• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: no nevím. Piráti mi přijdou jakože jsou ti, kteří reagují až na nastalou situaci. Protestovat se mělo v případě stavby Blanky I. Nyní by se měla řešit koncepce celé MHD, nejen v tunelech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud v Blance 2 nebude MHD, nestojí za ty peníze
    https://praha.pirati.cz/chceme-v-blance-ii-mhd.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když máte tu smůlu, že na projektech vaší rodiny prostě už druhou generaci pracují (více či méně) nuceně nasazení a umírají při tom... (vysvětleno pouze v prvním odkazu)
    Dotyk.cz - Zemřel Speer mladší. Syn dvorního Hitlerova architekta fandil ekologii
    http://www.dotyk.cz/udalosti/zemrel-ar.html
    Zemřel syn Hitlerova architekta Speera, v Číně postavil město duchů - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...mladsi-architekt-cina-d55-/zahranicni.aspx?c=A170917_095032_zahranicni_aha
    inu, stadiony, no...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: (BTW přesně přes tyhle rýžové terasy povede trasa Sun Tripu 2018, kam se snažím nacpat :-) synchronicitka...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: já vím, ale já narážím na další vývoj příběhu - když nedostanou dotace na zeleň, sáhnou si na povinná 2% z rozpočtu na obranu:
    Český vynález: květináče proti teroru. Běžnou zábranu útočící kamion odsune, tato ho zastaví | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...sune-tato-ho-znici-1t7-/firmy-trhy.aspx?c=A170817_114330_firmy-trhy_pave
    aneb evoluce ŘOPíku směrem ke květináči! když se na to podíváš z tohoto úhlu pohledu, rázem je vše jinak :-) v podstatě kombinace protitankového zátarasu (taky český vynález, BTW), bunkru a obřího květináče je evolučně nebezpečně životaschopný :-) představ si dystopickou budoucnost, která je směsicí syrské občanské války a městské postindustriální zelené džungle...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: myslim tu smutnou betonovu alej na smichove, kterou musi jezdit zalevat dodavka, protoze jinak by to brzo chciplo a samozrejme to taky chcipne, jakmile skonci doba po kterou je treb aplnit podminky dotace

    OMNIHASH: v hloubce sirce pestebni plochy. v tom kolik vody dokaze udrzet a jak slozity a tim padem i udrzitelny ekosystem tam muze vniknout. ty nevidis rozdil mezi truhlikem a zahradou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: myslíš ty protiteroristické truhlíky, které zastaví i kamion, a ještě za ně může zalehnout automatickými zbraněmi vyzbrojená domobrana a opětovat palbu? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JAZZZ: a v čem tyvole? Jakože postavit strom na jednostraně upnutou konzoli nejde, kdežto na oboustraně kotvenou jo?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    OMNIHASH: mezi zelenou strechou a pestovanim stromu na balkone je urcity rozdil. v tomhle smeru se asi nejdal lidstvo dostalo tady, ale tma pestujou ryzi:
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JAZZZ: objevuješ Ameriku, milý příteli. Toto jsou otázky, které lidstvo úspěšně a uspokojivě vyřešilo již minulé tisíciletí, jak by ti vysvětlit třeba pan Stovoda.

    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    OMNIHASH: nezavisle na zpusobu zavlazovani v 30cm hlubokem kvetinaci neni mozne pestovat 3m vysoky strom, aby odolal vetru, ktery kolem vyskove budovy obcas fouka pomerne silne.

    me se ty vartikalni zahrady libi, ale zatim jsem videl pouze vykresy a ani jednu co by vydrzela 10 let
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: a o zavlažovacích systémech už si někdy slyšel?

    Bosco Verticale - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bosco_Verticale

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: takze i kdyby rostli v treba tech 20-30 cm zeminy,obnasi to vysokou spotrebu vody,stromy si nejsou schopny vytahnout podzemni vodu z hloubky,strom je takova prirodni pumpa a vzrostly strom listy odparuje znacne mnozstvi vody a tim si vytvari priznive mikroklima. Otazka je kde tu vodu vezme
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: podle me je uz ta uvodni fotka nesmysl,rostou tam stroy,pritom koreny by meli o patro niz kde je byt. Strom neni travnik,aby mu stacilo 30cm zeminy. Nebo to tak maj vymysleno aby to byli zakrneli mrzaci a odpada jim problem s tim,ze ty stromy jednou vyrostou tak,ze budes mit v obyvaku tmu...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: na to se fakt těším :) dream comes true. ale bojím se, že se to opět někde zvrtne. možná ta zeleň bude vypadat jako pražské truhlíky .. a nebo bude potřeba spousta energie k udržení toho města v chodu .. a třeba to tentokrát navrhnou opravdu dobře. jsem fakt zvědavý.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Město budoucnosti bude vypadat jako zelený les. Vyroste v Číně - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...lene-mesto-0zm-/eko-zahranicni.aspx?c=A170906_104717_eko-zahranicni_rts
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak ono i to přistávání raket na nožičkách je klasická pulp sci-fi 30tých let, že jo... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trochu kopie pařížského R.E.R. "rychlometra", ale dobrý, no (já to např. mám na Karlák přímější trasu, než na Smíchov :-)
    http://prahaeu.tumblr.com/...330339/praha-se-p%C5%99ipravuje-na-revoluci-v-%C5%BEelezni%C4%8Dn%C3%AD
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: proste takova variace na hyperloop ala : vezmu sto let starej napad, udelam cool 3D prezentaci, zkusim sehnat hejly co ode me koupi prava = profit
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: nope, obdobnej projekt zkoumali naposled číňani, pravda, bez gyroskopu, ale na klasickejch čtyřech kolech. Stačí jeden kokot, co bude mít o půl metru vyšší auto a průser je na světě, stačí se podívat, kolik náklaďáků uvízne pod různejma mostama a tunelama a to to jsou statický překážky označený cedulema a trolejema.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    skutečně minimálně nápad týdne, anebo okurkovou sezónu 2017 vyhrává...
    Toto je nový nápad, jak vyzrát na městskou dopravu. Realizovat ho prý lze ihned | Autoforum.cz
    http://www.autoforum.cz/...je-novy-napad-jak-vyzrat-na-mestskou-dopravu-realizovat-ho-pry-lze-ihned/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam