• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TLOUDEV:
    LINKOS: tohle je část problému.

    Zatím jsme u toho, že část věcí je prostě prvoplánový tunel. Nikdo to nepotřebuje, nic na tom nezávisí, tudíž ani není třeba řešit, že se to rozbije a nebude to zdokumentované, apod. Zatím jde o to, že je to pitomost, za kterou se někomu zaplatí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TLOUDEV: undo reseni jsou dopravni znavky a blikajici oranzova. Myslis ze "smart" rizeni dopravy vyviji jeden clovek a nikdo jiny tomu nerozumi? Ale no tak...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LINKOS: apropos: ona decentralizace a z ni plynouci vypadky (ac mam dojem, ze jejich pricina zde je uplne jina, ale to je na delsi diskusi nekde jinde) je uplne jine tema, nez co jsem se snazil naznacit. vy tu probirate temata, jako napr. automatizacve rizeni dopravy. ted to vem z pohledu, ze vybudujes takovy system, prejdes na nej, a ten system ti nasledne zkolabuje. z libovolne priciny. at uz vypadek proudu, nebo zasahem IT 'odbornika'... jde mi o jedinou vec: zda tato reseni maji moznost 'undo', tedy navraceni se k poslednimu funkcnimu stavu. mam dojem, ze tohle docela lide opomijeji, at uz se jedna o sw vyvojare (ve vztahu k uzivateli, samo ze pro sve ucely ma kazdy svuj revizni system), nebo o mobilni telefony (jak dlouho probihalo testovani zdravotni nezavadnosti mobilu? nijak, ze? a zkus dnes rict, ze je jejich elektromagneticke pole zdravotne zavadne - myslis, ze je nekdo vypne?) a mimochodem, jsem zvedav, az jednou zemre vyvojar nejakeho toho 'smart' reseni dopravy, jak dlouho bude tento system jeste funkcni? pobezi 'samospadem', nebo se v nem nekdo dalsi vyzna? tyhle otazky jsou mozna predcasne, ale je dobre je mit pri navrzich na pameti. a mam leckdy dojem, ze nektere projekty dotovane verejnym rozpoctem jsou sice hrozne 'smart', ale vubec neresi jine stavy, nez funkcni v idealni podobe. mysli si, ze se nejedna o podnetny prispevek, ale Memento Mori...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LINKOS: tak sorry. me jde o to, ze zkratka veskere tyhle 'smart' vychytavky maji jednoho spolecneho jmenovatele, a tedy ubirat se timto smerem je z meho pohledu slepa cesta. dovedl bych si predstavit smart reseni zalozena ciste na mechanice (napr. cistic bot pohaneny pasem z opodal stojiciho fitka)... a neber to zle, svet totiz patri magorum.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TLOUDEV: ehm,nemuzou za vypadky energie na severu snahy decentralizovat sit v nemecku za pomoci vetrniku? Prenosova soustava s tim ma problemy. Jinak dekuji za plodny prispevek zacinajici "ste magori"...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    jste magori. lidsky faktor to stejnak neodstrani, a popravde, odstraneni lidskeho faktoru je to posledni, co bych od zivota chtel. ale veskere tyhle technologie budou ve finale CENTRALIZOVANE, neb bude zavisle na dodavce elektricke energie. tady u nas na severu je bezna situace, kdy proud na pul dne vypadne. pokud je 'smart' pouze nadstavba, pak OK, ale pokud je situace 'optimalizovana' pro smart, pak vypadek muze mit kriticke nasledky. IMHO ma byt veskere smart reseni daleko nad vrstvou obycejneho 'lidskeho' faktoru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: jo to s temi hasici me taky napadlo a ze by se dala treba uprednostnit hromadna doprava atd. Informacni tabule mohou upozornovat, ze mas uhnout,ze kilometr od tebe jede sanitka... Nakonec ten policajt tam ani sedet nemusi a muze to vsechno byt prednastavene.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: křižovatky napíchlé na optiku, kde je přivedena stálá fáze na kamerové body a jiná čidla. Př. jede sanitka, požárníci, PČR, a čidla do centrály přenesou informace o změně světelného plánu. Dají se nastavovat priority přednosti, policista nemusí být přítomen, stačí pěkně sedět v kanclíčku a mačkat červené zelené a žluté tlačítko. Současně se zaznamenávají počty průjezdů, průchodů, cyklistů apod. Já si dokážu představit i digitální informační směrové či značky s měnitelný obsahem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: nejak me nenapadlo pokrocilejsi rizeni dopravy pocitat do smart reseni... Myslim,ze to tu vubec neni ot,vsak co jineho by se tu resilo.
    Osobne mi prijdou zbytecne veci jako wifi v lavicce,nebo silarni nabijecka v tomtez,tak me prave zajima co se dneska snazi jako smart nabidnout.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Hlavní problém je ten, že na městě tomu málokdo rozumí. Politici nemaují veškeré informace z úřadu a úředníci zase nemají pravomoce něco prosazovat či navrhovat. Ty firmy to ví a využívají vakua a řeší to přes politiky nikoli přes odborné pracovníky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: jaký příklad ? MYslíš produkty ? Tak u nás třeba Eltodo nabízí jakési jejich know how na řízení křižovatek.
    Ale tady je to OT tyhle diskuse co správče ?
    I když si dokážu představit utopické smart velkoměsto, které by díky inovacím a nápadům přitahovalo lidi k tomu, ab tam žili/pracovali.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: napriklad?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: to si zas uplně nemyslím. Já třeba vnímám chytrá řešení jako inovaci stávajícího a kolikrát nevyhovujícího. Na druhou stranu chápu, že je spousta firem, které se toho chytají a nabízejí svoje produkty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    proboha, smart cities řešení fakt nebrat... totální tunel :-/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: tak on se k tomu tam nekdo i vyjadroval,ze budout smart infrastrukturu v dobe kdy neni poradne udelana ani ta standartni vybavenist je nesmysl. Vidim to jen jako snahu ukazat,ze sme moderni zeme a muzem si dovolit lavicku s usb za 250k
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: Tak ono je dobré ji chytře umístit, např. v blízkosti kamery. Chytře myslet neznamená jen přemýšlet v rámci 101001101. Třeba pro mně chytré řešení je myslet na budoucnost a na potřeby, které nastanou. Bohužel lidi jsou nastavení na realizaci teď a tady a tím se mnohdy promarní příležitosti. Btw. je tu někde na nyxu mohla být takový chytrá místnost ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    vcera ve zpravach resili smart city a rikali,ze jedna lavicka s wifi a usb vyjde na 250k... A ze to casto likviduji vandalove
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: presne tak. lavicky jsou vetsinou pod lampou aby se tam lidi nebali sedet i vecer a dat tam tu nabijecku a wifi je pak jednodussi nez budovat maly krehky ostrovni system.

    smysl maji senzory na vodovodnim potrubi. co se tyce uspory za elektrinu na sviceni, jsem spis skepticky. v zemi zasobovane jadernou energii tahle uspora nema smysl. nekde se to stejne propalit musi a za skladovani nikomu ta energie evidentne nestoji.

    no a "chytre" odpadkove kose jsou uz naprosta pitomost. ten ir senzor se brzo zaspini, bude to hlasit porad plny, popelari to budou ignorovat a jediny komu to prospeje bude O2 ktere zkasne miliony rocne za SIMky.

    chytre mesto by vzniklo, kdyby se nadrazi bezhlave neprestavovala na kancly a kdyby ta parta neschopnych uredniku konecne dokazala dobudovat sit P+R parkovist. ale na tom by si nenamastila kapsu ta spravna zakulisni parta.

    tisice zbytecnych krabicek se zivotnosti stezi 5 let ... jedinou utechou je, ze jejich selhani si nakonec nikdo ani nevsimne. naklady na provoz budou podobne udrzovani tech smutnych kostat v betonovych truhlicich, ktere puvodne mely cistit vzduch a ve vysledku jen kvuli nutnosti zalevani zpusobuji jeho znecisteni. pritom by stacilo popnout zdi panelaku brectanem zalevanym destovkou. s chytrym mestem je to podobne.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: souhlas. Ve Filadelfii nasadili chytré koše a zjistili, že se to nerentýruje. Nicméně chytrých řešení, které přinášejí úsporu je spousta. Třeba když osadíš rozvaděče veřejného osvětlení modulem na dálkovou správu. Můžeš tak ušetřit prachy za elektriku :-). Ne vše chytré musí být drahé, základem je zdravý rozum. Lavička nemusí mít solár, stačí když k ní bude přivedena stálá fáze a třeba navíc optika.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: smart cities. jeko treba ty lavicky na kterych se v lete neda sedet :) to zas bude tunel ... spousta vometaku chytrejch jak radio pinda nauceny buzzwordy o tom jak spatne navrzena a postaven amesta spasi "chytry odpadkovy kos" rozumej - krabicka s IR cidlem a SIm kartou jejiz provoz vyjde draz nez vyvazeni toho kose.

    trochu do ty oblasti vidim a fakt je mi z toho ceskeho gangu "inovatoru" na bliti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam