• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSE_MORENOTekutá strava Soylent, Ambronite, AnaPur, Mana nebo DIY recepty, potrava dystopicke budoucnosti?
    SOYLENT, Ambronite, Mana a v budoucnu jiste mnoho dalsich jsou nazvy napoju slouzicich k castecnemu i plnemu nahrazeni klasicke tuhe stravy.

    Duvodu pro prijimani zivin takovym zpusobem muze byt mnoho, pripadnych nasledku pri neodbornem experimentovani ale taky, proto bych rad aby tento klub slouzil nejen k vseobecne debate nad prinosy/negativy tekute stravy ale i doporucenim na to jak spravne namichat nutrnicni napoj aby opravdu byl schopen nahradit kazdodenni pestrou stravu.

    Odkazy:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_(shake)
    http://diy.soylent.me/
    https://www.youtube.com/watch?v=t8NCigh54jg

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ambronite
    http://ambronite.com/
    rozbalit záhlaví
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    REELOO: myslim ze v kufru jim to muze bejt uplne jedno...

    ale chtel bych upozornit ze to ze ja si to myslim nemusi mit nic spolecneho s praxi na letisti takze si radeji zavolej rovnou tam a mas jistotu :oD
    REELOO
    REELOO --- ---
    Ahoj, letěli jste někdo už se zásobami Soylentu apod.? V rámci EU, mimo EU? Jak se budou tvářit např. na 7 balení prášku (v kufru, ne příručním zavazadle)? :)
    XANDS04
    XANDS04 --- ---
    LUUCA:
    ja udavam trvanlivost dva mesice. Drobne kousky orechu jsou zamichany v prasku, takze se k nim vzduch tolik nedostane. AnaPur je navic v sacku urcenym na kavu, ktere brani, aby se k nim nedostal vzduch. Obal taky pomáhá odolávat slunci. V lednici AnaPur byt nemusi, ale je dobre ho skladovat v chladnejsim miste, mimo svetlo.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    a za jak dlouho tedy zluknou nadrcene orechy? (konkretne v anapur, kdyz neni v lednici?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XANDS04: jj - čím více nenasycených mastných kyselin, tím rychleji to žlukne a čím větší vystavení kyslíku pochopitelně - tedy namleté žluká rychleji. Stejně tak čím vyšší teplota, tím rychleji. Když je to čistý olej, tak tam je vzduchu vystavená jen ta vrchní vrstvička, tudíž to žluká pomaleji než nameltá semena.
    XANDS04
    XANDS04 --- ---
    ZUZKAOU:
    diky za info. Upravu lneneho oleje jsem moc nestudoval ale co se tyce srovnani drcenych lnenych seminek a treba drcenych mandli, tak lnena seminka zluknou za normalnich okolnosti mnohem rychleji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XANDS04: mno, vony při pokojové rychle žluknout i ty oříšky, když se namelou. Zabrání tomu přidání případných antioxidantů - nejčastěji se v potravinářství používá vitamín C či tokoferoly (vit. E) a nebo lecitin. Případně zázvorový nebo rozmarýnový extrakt.
    JOSHUAT
    JOSHUAT --- ---
    Jinak ale ten lneny olej vydrzi normalne v pohode dlouho teda, pouzivam ho v normalni kuchyni a nikdy se mi vylozene nezkazil nebo tak, ale to je v tmave a chladne komore, kdyby ho clovek vsude vozil ssebou na dolivani, tak by se asi zkazil driv.
    JOSHUAT
    JOSHUAT --- ---
    XANDS04:

    Diky za odpoved. Jak pises tak bych se chtel asi dostat z te prvni faze (levna + at to ma cca vsechno) do nekam napul k te druhe, at je to v ramci moznosti i z kvalitnich surovin.

    Zatim jsem vyzkousel prave takovy ten zaklad + oves, na prvni pokus musim rict ze me to dost prekvapilo ze to chutnalo relativne dobre. Jako vitaminy jsem tam dal vitamonovy mix v prasku, je mi jasny ze na prirodni vitaminy to asi nema, ale zase jsou dny kdy do sebe nedostanu vubec zadny kdyz jsem na klasickem jidle, take asi tak:)

    S tim dolivanim oleje mas pravdu - ja to beru jako zacatek, urcite to nechci nekde skladovat mesice, chtel bych casem udelat all-dry recept.

    Budu chvili testovat co mam a pak se sem vratim :)
    XANDS04
    XANDS04 --- ---
    JOSHUAT:
    DIY soylent si muzes udelat pomerne za nizkou cenu, pokud budes pouzivat klasicky recept : maltodextrin a oves + nejaky sojovy nebo whey protein a vitaminy, dostanes se podle me i na 50Kc za vlastni Soylent. Otazka ale je, jestli chces kvalitni suroviny nebo ti jde "jen" o to, dostat se na cisla nuticnich hodnot.

    Myslim, ze hlavne vitaminy a mineraly jsou dost klicovej problem. Pokud namichas svuj soylent z klasickych zakladnich surovin, moc vitaminu a mineralu sam o sobe mit nebude. Nejcasteji se pak doplnuje, prave jako v soylentu/Mane/Qealu nebo Joylentu ze suplementu. tj. chemicky a synteticky vitamin. premix, kterej kvalitou absolutne nedosahuje kvality vitaminu prirozene ziskanych z jidla. Ty synteticky telo zpracovat moc neumi, takze i kdyz "v cislech" ty vitaminy prijmes, tak se jich vztreba opravdu jen cast.

    viz
    The Soylent Killer
    http://www.meghantelpner.com/blog/the-soylent-killer/

    Najit prirodni zdroje vsech vitaminu a mineralu je daleko narocnejsi a drazsi, ale je to nesporne prirozenejsi cesta jak do sebe vitaminy dostat.

    Jinak co se tyce lneneho oleje, ten, pokud vim dost rychle zlukne, pokud neni zase upraveny nejakym konzervantem. Takze s jeho vyuzitim nevim nevim.
    Navic dolejvat nekam olej neni uplne pohodlne. vsechno je po case ulepeny. Ambronite nebo AnaPur obsahuji tuky v podobe nadrcenych orisku, coz je podle me pohodlnejsi cesta. Zase ale plati, ze ziskavat tuky/oleje z orisku je nekolikanasobne drazsi nez si je nalit ve forme oleje.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    JESSE_MORENO: kolik je denni davka netusim
    JOSHUAT
    JOSHUAT --- ---
    Je tu jeste nekdo kdo si dela vlastni DIY nebo uz vsichni jedou na Mane, joylentu, anapuru etc.? Jake mate recepty? Chtel jsem jit do Many nebo neceho jineho, ale zaprve bych se rad dostal na nizsi cenu za den a za druhe bych si to chtel prvne zkusil sam :)

    Ja aktualne cekam na dodavku prvnich surovin, inspiroval jsem se do znacne miry slovenskym Synectarem: zaklad mam klasicke jemne drcene vlocky, potom 50/50 hrachovy a ryzovy protein (mam doma i klasicky Nutrend whey, takze s tim muzu experimentovat, hrach a ryzi jsem bral v tomto pripade kvuli cene - ale mam zkusenost ze samotny whey sam o sobe cim kvalitnejsi(a drazsi), tim min na bliti, tak jsem zvedavy jak to bude v tomto mixu), 2/3 palatinoza, 1/3 fruktoza, nejaka vlaknina, sul, vitaminy, choline bitartate a vitamonovy mix + dva druhy oleju - kokosovy a lneny. Podle DIY soylent kalkulacky z 87% hotovy mix.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    SAMGARR: a kolik to je denni davky? 1/3 nebo 1/4
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    JESSE_MORENO: Jedna porce v 900ml. Zkousel jsem min, ale mi to delalo problem rozmichat bez mixeru.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    jinak jeste k tomu memu postupu... to mi vyhovovalo zvlast pro chladnejsi dny protoze mam problem s prisunem tekutin... kdyz jsem do sebe dostal 2 jidla dohromady 1200ml tak uz pak nebyl takovej problem vypit cca dalsi litr normalne vody a mel jsem tu minimalni doporucenou davku tekutin.... jinak se bezne stane ze jsem celej den jen na tom jednom litru a to fakt neni z dlouhodobeho hlediska dobry
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    SAMGARR: smarja voni jedno jidlo doporucujou rozpoustet v 900ml?? na kolik porci maji navrzenej jeden den?

    Ja kdyz jsem si michal svoje porce jakoze 1/4 denniho jidla tak jsem to michal v 500 maximalne 600ml a bylo to uz az az... 900 se nedivim ze nevypijes :o)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    XANDS04: Nevyhovuje mi zpusob pripravy a nejsem schopnej do sebe po ranu natlacit 900ml tekutiny.
    XANDS04
    XANDS04 --- ---
    SAMGARR:
    muzu se zeptat na duvod?
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Prodam cca 15 porci Many, k odberu na Praze 1. Vcetne lahve a odmerky.
    XANDS04
    XANDS04 --- ---
    ALDARION:
    jj vim ze to neni uplne koser :) ale je to tam takhle nabouchany naschval...
    asi jsem v nejakym zachvatu chtel aby tam ta jednotliva slova vynikla.... no a koukam ze to zabralo, par lidi si toho vsimlo

    POdobne jako vyslovnost "Student Agency", ktera je na (mj.) jazykovou skolu taky celkem spatna :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    tak Queal je už zamluvenej, a dál tu mám ještě Purelent (od každé chuti jeden): natural, banán, jahoda, vanilka

    jahoda za 150, protože je otevřená a odebral jsem z ní 2 lžíce; zbytek za 190 Kč/kus
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam