• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATTILAHObří ACTA" - Transatlantická obchodní a investiční dohoda (TTIP)
    Průběh vyjednávání kontroverzní dohody mezi USA a EU - informace, materiály pro veřejnost české i cizí. Zamýšleno hlavně jako místo soustředění argumentů a materiálů ev. koordinace akcí proti aktuální verzi výhodné pro byznys, ale žiloupouštěcí pro demokracii i veřejné zájmy, ale vítány samozřejmě i kvalifikované argumenty pro. Šiknou se i odkazy na reálné zkušenosti s NAFTA apod., s ISDS (arbitrážními tribunály dle smluv o ochraně investic), ale i na vyjednávání o Kanadsko-evropské a jiné obdobě TTIP.

    Základní info zde, zbytek na nástěnce:

    Blogy Nadi Johanisové (s řadou odkazů):

    http://johanisova.blog.ihned.cz/c1-61512560-transatlanticka-dohoda-chysta-se-privatizace-evropske-legislativy

    http://johanisova.blog.ihned.cz/c1-62189580-jeste-jednou-k-transatlanticke-dohode

    Související klub Obrana občana:

    https://www.nyx.cz/index.php/discussion/13509
    rozbalit záhlaví
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: Pardon, beru zpet.....tohle je jina dohoda s Kanadou, ne CETA.
    Ja se uplne vydesila, ze protlacili na minulou schuzi SEnatu na posledni chvili, a nas zpravodaj nam nerekl. Ale je to jiny tisk...ne ze bych cekala, ze CETA budou hlasovat vyrazne jinak....)
    Ale aktualni jeji stav je tady:
    http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=1000
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA:
    Smutny, uz jen Snemovna zbyva a necekam nic lepsiho.
    Tady se zdrzeli a teda nejak zohlednili argumenty kritiky tito tri:
    Papousek, Siler (oba KDU klub) a Michalek (Pirati).
    L. Kos, ktery byl zpravodajem na vyboru a dostal od piratu a dalsich podklady a zrejme slibil neco delat nakonec hlasoval pro....
    LALINA
    LALINA --- ---
    Předjezdec CETA: Senát schválil smlouvu o partnerství mezi EU a Kanadou | EuroZprávy.cz
    http://domaci.eurozpravy.cz/...edjezdec-ceta-senat-schvalil-smlouvu-o-partnerstvi-mezi-eu-a-kanadou/
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: Díky za avízo, to kouknu. Podezřelý jen názvem, to každopádně.
    LALINA
    LALINA --- ---
    já nejsem ekonom a v té jejich hatmatilce se nevyznám, ale tohle mi prostě smrdí jak 100 čertů...jakoby se někdo snažil vnutit ta pravidla, která odmítáme v CETA kamkoli jinam, hlavně aby platila....

    Nástroje na ochranu obchodu a nový přístup k ochraně investic byly hlavními tématy setkání ministrů obchodu zemí Evropské unie | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/...hlavnimi-tematy-setkani-ministru-obchodu-zemi-Evropske-unie-478027
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Ještě jsme dali víc info:
    https://www.facebook.com/vttip.cz/

    Tady je článek, který jsme včera (v tom rozhořčení) zapoměla linknout:
    Evropský parlament schválil kritizovanou dohodu CETA, boj se přesouvá do států - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/...ky-parlament-schvalil-kritizovanou-dohodu-ceta-boj-se-presouva-do-statu

    A bude debata k tomu, co je možné dělat dále. Tu pořádá česká platforma Stop TTIP, asi samo bude i někdo ze Špatného vTTIPU. Víc na jejich fb: Stop TTIP CZ
    ------
    CETA, TiSA a TTIP: Co nás v budoucnu čeká?

    Ve středu 15. února schválil Evropský parlament smlouvu CETA. Nyní musí proběhnout schvalování v jednotlivých členských státech a v řadě z nich se čeká velký odpor. Co obsahuje smlouva CETA a proč je téměř identická se smlouvou TTIP? Co znamená zkratka TiSA a co od ní můžeme čekat? A jaký vývoj ve schvalování CETA můžeme čekat v České republice? To jsou otázky, na které se pokusíme odpovědět.

    Pondělí, 27.2.

    18h, Novotného lávka, místnost 213


    LALINA
    LALINA --- ---
    Pane Bože
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Takže smutná zpráva: CETA dnes okolo poledne prošla.
    Tady je k tomu už článek, pěkně popisuje.
    Slušných europoslanců se našlo kolem 250, ale nestačilo to bohužel.

    Z českých europoslanců: proti CETA hlasovali a patří jim dík: celý klub GUE (levice): Konečná, Kohlíček, Maštálka, celý klub socdem (PaS): Keller, Poc, Sehnalová, Poche

    všichni ostatní hlasovali pro: lidi za ANO (ALDE): Dlabajová, Charanzová, Telička, Ježek
    komplet lidovci a TOP09 (EPP klub) Svoboda, Šojdrová, Niedermayer, Polčák, Pospíšil, Štětina, Zdechovský. Pro CETU byla i ODSka (ECR klub) - Zahradil, Tošenovský
    Mach ze Svobodných, co zpočátku mluvil proti TTIP, CETu slizce podpořil.

    K tomu si lidovkyně Šojdrová i Zahradil neodpustili tweetovat o schválení s navážením do kritiků dohody.

    pro zájemce - hlasovací listina:
    http://www.europarl.europa.eu/...SGML%2bPV%2b20170215%2bRES-RCV%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN&language=EN
    (první hlasování v tom pdfkovém souboru).

    Ale jak píšu, jde se dál do národních parlamentů, je tam slušná šance, že se někde před korporacema nepo*
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA:
    ANo, všecky národní parlamenty musí schválit. Český parlament už má CETu na přadu jednání. v Senátu je zpravodajem sice celkem námitkám nakloněný L.Kos, ale celkově se bojím, že u nás to projde. Samozřejmě se snažíme, hlavně zde pomáhají Piráti, my se ted jak se nám uvolnili ruce (CETA dnes v EP odhlasována :-(((( ) taky budem pomáhat. Bohužel se ale nedá spoléhat, že by celá opozice byla proti CETA (ODS a TOP budou pro) a to nevyváží ani případný rebelové v ČSSD, který bysme mohli přesvědčit.
    Podobně Senát.
    Věřím spíš v to, že se pochlapí parlament jiné země.
    Ale i tak uděláme v lobbyingu v českém parlamentu maximum.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: no já si myslím, že i když by to EP schválil, tak to ještě musí schválit ČR, nebo už ne? A ČR by se mohla šprajcnout, protože nikdo by nás ani hlasováním neměl přinutit dělat věci, který doopravdy dělat nechceme, zvlášť když už se celá Eu stejně hroutí a drolí a nemá smysl si hrát na to, že ne.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Zítra se teda bude hlasovat v EP.
    Držme palce. Udělali jsme max, co šlo a teď se uvidí...

    Jinak, tady pěkný blog k CETA:
    Nedostatky CETA aneb co nám hrozí, když nebudeme konat? - Blog iDNES.cz
    http://viliammasaryk.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=586266
    LALINA
    LALINA --- ---
    SPIPI: žiju už dost dlouho, abych o tom nemusela jenom číst...

    na nadsázky si potrpíš? copak nevíš, že je to na internetech hodně nebezpečný?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LALINA: já bych spíš řek, že je zcela mimo srovnávat EU s RVHP ba dokonce ještě víc se SSSR včetně důvodů jejich rozpadu. Ale proti gustu.. asi o tom psali na aeronetu.

    S trochou nadsázky už jen chybí dodat, že za všechno může multi-kulti, migrace je řízená iluminátama a nejhorší ze všeho je svoboda náboženského vyznání a víry, žejo? :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: ten pán je totálně mimo. EU se rozpadne kvůli vlastní blbosti a neschopnosti, nepotřebuje k tomu ani trumpa a i putina, rozpadne se stejně tak, jako se rozpadlo RVHP, jehož demenece nebyla zdaleka taková, jako demence Brusele.
    A ty kecy, že se vzbudíme a ocitneme se v zóně vlivu... panebože a kde asi tak jsme teď ??? v horším, protože více provázaném a sofistikovanějším područí a podřízenosti, než kdy za sojuzu.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    ATTILAH: Ale naučila jsem se v kampaních radovat se za cokoli, takže i za toto a přeci jen si aspoň TTIP u ledu dovoluju radovat. Páč jinak by to byl nekonečný vysilující boj a skepse, ale účinnější je přeci jen optimistický pohled, drobný radosti a víšjak - jak myslíš, to dostaneš, občas tak platí:-).
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    SPIPI: Taktak, jsem opatrná. Lidi, co si vybral jsou top bezskrupolopzni byznys, často ten nadnárodní. (Plus nějaký ten fanatik k tomu.) Takže je to ve hvězdách, můžou klidně otočit a vyhlásit TTIP za prioritu. Bojím se, že by pak šli cestou kupování (nejen přímo)evropských vyjednavačů a představitelů. Doteď byly US požadavky tak šílený, že na ně unijní vyjednavači nemohli přistoupit, páč by nezískali vůbec nic. Umím si ale představit, že když na to půjdou "zevnitř", takovýhle Charanzový nebo Zahradilové, co je pro ně byznys víc než lEU, klidně tou pátou kolonou budou a budou tlačit na dohodu v podobě USA 100procent, EU 0procent požadavků.

    Já doufám, že Evropa se vzchopí, páč teď musí. Příjemně překvapily celkem otevřený výroky europoslance Poce (který jinak s Kellerem a Konečnou jsou z českých proti TTIP hodně aktivní a zrovna Poc má hodně erudovaný argumenty z oblasti chemie, bezpečnosti potravin atd., jak jsem viděla na debatě na ČZU):
    https://zpravy.aktualne.cz/...-s-tim-poradi-evropa-ptejte-se-eur/r~d1c30fd2e3d511e6b7e40025900fea04/
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: Změny dělá motivovaná menšina, takhle si to říkám a občas se i potvrzuje. :-)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Já bych byl s tou radostí zatím opatrný.. zatím se zdá, že čínský president se pomalu ale jistě stává lídrem globálního volného obchodu, zatímco ten americký se v hospodářské politice vrací se svým protekcionalismem obohaceným siláckými mačo kecy někam do let 50. Trump totiž zatím absolutně mlží, neříká, co bude poté, co bude místo TPP. Vytváří tak maximálně pocit nejistoty a krmí davy lacinejma prohlášeníma o tom, jak se americký občan bude mít skvěle. Prej budou zas vyrábět spoustu auťáků, letadel, lodí a já nevim co všeho, na všem bude vlajka USA. Jak za Eisenhowera, jen bez sociálního rozměru a o 60 let pozdějc. Bohužel to ale bude tak drahý, že to dneska nikdo nekoupí, tudíž můžeme očekávat leda inflaci a růst nezaměstnanosti a s tím spojený propad sociálního standardů, zvyšování rozdílů mezi chudými a bohatými, mezi etniky a konec konců i ránu do zad veškerý enviro politice, kterou doposud Obamova administrativa dokázala přes všechny obstrukce prosadit. Aby to Trump všechno tohle zaplatil, bude plundrovat nerostný bohatství, fosilní zdroje, roztáčet kola zbrojního průmyslu, vojensky intervenovat a v neposlední řadě diskriminovat menšiny a ty nejvíc marginalizovaný skupiny obyvatel a to jak přímo, tak i nepřímo prostřednictvím opatření selektivní politiky jeho kabinetu.

    Vzhledem k tomu, že jeho kabinet je sestavenej mimo jiné i ze špiček nadnárodních korporací, chce seškrtat daně pro ty samé korporace na minimum, tak lze těžko věřit tomu, že jeho hospodářská politika vymyslí něco spravedlivějšího, sociálnějšího, důstojnějšího a environmentálně víc friendly, než nějaká TPP.. Velmi rád se budu plést.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ATTILAH: panebože to je totálně zběsilý !!!! a lidi furt na všechno jenom serou.........teda většina
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LALINA: To je výborný příklad. On by ten český soud takto rozhodlnout klidně mohl, ale pak by tu byl jiný arbitrážní systém dle smlouvy (v CETA se jmenuje ICS), kam se může obracet jen ten investor, stát samotný nebo jeho občan ve sporu s tou vodárnou apod. k tomuto soudu nemůže.
    A ten by rozhodl vposledku, třeba o zmařený investici a stamilionový náhradě. Takže pod takovouhle hrozbou by už i ten nižší soud třeba rozhodl jinak...(i kdyby ne, ty veřejný peníze co by zachránil národní soud, by stejně dostala Veolia cestou arbitráže).
    LALINA
    LALINA --- ---
    ted řeším jednom městečku vodu- dneska přišla reportáž z ČT o kauze ve Zlíně.
    Jde o to, že tam rozhodl soud ve prospěch města proti Veolii, ale říkala jsem si, že pokud by existoval právní rámec TTIP nebo CETA, tak by patrně měl vyšší závaznou moc nějakej arbitrážní soud v cizině, je to tak?
    Takhle by se dalo lidem celkem jasně vysvětlit, proč CETA A TTIP ne
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    ATTILAH: ještě, prootže je v tom zmatek: TTIP je ofiko v pozastavení vyjednávání, zdá se (hurá), že nebude mít lepší osud než TPP, páč závisí taky na nový americký vládě (ale nechci zakřiknout, můžr být nevypočitatelná).

    Takže nejhorší nebezpečí korporatokracie je teď CETA, čas je do 15.února.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam