• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: jedná se o urbanistickou studii nikoli projektovou dokumentaci. Takže je potřeba určitý nadled. Sídliště je to oblíbené, cca 5000 lidí se spoustou zeleně. kousek je pak na druhou stranu lesopar, jestli ses díval na ten odkaz tak tam se dá spousta věcéí dovodit. Skladba populace se neustále mění, bytyy mění majitele, pak jsou tam nájemnícid apod. Ale to přeci není tak důležité sledovat dneska, jak je na tom složení populace. Dělá se studie s výheldem jak to bude vypadat a tedy věkové spektrum se mění neustále. Dostupná je tam teĎ prodejna Albertu, pošta, hospoda
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KEIKIN:

    " Co je ideální mít uprostřed sídliště. Prostor pro setkávání ? Nebo základní služby ?"

    Snad nebudu za hnidopicha, ale to není na odpověď A nebo B, aniž by člověk měl přesnější představu, jak to na sídlišti vypadá.

    Nevím, jak velké to sídliště je, ale to je docela klíčové. Taky je pro odpověď, byť laickou, nutné vědět, jaké služby (základní, sofistikovanější) jsou na sídlišti dostupné již teď. A jaká je skladba populace.
    Pokud je to "stárnoucí sídliště" s nadprůměrným počtem obyvatel nad 65 let a chybí obchod s potravinami, tak nemůže být řeč o tom, že se bude víc hodit klubovna..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: ano projekt nákladních kol zní dobře, ale nutná je infrastruktura pro cyklisty. U nás e pořád mění filosfie. Jednou se ženou cyklisti do silnice, vymezují se jim pruhy na kraji silnice a jindy se zase budují cyklostezky a chodníky pro smíšený provoz.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: já jsem zakládající člen Pirátů, ptej se :-) podporuji např. projekt nákladních kol na hlavním nádraží (soukromě, ve straně se moc pohybovat neumím...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ano dá se to tak říct. Nebo jinak. Co je ideální mít uprostřed sídliště. Prostor pro setkávání ? Nebo základní služby ?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KEIKIN: jak to myslíš, tu otázku "co vnímáte jako prostor uprostřed sídliště"? Myslíš, co vnímá kdo jako "centrum" (sociálního) života sídliště?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Dáme něco konkrétního ? Tak třeba je u nás vypsána urbanistická soutěž na vzhled jakoby centra sídliště:

    Katastrální mapa | Uherské Hradiště
    https://gis.mesto-uh.cz/...wN3RkZWlgRnpwZndlQj8%2FXHUwMDA3c8OtZGxpxaF0xJssIGNjYSA1MDAwIGxpZMOtIl0%3D

    Co vnímáte prostor uprostřed sídliště. Jen služby, obchody ?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Tak hlásím, že jsem za piráty města v komisi města pro architekturu. Čerpám informace o tom, jak piráti vnímají architekturu a kam to chtějí posunout. Zatím je to defacto podobné s myšlenkami zelených. Jediné co kluci od pirátů říkali, že neustále sedí u PC a píšou reporty. KDy byli, s kým mluvili, co z toho vyplývá atd..
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    Za poslední rok se v tomto auditku objevilo jen něco málo přes 40 příspěvků celkem. Přes 50 % z nich napsal/postnul správce. 9 příspěvků (cca 20 %) se věnuje otázce "ban pro lidi na ignorelistu správce auditka?" a jejím ramifikacím.

    Namátkou proto vkládám link na článek na téma "jak sci-fi vize města z popkultury ovlivňují to, jak se města staví v reálu": https://newatlas.com/science-fiction-cities-future-urban-visions-architecture/55569/
    Protože proč ne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ne, píšeš to do špatného klubu :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ctes vubec co pisu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: můžeš se prosímtě s offtopicem přesunout do klubu, kde by nebyl offtopic? děkuju.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: hele navrhoval jsem docela jednoduche reseni, tys vypadal,ze ho zavedes a nakonec si to nikam nedotah. Nemam potrebu to salodlouze rozebirat s clovek co je navic grafoman, chodim sem abych se neco dozvedel(pripadne se podelil o znalosti), ne abych dokola rozebiral to same. Takze sorry, ze to pisu sem a ne k piratum, ale tam nechodim a tady si to nadhodil ty.
    Tak bych doporucil po precteni to promazat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: tak tohle téma prosímtě zkus řešit v některém z mých obecně zaměřených klubů. třeba tenhle:
    [ Diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.) ]
    je ideální na filosofické debaty o tom, jak by měla být vedená online debata.

    Zrovna tady předvádíš to, co tak kritizuješ v jiném klubu... nevím jestli si už slyšel o Kantově kategorickém imperativu, ale...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tam jsem to uz nekolikrat zkousel a nikam to nevedlo. Reaguju na zpravu cos hodil sem, piraty uz nesleduju, nema to smysl, kdyz to tam (ne)vedes ty
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: nechceš způsob moderace klubu o Pirátech řešit v tom klubu a ne tady, kde je to úplně offtopic? No nic... hlavně že ty mi jdeš příkladem :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: sorry kamo, ale ty zadny klub nemoderujes. Moderovani vyzaduje nejakou cinnost a jinou nez jen reagovani na trolling. Minimalne u piratu si to dovedl tak daleko, ze radeji prestat sledovat nez cist polovicatou diskuzi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak bohužel, v klubech které moderuju, budou lidi které mám na ignorelistu bohužel muset mít ban. Jinak to nejde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    There Is No Such Thing as a Smart City - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/02/stupid-cities/553052/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam