• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Hlavní problém je ten, že na městě tomu málokdo rozumí. Politici nemaují veškeré informace z úřadu a úředníci zase nemají pravomoce něco prosazovat či navrhovat. Ty firmy to ví a využívají vakua a řeší to přes politiky nikoli přes odborné pracovníky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: jaký příklad ? MYslíš produkty ? Tak u nás třeba Eltodo nabízí jakési jejich know how na řízení křižovatek.
    Ale tady je to OT tyhle diskuse co správče ?
    I když si dokážu představit utopické smart velkoměsto, které by díky inovacím a nápadům přitahovalo lidi k tomu, ab tam žili/pracovali.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: napriklad?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: to si zas uplně nemyslím. Já třeba vnímám chytrá řešení jako inovaci stávajícího a kolikrát nevyhovujícího. Na druhou stranu chápu, že je spousta firem, které se toho chytají a nabízejí svoje produkty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    proboha, smart cities řešení fakt nebrat... totální tunel :-/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: tak on se k tomu tam nekdo i vyjadroval,ze budout smart infrastrukturu v dobe kdy neni poradne udelana ani ta standartni vybavenist je nesmysl. Vidim to jen jako snahu ukazat,ze sme moderni zeme a muzem si dovolit lavicku s usb za 250k
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: Tak ono je dobré ji chytře umístit, např. v blízkosti kamery. Chytře myslet neznamená jen přemýšlet v rámci 101001101. Třeba pro mně chytré řešení je myslet na budoucnost a na potřeby, které nastanou. Bohužel lidi jsou nastavení na realizaci teď a tady a tím se mnohdy promarní příležitosti. Btw. je tu někde na nyxu mohla být takový chytrá místnost ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    vcera ve zpravach resili smart city a rikali,ze jedna lavicka s wifi a usb vyjde na 250k... A ze to casto likviduji vandalove
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: presne tak. lavicky jsou vetsinou pod lampou aby se tam lidi nebali sedet i vecer a dat tam tu nabijecku a wifi je pak jednodussi nez budovat maly krehky ostrovni system.

    smysl maji senzory na vodovodnim potrubi. co se tyce uspory za elektrinu na sviceni, jsem spis skepticky. v zemi zasobovane jadernou energii tahle uspora nema smysl. nekde se to stejne propalit musi a za skladovani nikomu ta energie evidentne nestoji.

    no a "chytre" odpadkove kose jsou uz naprosta pitomost. ten ir senzor se brzo zaspini, bude to hlasit porad plny, popelari to budou ignorovat a jediny komu to prospeje bude O2 ktere zkasne miliony rocne za SIMky.

    chytre mesto by vzniklo, kdyby se nadrazi bezhlave neprestavovala na kancly a kdyby ta parta neschopnych uredniku konecne dokazala dobudovat sit P+R parkovist. ale na tom by si nenamastila kapsu ta spravna zakulisni parta.

    tisice zbytecnych krabicek se zivotnosti stezi 5 let ... jedinou utechou je, ze jejich selhani si nakonec nikdo ani nevsimne. naklady na provoz budou podobne udrzovani tech smutnych kostat v betonovych truhlicich, ktere puvodne mely cistit vzduch a ve vysledku jen kvuli nutnosti zalevani zpusobuji jeho znecisteni. pritom by stacilo popnout zdi panelaku brectanem zalevanym destovkou. s chytrym mestem je to podobne.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: souhlas. Ve Filadelfii nasadili chytré koše a zjistili, že se to nerentýruje. Nicméně chytrých řešení, které přinášejí úsporu je spousta. Třeba když osadíš rozvaděče veřejného osvětlení modulem na dálkovou správu. Můžeš tak ušetřit prachy za elektriku :-). Ne vše chytré musí být drahé, základem je zdravý rozum. Lavička nemusí mít solár, stačí když k ní bude přivedena stálá fáze a třeba navíc optika.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: smart cities. jeko treba ty lavicky na kterych se v lete neda sedet :) to zas bude tunel ... spousta vometaku chytrejch jak radio pinda nauceny buzzwordy o tom jak spatne navrzena a postaven amesta spasi "chytry odpadkovy kos" rozumej - krabicka s IR cidlem a SIm kartou jejiz provoz vyjde draz nez vyvazeni toho kose.

    trochu do ty oblasti vidim a fakt je mi z toho ceskeho gangu "inovatoru" na bliti
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: jj. Teď sleduju
    Přímý přenos z budoucnosti: vodoměr, který se odečte, nebo krabička, co sama hlídá vaše auto - Seznam Zprávy
    https://www.seznam.cz/...bo-pipa-co-sama-hlida-teplotu-piva-37601?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

    Smart cities to je další téma do placu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: no ono se protestovalo už na konci socialistické éry, ale i tehdy bylo pozdě - Strahovský tunel už stál, a bylo jasné, že když bude ten, tak auta musí někam pokračovat....

    obecně okruh by tak jako tak existovat asi musel (lidi svoje auta prostě mají rádi...) problém je, že třeba nejdřív měl stát ten vnější, aby vnitřní okruh nestrhával tranzit a tak...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: no nevím. Piráti mi přijdou jakože jsou ti, kteří reagují až na nastalou situaci. Protestovat se mělo v případě stavby Blanky I. Nyní by se měla řešit koncepce celé MHD, nejen v tunelech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud v Blance 2 nebude MHD, nestojí za ty peníze
    https://praha.pirati.cz/chceme-v-blance-ii-mhd.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když máte tu smůlu, že na projektech vaší rodiny prostě už druhou generaci pracují (více či méně) nuceně nasazení a umírají při tom... (vysvětleno pouze v prvním odkazu)
    Dotyk.cz - Zemřel Speer mladší. Syn dvorního Hitlerova architekta fandil ekologii
    http://www.dotyk.cz/udalosti/zemrel-ar.html
    Zemřel syn Hitlerova architekta Speera, v Číně postavil město duchů - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...mladsi-architekt-cina-d55-/zahranicni.aspx?c=A170917_095032_zahranicni_aha
    inu, stadiony, no...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: (BTW přesně přes tyhle rýžové terasy povede trasa Sun Tripu 2018, kam se snažím nacpat :-) synchronicitka...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: já vím, ale já narážím na další vývoj příběhu - když nedostanou dotace na zeleň, sáhnou si na povinná 2% z rozpočtu na obranu:
    Český vynález: květináče proti teroru. Běžnou zábranu útočící kamion odsune, tato ho zastaví | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...sune-tato-ho-znici-1t7-/firmy-trhy.aspx?c=A170817_114330_firmy-trhy_pave
    aneb evoluce ŘOPíku směrem ke květináči! když se na to podíváš z tohoto úhlu pohledu, rázem je vše jinak :-) v podstatě kombinace protitankového zátarasu (taky český vynález, BTW), bunkru a obřího květináče je evolučně nebezpečně životaschopný :-) představ si dystopickou budoucnost, která je směsicí syrské občanské války a městské postindustriální zelené džungle...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: myslim tu smutnou betonovu alej na smichove, kterou musi jezdit zalevat dodavka, protoze jinak by to brzo chciplo a samozrejme to taky chcipne, jakmile skonci doba po kterou je treb aplnit podminky dotace

    OMNIHASH: v hloubce sirce pestebni plochy. v tom kolik vody dokaze udrzet a jak slozity a tim padem i udrzitelny ekosystem tam muze vniknout. ty nevidis rozdil mezi truhlikem a zahradou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam