• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: díky dobrý nápad. Udělat z těch současných baráků rovnou střechu - základ pro to, aby se na nich mohlo vybudovat maximum co jde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Udržitelnost osobní dopravy - jaké druhy dopravy Piráti podporují? - Stránky 3 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=637&t=46241&p=608685#p608685
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/HumanoidHistory/status/1098434582733602821

    The city of tomorrow, circa 2024, on display in GM's Futurama exhibit at the New York World's Fair, 1964.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nadhodim zkusenost znameho. Sam architekt sledoval obcanske rozhodovani o studii na obdobny plac(sic v Nymburce). Vtipne(tragicke)na tom bylo, ze nakonec vyhral projek ktery sice byl mizerny, ale mel nejhezci prezentaci a obrazky :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: na sidlisti se setkavaj maminy s kocarkama a detma na pisku, teenageri na jointa na lavicce a mozna jeste par duchodcu v knihovne. ostatni jsou ve skole nebo v praci.

    z toho by se dalo pri planovani verejneho prostoru pro setkavani vyjit. pribude duchodcu co budou chtit hulit na lavicce :) tezko rict kolik jejich vzajemnych interakci je predem potlaceno absenci zahradky, recnickeho pultiku nebo verejneho grilu u parku na namesti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: potřeba je v podstatě oboje. třeba do školyna kole bych děti po ulici radši neposílal, ale po vyhrazené cyklostezce možná... prostě jak kde..?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KEIKIN: právě pro urbanistickou studii jsou ty otázky klíčové, pokud nejde jen o vytvoření konceptu odtrženého od každodenní reality :)
    skladbu populace je pak naprosto nutné znát, stejně tak trendy těch změn (výše nájmů, ceny bytů, noví obyvatelé - jasně, že se to mění, ale byty se v ČR nekupují na 2 roky, garsonky si nepronajímají rodiny, nýbrž solitéři atd., takže to není tak těžké, s tím pracovat), jinak nevíš, jak bohatí/chudí lidé tam bydlí, co potřebují atd.

    Víme, že sídliště od 70. let trpěla tím, že se prostředky ukrajovaly právě z vybavenosti (instituce, služby), kvality infrastruktury.. pokud jsou tyto věci dostupné (a v místě není jen jeden obchod s potravinami, kde tím pádem šplhají ceny nahoru), tak je to pak lepší situace, než když pořád něco chybí. Obecně chápu základní služby jako něco, co nesmí být nahrazováno prostorem pro setkávání (whatever that means). Pokud je sídliště dobře vybavené a naopak vidíš potřebu míst pro setkávání např. z ad hoc přizpůsobování ne zcela vhodného prostoru, tak proč nevymyslet "centrum" (něco jako náměstí v sídlišti), ale pak zas potřebuješ vědět, pro koho to má být (a tedy, kdo již na sídlišti je, nebo kdo tam chybí, nebo komu se nedostává naplnění potřeb). Věčně opakované topoi, že sídliště jsou anonymní a nemají se tam lidi kde potkat, imho neplatí, a taky dělat "prostor pro setkávání", aby byl prostor pro setkávání, aniž by jeden věděl, jestli bude k čemu a jaký přesně by měl být a PROČ, je na nic.
    Z paty se tyhle odpovědi prostě nevytáhnou. Jako jasně, urbanisté si to určitě nějak představit dovedou, příp. převedou koncept z jiného města, ale jestli to bude "fungovat", to je už jiná otázka. Nechci dělat chytrolína, o to nejde - jen tohle je buďto zodpověditelné jednoduše (chybí služby - dát služby, chybí něco jiného - dát něco jiného, nebo nechat volný prostor, nebo udělat cokoli..), nebo se vůbec odpovědět nedá, protože je to vágní.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: jedná se o urbanistickou studii nikoli projektovou dokumentaci. Takže je potřeba určitý nadled. Sídliště je to oblíbené, cca 5000 lidí se spoustou zeleně. kousek je pak na druhou stranu lesopar, jestli ses díval na ten odkaz tak tam se dá spousta věcéí dovodit. Skladba populace se neustále mění, bytyy mění majitele, pak jsou tam nájemnícid apod. Ale to přeci není tak důležité sledovat dneska, jak je na tom složení populace. Dělá se studie s výheldem jak to bude vypadat a tedy věkové spektrum se mění neustále. Dostupná je tam teĎ prodejna Albertu, pošta, hospoda
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KEIKIN:

    " Co je ideální mít uprostřed sídliště. Prostor pro setkávání ? Nebo základní služby ?"

    Snad nebudu za hnidopicha, ale to není na odpověď A nebo B, aniž by člověk měl přesnější představu, jak to na sídlišti vypadá.

    Nevím, jak velké to sídliště je, ale to je docela klíčové. Taky je pro odpověď, byť laickou, nutné vědět, jaké služby (základní, sofistikovanější) jsou na sídlišti dostupné již teď. A jaká je skladba populace.
    Pokud je to "stárnoucí sídliště" s nadprůměrným počtem obyvatel nad 65 let a chybí obchod s potravinami, tak nemůže být řeč o tom, že se bude víc hodit klubovna..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: ano projekt nákladních kol zní dobře, ale nutná je infrastruktura pro cyklisty. U nás e pořád mění filosfie. Jednou se ženou cyklisti do silnice, vymezují se jim pruhy na kraji silnice a jindy se zase budují cyklostezky a chodníky pro smíšený provoz.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: já jsem zakládající člen Pirátů, ptej se :-) podporuji např. projekt nákladních kol na hlavním nádraží (soukromě, ve straně se moc pohybovat neumím...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ano dá se to tak říct. Nebo jinak. Co je ideální mít uprostřed sídliště. Prostor pro setkávání ? Nebo základní služby ?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    KEIKIN: jak to myslíš, tu otázku "co vnímáte jako prostor uprostřed sídliště"? Myslíš, co vnímá kdo jako "centrum" (sociálního) života sídliště?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Dáme něco konkrétního ? Tak třeba je u nás vypsána urbanistická soutěž na vzhled jakoby centra sídliště:

    Katastrální mapa | Uherské Hradiště
    https://gis.mesto-uh.cz/...wN3RkZWlgRnpwZndlQj8%2FXHUwMDA3c8OtZGxpxaF0xJssIGNjYSA1MDAwIGxpZMOtIl0%3D

    Co vnímáte prostor uprostřed sídliště. Jen služby, obchody ?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Tak hlásím, že jsem za piráty města v komisi města pro architekturu. Čerpám informace o tom, jak piráti vnímají architekturu a kam to chtějí posunout. Zatím je to defacto podobné s myšlenkami zelených. Jediné co kluci od pirátů říkali, že neustále sedí u PC a píšou reporty. KDy byli, s kým mluvili, co z toho vyplývá atd..
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    Za poslední rok se v tomto auditku objevilo jen něco málo přes 40 příspěvků celkem. Přes 50 % z nich napsal/postnul správce. 9 příspěvků (cca 20 %) se věnuje otázce "ban pro lidi na ignorelistu správce auditka?" a jejím ramifikacím.

    Namátkou proto vkládám link na článek na téma "jak sci-fi vize města z popkultury ovlivňují to, jak se města staví v reálu": https://newatlas.com/science-fiction-cities-future-urban-visions-architecture/55569/
    Protože proč ne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ne, píšeš to do špatného klubu :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ctes vubec co pisu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: můžeš se prosímtě s offtopicem přesunout do klubu, kde by nebyl offtopic? děkuju.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: hele navrhoval jsem docela jednoduche reseni, tys vypadal,ze ho zavedes a nakonec si to nikam nedotah. Nemam potrebu to salodlouze rozebirat s clovek co je navic grafoman, chodim sem abych se neco dozvedel(pripadne se podelil o znalosti), ne abych dokola rozebiral to same. Takze sorry, ze to pisu sem a ne k piratum, ale tam nechodim a tady si to nadhodil ty.
    Tak bych doporucil po precteni to promazat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam