• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: proste takova variace na hyperloop ala : vezmu sto let starej napad, udelam cool 3D prezentaci, zkusim sehnat hejly co ode me koupi prava = profit
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: nope, obdobnej projekt zkoumali naposled číňani, pravda, bez gyroskopu, ale na klasickejch čtyřech kolech. Stačí jeden kokot, co bude mít o půl metru vyšší auto a průser je na světě, stačí se podívat, kolik náklaďáků uvízne pod různejma mostama a tunelama a to to jsou statický překážky označený cedulema a trolejema.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ale jako jo, jen nechápu, proč by nemohli přiletět tím megadronem rovnou a proč musej nejdřív gyroskopovat v hustém provozu. ale jako jinak je to příjemně obskurně neškodně osvěžující, v rovině teoreticky možného, no prostě to dokazuje moji teorii, že lidi do měst táhne hlavně to, že se v řídkém osídlení nuděj :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: ale ti hasiči ti jsou fajn ne ? Ty už tam vidíš ty detaily, to je jasný, že je tam nasimulován ideální stav. A Solární pohon zřejmě zaručen :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: LOL :-) to chci vidět, až se jim ty setrvačníky zaseknou nebo až jim dojde šťáva :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V Utrechtu se otevírá největší parkoviště pro kola na světě. Cyklistů ale přibývá a Nizozemci chtějí víc | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...-nejvetsi-parkoviste-pro-kola-na-svete-cyklistu-ale-pribyva_1708091540_dp
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: jenze i do tech poli se rozleva voda co mesty jen protece. Vyuzivani destove vody jak o tom mluvis ma jiste smysl,cca dva litry vody potrebujem na piti,kterou vesmes lidi stejne kupujou balenou,plus neco na vareni,to je veskera spotreba vody vycistene na "pitnou". Zbytek muze v klidu obstaravat mene vycistena voda,treba destova.
    Vidim reseni v jakesi kombinaci, zelene strechy,umele mokrady za mesty,kombinovane se zachycovanim destove vody. Pomer nekde mezi zachycenou a "odparenou" vodou udava to kolik vody naprsi a kolik ji je potreba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Ještě bych přidal je voda je obrovská akumulační hmota, která nás chrání před extrémními výkyvy teplot.


    KEIKIN: Nebál bych se čistoty vody ve městě. Je to stejné jako vzduch, který dýcháš a který nemáš vůbec žádnou šanci vyfiltrovat.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: V moderní utopii už budou lidé zachytávat vodu jako surovinu (prodávat, sdílet) a distribuovat vlastní sítí. Můžeš s ní zalívat, splachovat, prát, sprchovat se, mýt si ruce. Problém ale vidím v čištění "městské" dešťovky.
    To, že voda nemá kam v zastavěných územích vsakovat je průšvih. Otázka je, do jaké míry to může způsobit kolaps civilizace. U polí je to jinak
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: ja si dokazu predstavit i to,ze budou zachycovat destovku na splachovani,ale primarni problem je,ze ve meste na mnohych mistech nebyva kam by se voda vsakla,aby se pak mohla odparit,to je primarni efekt zelenych strech. Dnes tato voda odteka soustavou kanalizaci do rek a mimo naše uzemi. Podobne to je problem s polemi,pokud nejsou schopny vodu pojmout,odtece po povrchu a vznika eroze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ten článek je pěknej paskvil. Chvílemi sice velmi chytlavě napsané, ale jako celek je to soubor nesprávně a záměrně překroucených informací.
    On totiž není až tak velký problém zábor zemědělské (řekněme zelené) půdy, ale problém je v tom, že z měst děláme poušť. Ono i ve městech by se dalo stavět s mnohem "zelenějším" přístupem a nic by to skoro nestálo, ale nikdo o to nestojí.

    Největší problém našeho ekosystému je pitná voda. Města jsou v tomto ohledu jen stokou, kde se cenná dešťová voda ihned přemění v odpad, který putuje bez využití do moře.

    Místo toho aby se města rozrůstali do šířky, a volné plochy ve městech zazeleněli, tak se staví houšť a houšť a vedle je pole které je stejně k ničemu, protože vlivem toho města přes léto vyprahne.

    Podle mě jediným funkčním (a mě známým) řešením je rozšířit možnost rozrůstání města na druhořadé zemědělské pozemky v okolí, za cenu ekologické daně a tou je zadržování dešťové vody v lokalitě a zachování zeleně.
    Tedy jelikož jsem pro nedotknutelnost soukromého vlastnictví, tak ať si každý staví jak chce, ale nesmí to jít na úkor té vody a zeleně. Tedy pokud někdo chce si postavit obrovské betonové parkoviště na svém pozemku, tak ano, ale za předpokladu že zaplatí takovou daň, aby někde v okolí někdo mohl udělat pravý opak. Ta daň by se vyšvihla na takovou cenu, že by lidé začali sami od sebe stavět více s rozumem.

    Zazelenění střech s odstatečným využitím dešťové vody nestojí o tolik více než konvenční stavba. Velmi rychle by se vyřešilo spekulativní držení brownfieldů a přeměňovali by se na zelené plochy a nebo zelené stavby.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: No to zachytávání vody je důležité i ve městech. Bohužel se na to nemyslí, ale dneska je trend stavět zásobníky na dešťovku a pak tím splachovat WC či zalívat.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: jo to zni logicky vesmes souhlasim,jen si ze koukat se na to tak jakoze udrzovat beton je levnejsi,tak proc by sme sazeli zelen... Ani to nemusi byt stromy. Ale jasne i todle se musi delat s rozumem,tezko budes se tesit ze stromu,pres ktery nevydis z okna a mas tam cely den polosero.
    Co mi prijde dobre jsou zelene strechy ne mestech,kde s odtekajici vodou byvaji vesmes problemy,takle se 90% vody odpari zpet do vzduchu a nezatezuje se tolik odvodnovaci system.
    Na vesnicich mi to vesmes projde jako zbytecne naklady,tam se lepe uplatnuje spise zachytavani vody.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---


    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: proč tam cpát zeleň (stromy) je jasné. Lapače nečistot, hluku. Dále možnost stínu. Hodnota většího stromu ve městě je tak v průměru kolem 300 tisíc Kč. Umístit ale dneska strom v rámci do centra města (MPZ) je z hlediska projekčního problém:
    - Hustota ing. sítí (není kam a když je volné místo tak je to bráno jako rezerva pro přeložky)
    - Stínění fasád (Památkáři chtějí, aby byly vidět fasády hist. budov)
    - Stínění VO a kamerového systému (Stromy vadí světlu a výhledu)
    - Údržba (každý úředník potvrdí, že udržování betonové či zadlážděné plochy je jednodušší a levnější)


    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zastavěné plochy tvoří v ČR méně než 2%

    Zemědělské půdy ubývá. Kolik jí vlastně potřebujeme? | Téma | Lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...i-vlastne-potrebujeme-fh1-/tema.aspx?c=A140329_231133_pozice_139620
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: nj,ale co s temi ekosystemi misto luk? Dnes je aspon u nas boj o pozemky,mimojine tu budou stavet dalnici a zemedelci prijdou o nekolik desitek ha, dale pak spalovna taky potrebuje nekde pestovat slamu,hospodari potrebuji pro dobytek...
    Takze proc necpat do mest projekty jako zelene strechy,stromy atd?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    WANAH: jo, ja to tak beru. ale vsimul jsem si, ze lidi u bezny reklamy kdejakou hovadinu prejdou, kdezto "spravnackym sdelenim" se zavadejici zjednoduseni muze vymstit.

    to odkazovane reseni je proste prazsky betonovy truhlik kombinovnay s lavickou a co se tyce CO2 stopy tak si to pri zapocteni vyroby, transportu a udrzby na sebe nikdy nevydela. ale vypada to cool a da se na to urcite pumpnout nejaka dotace.
    WANAH
    WANAH --- ---
    JAZZZ: ber to tak že je to začátek a stromy ve městě mají spíše reklamní účel v ideálním případě donutí lidi se alespoň zamyslet a potom jich třeba budou chtít vysadit více i jinde opačným postupem tu myšlenku prodáš obtížně nebo vůbec. Většinovou společnost moc nezajímá zalesnění plochy kterou nikdy nenavštívili a pro takový projekt potřebuješ spolupráci téměř všech jinak to opravdu nemá moc cenu.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: ja jsem rad za kazdej vysazenej strom, ale proc v kontextu boej proti CO2 musi byt ty stromy vysazovany zrovna ve mestech, kde jsou naklady (i ve forme CO2 stopy) na takove jednani vyssi? smutne memento smichovskych truhliku mluvi za vse.

    ok zelene fasady na domech jsou fajn proti prachu, ale pokud jde o CO2, bylo by lepsi, zakladat na dotovane sekanych loukach ekosystemy s nekolika patry vegetace a nedovazet stepku do evropskych elektraren na biomasu pres pul zemekoule.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    třeba budeme za pár let všichni airbnb světoobčany...
    Airbnb se podle studie podílí na tom, že z center italských měst mizí stálí obyvatelé | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/...udie-podili-na-tom-ze-z-center-italskych-mest-mizi-stali-obyvatele--1734411
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam