LINKOS: muj prispevek zohlednoval moji osobni zkusenost ktera neni ceska.
Jenom priklad: ja ve meste neziju a snazim se do nej ani nejezdit, kancelar mame sice ve meste, ale je to barokni vila s parkem a mam svoje osobni parkoviste takze se me tyhle konflikty moc netykaji. Ale nedavno jsem musel do Bernu vyzvednout z atelieru my restauratorky hotovej obraz, a kdyz jsem zacal asi krokovym tempem parkovat na volnym podelnym parkovacim miste - fakt jsem tam manevroval krokem - tak na posledni chvili zkusila tema asi padesati centimetrama mezi mnou a radou zaparkovanejch aut prosvistet nejaka studentka na kole. Coz se ji nepodarilo, zustala tam viset na jednom z tech zaparkovanejch aut a pristala na asfaltu. Pro me sok, ponevadz tam prilitla tak rychle ze jsem ji fakt vubec nevidel, jenom auto ji zaregistrovalo a okamzite to zaduplo. Tak vystoupim abych se podival jestli se ji nic nestalo, nacez ona vyskoci, zacne silene jecet co si to dovoluju a kopat mi do blatniku :) nez jsem mohl cokoli rict, tak nasedla na kolo a ujela, aniz by se zajimala o skodu kterou tam zpusobila.
Behem ty doby se kolem nas po ty silnici ritily podobnou rychlosti houfy studentu na kolech zpusobem, ze clovek musel uskakovat z cesty, coz je presne jeden z tech fenomenu ktery oblibe cyklistu moc nepridava. Seniori z nich maj paniku, protoze zatimco kdyz chtej prejit ulici na ktery jedou auta, tak se okamzite zastavi veskerej provoz, na kola se to nevztahuje a s e-bikama jedoucima ctyricitkou uz tu mame par tezkejch zraneni a smrtaku, castecne se zminenym ujetim z mista cinu.