• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: proč tam cpát zeleň (stromy) je jasné. Lapače nečistot, hluku. Dále možnost stínu. Hodnota většího stromu ve městě je tak v průměru kolem 300 tisíc Kč. Umístit ale dneska strom v rámci do centra města (MPZ) je z hlediska projekčního problém:
    - Hustota ing. sítí (není kam a když je volné místo tak je to bráno jako rezerva pro přeložky)
    - Stínění fasád (Památkáři chtějí, aby byly vidět fasády hist. budov)
    - Stínění VO a kamerového systému (Stromy vadí světlu a výhledu)
    - Údržba (každý úředník potvrdí, že udržování betonové či zadlážděné plochy je jednodušší a levnější)


    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: nj,ale co s temi ekosystemi misto luk? Dnes je aspon u nas boj o pozemky,mimojine tu budou stavet dalnici a zemedelci prijdou o nekolik desitek ha, dale pak spalovna taky potrebuje nekde pestovat slamu,hospodari potrebuji pro dobytek...
    Takze proc necpat do mest projekty jako zelene strechy,stromy atd?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    WANAH: jo, ja to tak beru. ale vsimul jsem si, ze lidi u bezny reklamy kdejakou hovadinu prejdou, kdezto "spravnackym sdelenim" se zavadejici zjednoduseni muze vymstit.

    to odkazovane reseni je proste prazsky betonovy truhlik kombinovnay s lavickou a co se tyce CO2 stopy tak si to pri zapocteni vyroby, transportu a udrzby na sebe nikdy nevydela. ale vypada to cool a da se na to urcite pumpnout nejaka dotace.
    WANAH
    WANAH --- ---
    JAZZZ: ber to tak že je to začátek a stromy ve městě mají spíše reklamní účel v ideálním případě donutí lidi se alespoň zamyslet a potom jich třeba budou chtít vysadit více i jinde opačným postupem tu myšlenku prodáš obtížně nebo vůbec. Většinovou společnost moc nezajímá zalesnění plochy kterou nikdy nenavštívili a pro takový projekt potřebuješ spolupráci téměř všech jinak to opravdu nemá moc cenu.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: ja jsem rad za kazdej vysazenej strom, ale proc v kontextu boej proti CO2 musi byt ty stromy vysazovany zrovna ve mestech, kde jsou naklady (i ve forme CO2 stopy) na takove jednani vyssi? smutne memento smichovskych truhliku mluvi za vse.

    ok zelene fasady na domech jsou fajn proti prachu, ale pokud jde o CO2, bylo by lepsi, zakladat na dotovane sekanych loukach ekosystemy s nekolika patry vegetace a nedovazet stepku do evropskych elektraren na biomasu pres pul zemekoule.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    třeba budeme za pár let všichni airbnb světoobčany...
    Airbnb se podle studie podílí na tom, že z center italských měst mizí stálí obyvatelé | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/...udie-podili-na-tom-ze-z-center-italskych-mest-mizi-stali-obyvatele--1734411
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Pro toho, kdo tento příspěvek hodnotil záporně, kdyby měl koule na to, aby mi oponoval ideálně nějakým příkladem. Vůbec bych se nezlobil.
    No offence, jen by mě zajímal i názor druhé strany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Entrepreneurs Fight Air Pollution With CO2-Reducing 'CityTrees' - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...1/2032200/entrepreneurs-fight-air-pollution-with-co2-reducing-citytrees
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Přepálený to zas nijak není. Ale rozdíl mezi cenou nemovitosti a případným pronájmem je v Praze prostě špatnej v neprospěch koupě.
    "Ale stejne mit svoje bydleni je nesporne plus. Duchodci co musi platit najem jsou chudaci. "
    Srovnáváš dvě rozdílný věci. Pokud nemáš ani peníze ani nemovitost tak je to vždy horší, ale ty si vybíráš jestli mít nemovitost a nebo peníze!

    Tvrdím prostě to že když máš kupříkladu 5M v kapse a rozhoduješ se jestli chceš v Praze bydlet:
    1) v podnájmu a ty peníze někam investovat a z toho platit nájem
    a nebo
    2) koupíš identický byt za těch 5M a jediný užitek těch je to že nemusíš zaplatit nájem

    Já tvrdím že varianta 1) je v Praze výhodnější protože ty peníze dokážeš jinde zúročit lépe, takže ti ještě něco zbude.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: dneska jsou ceny dost prepalene,zvlaste v Praze. Ale stejne mit svoje bydleni je nesporne plus. Duchodci co musi platit najem jsou chudaci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To je jasný, ale málokdo si uvědomuje, že když koupí třeba byt v Praze tak návratnost v podobě kupní ceny je přes 40let!!! A to nepočítám že to musíš zdanit, že tam budou nějaké prodlevy, problémy, nutná údržba. Ta částka se ti za ten život prostě ani nevrátí. Tomu neříkám investice.
    No a pokud budeš místo toho v nájmu tak ty peníze můžeš investovat lépe někde jinde kde se ti zhodnotěj třeba cca 5ti a víc%.
    Tedy investice mizivá. No a pokud by ta nemovitost stála ladem, dak musíš platit navíc ty poplatky a údržbu. To by ta cena nemovitosti musela růst k 10ti % za rok aby se to vyplatilo.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: vtip je v tom,ze kdyz to je tvoje,jednou to doplatis a treba z duchodu uz nemusis platit najem
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Kolik takovejch investičních bytů vlastníš? U náš, doufám že píšeme o stejné zemi (ta s tou ZOO ve vládě čuník a ovečka), když koupíš byt tak se ti ve většině lokalit investice nevrátí ani když ho budeš pronajímat.

    Například v Praze je to zhola nemožné. Tam se dokonce vyplatí bydlet v pronájmu i když máš prostředky na koupi bytu. To že všude píšou jak je to výhodné bydlet ve vlastním, je jen proto, že se realitky a banky snaží rozhýbat trh. Nicméně ty informace jsou zavádějící a nikdy ty peníze nezhodnotíš.

    Zhodnotit takovou nemovitost bez toho, aby ti někdo platil alespoň nájem je směsice SCI-FI a fantasy.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: Jj, ale přece firma, když chce investovat do nemovitostí, tak si zajistí odhadce, technika a taky si mužou koupit informace o záměrech v dané lokalitě. Nebavím se o situaci, kdy si Franta Vopršálek koupí byt v OStravě.
    Třeba u nás ve městě je developer, kerej má prachy ulité v bytových domech. Dycky až prodá všechny byty a vrátí se mu investice, tak postaví nový dům atd. Jak už jsem psal, nový byt v novém domě, když bude dejme tomu 5 let netknutý, tak jeho reálná cena se neztrácí. Majitel klidně těch 5 let může čekat na nejvyšší nabídku.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: v detroitu je napriklad taky spousta vybydlenych bytu, u nas aktualne to hrozi treba v ostrave. V nemecku napriklad pristoupil k tomu,ze opustene panelaky zbouraly.
    Ona ta vyloucena lokalita muze byt taky dobra investice. Samozrejme pokud to neni jen cikanov,ale je tam jen nedostatek prace a treba se da ocekavat nejaky rozvoj.
    Nove vybudovany bytecek muze mit taky skryte vady a koupit ho muzes za penize ktere az se to rozkrikne uz nedostanes.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: tak jinak. Řekni mi případ, kdy koupíš byt a jeho cena se sníží. Přepočítáno na paritu kupní síly v daném okamžiku. To by lidi nekupovali byty, kdyby věděli že jejich bytů jde dolů. U nás je to spíše tak, že koupíš byt a prodáš ho za minimálně stejnou cenu ne ? Ano můžeš bejt vůl a koupit si byt ve vyloučené lokalitě nebo se skrytými vadami, ale já myslím nově vybudovaný byteček v novém domě.

    A teď si to představ, seš v novém a co může tu cenu bytu snížit ?

    1. Zkurvení sousedi
    2. Tvoje necitlivé úpravy interiéru
    3. Nemožnost parkování poblíž

    Nedívej se pohledem spekulanta v mrtvém městě, protože to je extrém, který je snad jen je v jednom městě v Číně.




    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: To je jasný, pokud víš něco co ostatní neví, ale to prostě není ten případ. Hlavně ne u novostaveb, proč by to developer prodával takto levně? Někdy se tím řeší daně či jiný tok peněz, ale v drtivé většině případů to tak markantní úspora není, aby byt ležel ladem... To je to co nechápu.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: no i prázdnej byt defacto muže generovat zisk. Pokud koupíš nemovitost v lukrativní zóně, která e obydlí, kde budou pracovní místa, tak můžeš čekat, že se cena bytu časem zvýší. A jak píšu, ta firma ´má moc dobré informace a bere to jako investici. Taky si mužeš koupit akcie firmy (která je defacto jen prázdná skořápka) za korunu, když víš, že ta firma se rozjede třeba až za tři roky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Tohle je něco jinýho, protože ta firma ty nemovitosti pronajímá, ale držet je třeba deset let kvůli spekulaci prázdné?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: Tak třeba: Máš ve městě jednu firmu, která svoje zisky investuje do nemovitosti. V určitém okamžiku je to pro ně výhodnější než to uložit do banky. Nemovitosti prodávají, pronajímají a současně je i využívají pro potřeby firmy. Je to tedy něco jako uložený milion v bance. A ta firma zas nevyhodí prachy jen tak, prověří si tu lokalitu a možnosti dalšího rozvoje. U nás ve městě je firma co kupuje některé nově postavené byty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: tu spekulativní investici do neobydlených bytů moc nechápu. Třeba to co se děje v některých čtvrtích v Londýně si neumím vysvětlit. Ta investice se může vyplatit jen pokud ostatní hrají stejnou hru jako ty, ale vydělá na ní jen zlomek lidí. Hromadně to hodnotit je krajně nevýhodné, nehledě na chátrání neobydlených domů. Cena lokality vrůstá s "nenabídkou" jen v omezené míře na úkor ostatních.
    Ta hodnota té ceny je pouze imaginární. Kdyby chtěli všichni v té lokalitě (i v delším časovém horizontu) ty nemovitosti prodat, dostanou se v průměru pod cenu, za kterou by to prodali bez těchto spekulací. Už jen kvůli tomu, že v takovém místě budou postupně odcházet služby.
    Pokud má někdo nějaké vysvětlení co mi uniká, budu mu vděčný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam