KEIKIN: no ale to je prostě otázka národní povahy. vidím to všude kolem sebe: hrdinou je spíš ten, kdo krade (a případně se podělí, protože kdo by se tak asi dělil, kdyby to musel oddřít?), než ten,kdo je tak hloupej, že nekrade.
nejde o to, zda jsem něčeho takového byl třeba sám svědkem, nebo se toho účastnil (spíš neúčastnil, jsem si slušně jistý). podstatné je, jak lidé reagují na různé detaily, i v soukromém obchodním styku: prostě hrdinou rozhodně není ten, kdo dělá věci podle pravidel. kdo chce pravidla měnit, je za blázna: hrdinou je ten, kdo je umí obejít.
nevím, jestli tohle bylo podstatným rysem společnosti vždycky. chápal bych to v době válek, či autoritářských režimů. v současnosti je to ale zase asi dané tím, že lidi pro sebe v rámci stávajících pravidel nevidí žádnou budoucnost, švindlovat je jaksi samozřejmé...
(na druhou stranu, já spoustu věcí ve 20ti viděl a třeba i dělal také jinak.. podstatná je ale celková atmosféra, tzn. které individuální rozhodnutí vede k posunu na "stranu poražených" a jakémusi finálnímu vybočení z řady.. no nic... každopádně nejsem primárně moralista... svým zůsobem i vytunelovaný park pořád může sloužit městu líp, než zcela poctivě zafinancovaný a vysoutěžený betonový nesmysl :-)