• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: v 60tých letech ta hypotéka byla maličkost.... prostě se bydlelo. Životní úroveň střední třídy byla jinde, v 70tých ještě vic. A to byl ten Západ, na který mi jsme chtěli v těch 80tých...
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: A teď nějaký koment, je to pozitivní a nebo negativní? :-)
    Kdo chce být ve třiceti ženatý a s hypotékou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ok, asi by to v tomhle klubu mělo být na nástěnce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Married and own a home by 30 years old in the US

1960: 52%
    1970: 48%
    1980: 45%
    1990: 43%
    2000: 35%
    2010: 25%
    2025: 12%

I’m sure everything is fine.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLABOUS: nějakej odkaz? aspoň název knihy, kromě autora?

Jane Jacobs - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Jacobs
    The Death and Life of Great American Cities - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_and_Life_of_Great_American_Cities

(jinak já nejsem nějakej proponent zahradních měst, i když zeleň ve městě je ultra-důležitá, pro samotné přežití... mě ty utopie zajímá zkoumat, i když třeba nějakou vlastní si vymyslím pro zábavu taky...)
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    XCHAOS: No tak si ji precti, tam nejde o technologii, ale o urbanismus. Zahradni mesto a maglev jsou stejna strana problemu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLABOUS: no ale William Gibson v povídce Gernsbackovo kontiuum zase strašně strhal technofuturismus. Takže co teď, když ani zahradní město, ani technokratická metropole s maglevy?
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    KEIKIN: K tomuhle ke zasadni ta Jane Jacobs, co je tam v pouzite literature, ktera uz v 60. letech rozkopala babovicky vsech tech zahradnich mest a zaricich mest.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady jsem napsal mikropovídku o dřevěných mrakodrapech a městském paraglidingu :-)
    Chao-c': "My own vision of utopian #solarpunk city should p…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/116080485464923249

(a pořiďte si Mastodon, kdo nemáte, sakra...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Já bych se místo o kontejnerovém bydlení radši dál bavil o [KEIKIN @ Městské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?]
    Za mě strašně zajímavá diplomka. Přesně téma tohohle klubu. Asi to dám na nástěnku...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: nepochopil jsi. Dejem tomu, že mladá rodina nemá prostředky na koupi bytu. Bydlení jen pro potřebné ne pro spekulanty. Platíme si úředníky, aby podchytili potřebné. Konťák by přešel do vlastnictví po splacení nákladů na výrobu. Prostě by mladí platili po určitou dobu vyšší daně státu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: no jako nouzovka určitě, ale tak aby se skutečný byty ve městě mohly držet spekulativně, tak vystěhujeme populaci do nějakých plechových provizorií, ok...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: tady přece nejde o důstojnost, ale o řešení bytové krize. Ono to zas tak špatně nevypadá a za mně je to zatím asi nejlevnější řešení:

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: mě ty obytňáky to svojí DIY podstatnou příjdou v podstatě důstojnější, než když kontejnerové bydlení vyprodukuje systém, který by tak nějak z podstaty věci měl mít na víc.

Když jsem se byl podívat za technařema-dodávkářema, který přezimovali s autama v pronajaté tovární hale, přišlo mi to důstojnější, než nějaké kontejnery, teda.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: nejedná se o slumy, ale o bydlení pro nízkopříjmové. Slumy (obytňáky bez kol za městy, stsnx) vznikají právě tam, kde není zbytí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: to už zkoušel Čunek a ne... není řešením místo měst stavět standardizované slumy, fakt ne...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: řešení je jednoduché. Založit státní firmu na výtobu kontejnerového bydlení. Sériová výroba kontejnerů pro bydlení nízkopříjmových. Takhle to rozjet ve velkém a dodávat obcím, městům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: no ale pak se staví byty, ve kterých si stejně nikdo nemůže dovolit bydlet... a když na to někdo upozorní, je označen za "bolševika"....
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Nenávist k městu asi moc lidí do měst nepřitáhne. Ty zahradní města jsou stále utopie. Ceny pozemků nedovolí rozvolnit zástavbu, naopak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam