Rád bych přidal také zkušenost s Nutbergem, který jsem si na zkoušku tento týden objednal. Ještě ale zmíním, že již rok obědvám MANU, tak mohu být trochu zaujatý zvykem. Každopádně nová MANA Mark 3 mě donutila se porozhlédnout i po jiných alternativách.
Nutbert a pozitiva: dá se objednat na vyzkoušení jen malé balení za 240 Kč, nemá oleje jako MANA (pouze se smíchá prášek s vodou), je rozdělen do menších pytlíčků, má pro mne příjemnou vůni (bujón a instantní polévky mi vždycky voněly) a má po umíchání hodně hustou konzistenci - což je vynikající, protože se pak člověk cítí více jako po jídle, než jen, že se napil a něco ho tíží v žaludku.
Nutberg a negativa: první a nejdůležitější je chuť. Vím, že jsem se musel u první MANY ze začátku také trochu přemlouvat a proto jsem Nutbergu dal další šance, ale nešlo to. Sice výrobce dodává v balení i třtinový cukr na doslazení, ale ani to nepomohlo. Pořád jsem cítil jakousi "nahořklou" chuť a bylo tam cosi nepříjemně dominantního (to předchozí přirovnání k provensálskému koření je asi příhodné). V podstatě takovouto chuť u žádné běžné potraviny člověk nemá, proto ho zarazí a je mu nepříjemná. Jakmile jsem přestal pít, tak třeba za další 3 min jsem už nedokázal navázat. Také jsem potom tu chuť cítil jakoby v žaludku a nebylo to úplně příjemné. Možná by si člověk po pár dnů/týdnů zvykl, ale říkal jsem si proč vlastně. Nutberg jsem také dal ochutnat v práci kolegům (co jinak občas pijí MANU) a nikomu z nich bohužel nevoněl ani nechutnal (zatímco ochutnávky MANY byly v práci vždy pozitivní). Dalším menším negativem u Nutbergu je trochu horší rozpustnost (vždy se mi prášek v šejkru usadil a nešel pořádně rozmíchat), dráždění v krku (asi malé kousky oříšků) a obecně vyšší cena.
Každopádně je dobře, že i v ČR vzniká více těchto projektů a snad se Nutberg v dalších verzí posune pro mne příjemnějším směrem. Teď ale opravdu pro mne není.