nesrozumitelný, takže žiju na jakémsi rozhraní: velká část lidí v mém životě (přítelkyně, kolegové) byli tak nějak mimopražští v konfliktu s velkoměstem. mělo to svoje mouchy, ale v podstatě jsem to byl já (jako zástupce velkoměsta), kdo byl nakonec ten divnej, dá se říct. naopak kooperace s Pražáky zas vede k tomu, že jsem vytlačen, jako ten kdo má méně ostré lokty, je méně schopný, apod. (nejhorší je ale "náplava" - přistěhovalci, odhodlaní trumfnout místní v té dravosti a soutěživosti)

    jako popravdě, nevím co s tím... jak jsem naznačil, trávník na střeše věžáku asi nestačí.

    zdravé prostředí to asi taky není, to je pravda.
    MASOO
    MASOO --- ---
    ZARREMGREGARROK: ono záleží, co chceš, na co si zvyklý/á, v jakém prostředí se pohybuješ, co považuješ za standard, jak chceš žít, jaké máš plány, představy o světě, přesvědčení .... a já jsem hlavně už zažila život, jaký mi vyhovoval a návrat k tomu "původnímu" mě vadí mnohem víc, než to samotné, co jsem popsala
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    MASOO: Zvlášní, skoro nic z toho nepozoruju, nebo se tomu vyhýbám.
    Teda až na neohleduplnost většiny kuřáků, ta je strašná.
    MASOO
    MASOO --- ---
    ZARREMGREGARROK: neohleduplnost, šikanování různými pravidly, která nadávají smysl, omezení, snaha vtěstnat lidi do škatulek, spěch, přeplněnost prostor a z toho plynoucí podrážděnost (to platí i pro mě), omezenost (ta mi vadí všude) a maloměšťáctví (i v Praze)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    MASOO: Jaké přesně chování ti vadí ve městě?
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: protoze je to pro me nezdravy prostredi, citim se tu nesvobodna (a spoustu dalsich praktickych veci bych mohla uvest, ale tohle me ubiji nejvic) a hlavne me nejvic serou lidi, jak se k sobe chovame ve meste
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: no jo, není to jednoduché, a o tom je tenhle klub (proč ty a další chcete z Prahy utéct)
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: ? ja bydlim v praze a to me jen utvrzuje v tom, ze je to spatne, pro me urcite
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NONSAPIENS: určitě zajímavé, dík. tím se přesně dostáváme k tématu, že spoustu knih bych si rád přečetl, ale nechce se mi je potom skladovat (protože se k nim často nevracím).

    úplně jsem přestal chodit do knihoven (což by měla být jedna z funkcí města, že jo)

    jako proti spontánosti určitě protestovat nechci (škoda, že ten spontánní třípatrový kopec na střeše věžáku musel jít pryč, protože údajně ohrožoval statiku té budovy...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: nevím, jestli trochu anglického trávníku na milionu tun betonu to zachrání :) to už mě spíš bavil tenhle číňan (co měl evidentně potřebu vyrovnat se mafiánům, ale bohužel nebyl):
    Chinese doctor builds illegal rock villa atop Beijing apartment tower
    http://io9.com/chinese-doctor-builds-illegal-rock-villa-atop-beijing-a-1119792173

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NONSAPIENS: "omlouváme se, stránka již není dostupná" (pravděpodobně copy + paste URLka, ale NYX začal poslední dobou URLka zkracovat, takže kopírovat celý text příspěvku už nejde tak jednoduše, jako dřív)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ....abych přispěl něčím pozitivním a nenarušoval zbytečně ničí anonymitu - dnes se mi na základě textu oznamujícího už před lety serverovnu chlazenou tepelným čerpadlem s využitím odpadního tepla, která pořád ani po letech není v provozu (ona to ale bude nakonec investice půl milionu), ozvala firma, která řeší projekt dvou adminsitrativních budov, kde by chtěli dělat přesně tohle.

    vertikální skleník s rajčaty to sice není, ale přeci jen... ty servery někde pálí elektřinu tak jako tak, že...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    wow... dva dodávkáři na útěku z města mi tu budou rozvracet mojí městskou utopii :-)
    MASOO
    MASOO --- ---
    archiweb.cz - Sídliště, jak dál? - mezinárodní konference
    http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=8&id=16396
    NONSAPIENS
    NONSAPIENS --- ---
    [ SGNLR @ SITUACIONISMUS- život/umění/politika ]

    MYSLET MĚSTO

    Lucie Stejskalová / Myslet město. Současné městské strategie - Knihkupectví ArtMap
    http://bookstore.artmap.cz/...ctober_2014&utm_medium=email&utm_term=0_c410da25f4-961982946f-54292621

    Název publikace odkazuje na současnou situaci v urbanismu, ve kterém nepřevažuje žádná jednoznačně sledovaná teorie či manifest; pohybujeme se na hranici mezi snahou o důslednou organizaci města a procesy, které probíhají ve městě samovolně a spontánně.
    Kniha se zabývá způsoby řízení a organizace města, kontextem místa, měřítkem zásahů a otázkou času. Témata jsou představena na případových studiích z různých světových měst (Curitiba, Londýn, Lagos, Săo Paulo, Teherán, apod.).
    Cílem práce je otevřít debatu o podobě současného evropského a zejména středoevropského města, přiblížit ji širší odborné veřejnosti a studentům prostřednictvím konkrétních příkladů a poukázat na úspěšné výsledky nových přístupů z jiných měst v kontextu současného urbanistického vývoje Prahy.

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ...tak v Kaspickém moři mají právě jistotu, že hladina spíš setrvale klesá, než stoupá :-) jinak ale vesměs souhlas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam