• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ...tak v Kaspickém moři mají právě jistotu, že hladina spíš setrvale klesá, než stoupá :-) jinak ale vesměs souhlas.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Tak to vypadá na druhý dubaj. V půlce projektu jim dojdou prachy a pak zůstanou jen nedokončené části. Bohužel tohle není utopie. ale demence. Při předpokládaném zvýšení hladiny mořské vody, dále při narůstajících klimatických odchylkách (bouře, zemětřasy apod.) budou ostrovy vystavovány čas od času přírodním silám. Dokážete si představit ty pálky za údržbu. Tfuj, do tho bych nevrazil ani pětník. Za pár let tam dorazí revoluce jak na Ukrajně a bude vše jinak. Bože tohle by neprošlo EIA procesem ani náhodou. Ta voda nebude nikdy tak modrá jak na snímcích, kam s odpadní vodou a odpadky ? Rovnou do moře ? Hnus
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak to nezbejva nic jinyho nez firme pogratulovat k ziskani pekne zakazky. myslim, ze asi nejspis nasyti dost lidi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jak si ažerbájdžánská ropná mafie představuje budoucnost :-) (resp. co jim dokážeme nabídnout za ropu)
    Češi postaví město-ostrov. Firma PSJ se bude podílet na projektu za 100 miliard dolarů | HN.IHNED.CZ
    http://archiv.ihned.cz/...i-mesto-ostrov-firma-psj-se-bude-podilet-na-projektu-za-100-miliard-dolaru
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak hloupé městské utopie jsou třeba tyhle:
    Azerbaijan Tower - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijan_Tower
    (dostal jsem se k tomu náhodou, přes článek o tom,že se na stavbě Khazar Islands bude podílet česká firma)

    na druhou stranu, do jisté míry dobrým znamením je, že megalomani si plánují budoucnost tak, aby byli obklopeni miliónovým "služebnictvem" - tzn. necítí se rozhodně soběstační. takže je otázka, zda větší riziko pro lidstvo znamenají vize, které se pokud možno chtějí závislosti na ostatních vyhnout... nebo které s touhle závislostí počítají (svým způsobem: pro lidi je uklidňující pocit, že je někdo potřebuje, že nejsou zbyteční...).

    (to nic nemění na tom, že v mé utopii by mrakodrapy byly dřevěné a poněkud menší :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: Googlí se to těžko, protože je to velmi běžný název filmu :-)

    vzhledem k vývoji situace by měl takový plán (ehm) udělat pirátskou projekci filmu Plán v Pirátském centru (tedy ideálně pirátskou se souhlasem autorů)
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: to jsem zapomnela, poslu az to zjistim
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: aha.. a kde?
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: da se videt online
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: bohužel se promítal ve Světozoru v malém sále a byl permanentně vyprodaný...
    MASOO
    MASOO --- ---
    Film Plán sleduje dokument, přes který protékají miliony od developerů k politikům | art.ihned.cz
    http://art.ihned.cz/c1-62857170-plan-tucek-recenze
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: moderní technologie jsou tu. Můžeš si už dnes vypěstovat v laboratoři kus hovězího. Lidi sou líní a proto se vymýšlejí další berličky pro podporu svého lajfstajlu.
    Ale poďme k podstatě věci. Je dnes městská utopie závislá na vůli politické strany ? Nebo je to spíš o životním stylu určité generace ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: rostliny potřebují i světlo, nejen teplo. (pravda, můžeš na ně svítit červenými ledkami, což nespotřebuje až tolik energie, ale... pochop, právě mýtus o idylickém samozásobení je nějaký nevědomý, vrozený instinkt, který nám říká, že jsme opičky, které chtějí sídlit ve skalách obklopených džunglí, kde roste celý rok spousta banánů :-)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    XCHAOS: S těma skleníkama za mě odpověděl Keikin, ale jinak souhlas, občas mám pocit lidé jsou opravdu stádo tupounů. Ale ono asi ani nemá smysl, pokušet se o celospolečenskou změnu.
    Lepší by bylo dát lidem na výběr. Když budeš žít v pocitu, že to sice není dobrý, ale dělají to tak úplně všichni a vlastně tedy ani není moc na výběr, že vlastně ani nemáš prostředky ani možnosti, abys to změnil...
    Na druhou stranu, pokud by ti ale někdo nabídl fungující alternativu...
    Těch pár lidí, kteří se na to chytnou hned v druhém kole pak může sloužit jako nositelé zkušenosti.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    KEIKIN: Představuju si to tak, zě každá stavební jednotka toho města je samostatatná. Kaskádovitě propojená s ostatníni. Každé obydlí vyrábí jídlo, a energii z nejbližších zdrojů. Všech. Pokud je na místě, kde je potok, široká osvitová plocha, větrno a navíc využívá svůj odpad v bioplynárně, tak vyrábí mnohem víc než spotřebuje. Veškerá "přebytečná" energie se shromáždí a využívá se v rámci malého "town" a přebytek v něm jde pro jištění sítě ve veřejných budovách, výrobu, atd. Každé centrum v tom systému slouží spíš k setkávání lidí a nějakému zkvalitňování života, protože přežití mají už zajištěné. Centrum v rámci townu slouží k lokální kultuře, rozhodování místní samosprávy, atd. Centrum v city pak slouží k celospolečenským akcím, potkávání lidí z odlišných townů a to třeba i kvůli zachování pestřejšího genetického fondu. :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: no dá se to v zimě překlenout skleníky.
    PAVEL_BRODSKY: tyhzle koncepty mají umho jednu chybu. Vše vede do jednoho centra, centrum je střed všehomíra. Možná to odráží tehdejší představu lidí o Bohu, ale pro praktický život ve městě to není vhodné. Dneska vidím trend spíše ve zklidňování center, vymísťování dopravy apod. Navíc je výhodnější mít třeba dvě centra, dejme tomu jedno to historické a druhé administrativně-kulturně-ekonomické. Prostě přijet, zaparkovat, nakoupit-vyřídit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: myslím, že asi uvažovali nějaké samozásobitelství. tam je problém, že v tropech by to asi problém nebyl, ale v mírném pásu, kde vegetační sezóna trvá plus/minus jen asi polovinu roku, prostě města soběstačná nikdy nebudou.

    PAVEL_BRODSKY: myslím, že většina populace je k jakékoliv alternativě buď skeptická, nebo když už, tak se selektivně pokusí o nějaký módní úlet vytržený z kontextu... prosadil by si stěží jednu tu "buňku". lidi se bojí výrazně vybočit z řady, hodně se snaží napodobovat chování většiny kolem sebe.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAVEL_BRODSKY: no nevím, zásobování stopadesáti tisíc lidí po jednom kruháku - to nevidím moc reálně. Když už navrhovat města takhle na zelený louce, tak i s přepravníma kapacitama pro náklad, byť třeba nějakou sofistikovanou verzí potrubní pošty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam