XCHAOS: Pravda že s prací problém nemám, protože mám dost širokej záběr činností co dělám, takže jsem se z města (IT, správa sítí, MaR) "aklimatizoval do stavebnictví, nábytku, a mnoha dalších činností, tak jak je mimo města asi více obvyklé. Navíc do prahy to mám kousek. Přítelkyně třeba pracuje v Praze, protože její obor je v celku raritní...
Jinak nepíšu o tom že městská utopie není možná, ale nelíbí se mi tak jak je nastavena u nás. Nějakou dobu jsem žil, mimo jiné v Anglii a tam ty města vypadají naprosto jinak.
Krom absence paneláků (až na nějaké zrůdnosti které bych městy nenazval) ty města vypadají úplně jinak než u nás. I malé města jsou v celku soběstačná, lidé za prací moc necestují, protože tam kde pracují se dá i bydlet. To u nás prostě není. Třeba takovejch 90% prahy je dost peklo. A to je právě ten problém jak takové město přetvořit k lepšímu životu. Praha má přitom dost zajímavé přírodní skvosty a zajímavé scenérie, ale jsou zdevastované právě tou urbanizací. Nedokážu si třeba představit že bych žil na Pankráci, Západním nebo Jižním městě,.. To bych si asi brzy hodil mašli.
LINKOS:
V tom s tebou souhlasím, jen pojem satelitní městečko je hrozně nevhodnej výraz. Ne každé městečko v okolí Prahy je na Praze nezdravě závislé. Satelity které slouží pouze k bydlení problém jsou, ale městečka (i vesnice) v okolí prahy můžou bejt v celku soběstačné. Například u nás jsme závislý pouze na sousední Rudné, do prahy jinak jezdim v celku vyjímečně jednou dvakrát do měsíce.
Ona ta závislost na okolí totiž často v mnohem větší míře i tý Praze. Například Staré Město je svým způsobem "satelit" sám o sobě. I když tu byl první, občansky je naprosto nevybaven. Jižní město a podobné lokality jsou od města odříznuté mnohem více než okolní mnohem vzdálenější města.
Uvažovat jak udělat to město snesitelnější je jasně správný přístup, a ten zastávám taky, jen nevidím že se to děje. Prostě se staví a staví. Zeleně ubývá čím dál víc a jednotlivé lokality jsou na těch ostatních závislé v čím dál tím více ohledech. A tom vidím problém. A dokonce vidím i příčinu. V historii se totiž každé město (případně část) měla tendenci stát samostatným a co nejvíce nezávislým celkem, protože ho spravoval jeden člověk, který z toho měl ekonomický profit. To se dneska odbourává. Okolí měst se postupně připojuje k jednomu velkému. A to město se pak nezdravě dělí do nepřirozených částí. Navíc nikdo (z těch co města spravují) nemá přímou potřebu je učinit co nejvíce soběstačným celkem. To funguje z části jen u měst do určité velikosti...