• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAPOCKETBOOK - čtečka e-knih a typy, triky, doporučení aneb občas jedem bez kabelů
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Asi bych měl doplnit, že starší IR dotykový vrsvty byly tlustší a fakt měly vliv. Současný kapacitní jsou úplně někde jinde. Pokrok nezastavíš :-)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    BBR: Schválně jsem vyndal ze šuflíku starej kindl bez dotykový vrstvy. eInk Perl. A vedle toho položil Kindle Oasis a PB Era. Kindl má Cartu a Era Cartu 1200. Je to nebe a dudy. Jo, asi není fér porovnávat Perl a Cartu, protože Carta je novější a má temnější černou. Současný čtečky s dotykovou vrstvou vypadají líp, než starý bez ní. Čímž jsem asi chtěl poměrně neobratně říct, že dotyková vrstva z pohledu kontrastu v současností není problém.
    BBR
    BBR --- ---
    OXYMORON: Děkuju Oxymoronu za vysvětlení a Ludovi za doplněk o další nevýhodě dotykového displeje. Poučen, jak jsem potřeboval.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    LUDO: Svoje motivyBBR nevysvětlil, jen zmínil dotykovost a úhlopříčku :-)
    LUDO
    LUDO --- ---
    OXYMORON: skor by som povedal, ze ide o kontrast a vizualnu kvalitu displeja, dotykova vrstva kontrast znizuje, plus sa nechutne leskne
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    BBR: Téměř každá čtečka s tlačítky umí vypnout dotyk. Jde vypnout i na některých čtečkách bez tlačítek - pak je člověk odkázán na nějaký page turner připojený přes BT, což je u androidích čteček bez problémů, ale podporují to i některé s proprietárním systémem. Některé čtečky např. umožňují k listování použít tlačítka na BT sluchátkách.
    Takže ty s tlačítky (sedmipalce) s tlačítky na straně:
    Onyx Boox Leaf 2
    Pocketbook Era
    Kobo Libra 2
    Kindle Oasis

    Pocketbook 740 (Inkpad3) má tuším 7.8 palce a tlačítka dole.
    BBR
    BBR --- ---
    Netuší někdo, zdali existuje čtečka, jedno, jaký výrobce, která má displej větší než 6'' a přitom není dotykový?
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj,
    máma má čtečku Inkpad 3. Zatuhla a podařilo se ji pomocí restartu (10s držet tlačítko On/Off) znovu nahodit. Bohužel se jí teď všechny ebooky otevřou na poslední stránce. Dá se s tím něco udělat, aby se knihy otevřely na rozečtené pozici nebo je to tím restartem ztaceno?
    Díky za rady.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    MARTY63: Vypadá to jako Era s barevným displejem. Ty zapuštěný úzký tlačítka zůstaly - za mne velkej mínus. Displej vypadá skvěle. Trochu mne děsí, jak rychle jde dopředu vývoj HW - zatímco SW je stále ta stejná hrůza. Což pro PB platí víc než pro jiný čtečky.
    Až to bude ke koupi, uvidíme, určitě napíšu, jak mi to konvenuje :-)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Tady je recenze protoypu té nové čtečky PB Vivo
    Pocketbook Viva Review 8" Gallery 3 | Prototype Model
    https://www.youtube.com/watch?v=ilWqMj8oltg
    IDLE
    IDLE --- ---
    OXYMORON: Dobře, je možné, že dneska už to ty čtečky mají jinak, přece jen ta moje už pár let má.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Pokud má člověk povoleno "vestavěné číslování", pak se pocketbook snaží zobrazit stránku v původním dokumentu (je-li tato informace k dispozici). Pak samozřejmě může nastat situace, která byla zmíněna. Jinak počítá počet obrazovek viz. popis z manuálu níže.
    Ono "chvíli trvat" může být i několik minut. Škoda - třeba funkce "počet stránek do konce kapitoly" je super. Autoři FW by se možná měli zamyslet, jak to dělají jiný čtečky, kterým to trvá doslova mžik.

    Vestavěné číslování stránek zobrazuje počet stránek
    v původním rozložení knihy. Jedna stránka se může v
    závislosti na nastavení čtení zobrazit na jedné nebo více
    obrazovkách.
    Je-li tato funkce zakázána, číslování zobrazí počet
    obrazovek. Výpočet počtu obrazovek může při prvním
    otevření knihy nebo po změně nastavení čtení chvíli trvat
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    MARTY63: Mám úplně stejnou zkušenost. Mimochodem - ale to jsem už uváděl když jsem se dělil o první zkušenosti s Erou - Pocketbook má s číslováním problémy nejen kosmetické (otočím a jsem stále na stejné stránce což mi nevadí), ale i ryze praktické. A tím je to, že stránky se pořád přepočítávají a indikováno to je buď přesýpačkama uprostřed obrazovky, nebo malými přesýpačkami vlevo dole. Že se to děje při změně řezu fontu či jeho velikosti chápu, ale proč při zapnutí už méně. Proto jsem musel vypnout automatickou změnu orientace - protože i při velmi mírném naklonění čtečka vyhodnotila, že je třeba stránky zase přepočítat. Nepříjemné je to, že v takovém případě je výkon čtečky značně degradován a nelze např. otočit stránku. Na jiných čtečkách takový problém vůbec není, Kindle si přehazuju z ruky do ruky abych měl tlačítka pod palcem a mohl jimi listovat, změna orientace je okamžitá, stránky nemá význam zmiňovat. Je to blesk. Na Eře si tohle dovoli nemohu.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MARTY63: Jestli ten čtecí software je klasicky Adobe, tak tohle počítání stránek je v něm normální. Stránku nebere podle zobrazení, ale jako určitý počet znaků. Tím pádem se počet stránek nemění, když si změníš zobrazení (velikost písma apod.).
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    OXYMORON: To s tím horním okrajem mi dělá taky i PB X. Při konverzi do epub v Calibre mám zvolenou výstupní velikost stránky pro PB X. Stránkování ve čtečce - relativní. Přesto ať dělám, co dělám, tak to stránkování nesedí. Dvě stránky za sebou mi ukazujou stejný číslo. Takže jsem třeba na stránce 25, otočím stránku, text se změní, ale stránka je furt 25. Teprve další otočení ukáže stránku 26. To nechápu.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    MARTY63: Už se těším, hned to objednám.

    Mimochodem, už pár dní mám v Pocketbooku Era nový FW. A víte co ? Je to lepší :-) nicméně některý věci přetrvávají, třeba nerespektování nastavení horního okraje, občas se stránka vykreslí jako by tam žádný okraj nebyl. Našlo by se toho víc, ale další FW to jistě zase o kousek posune. Poslední dobou čtu hlavně na ní - pokud člověk nechce aby uměla to, co čtečky na který jsem zvyklej, vypne změnu orientace a zapomene na tlačítka, tak to není zlý, na ten panel se kouká moc příjemně.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BELO: 100% jak rika CORWEX:
    me se to stalo 2x!! :O(( ty mikroSD karty, co dava do svych pristroju PocketBook jsou strasne sra**y... :O((
    Vymenit to za jinou neni zadnej problem... je to vazne easy, ale problem je tam dostat znova ten system - to je fakt trosku ajtacka vyssi divci ... ja mel, ale stesti a 2x jsem jen prendal, ze stareho rozbiteho pristroje tu original PB kartu i se sytemem a muj PB to sezral - ovsem po aktualizaci FW pri prvnim(!!!) najeti a bootovani z te vymenene karty...
    Ty navody na to ja dostat PB system na uplne novou kartu me trosku vydesili a radej sem tohle cestou nesel, tady bych asi take dal prednost autorizovanemu servisu, pokud by ta cena nebyla pak vetsi nez novej stroj...;O((
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    BELO: Nejspíš vadná paměťová karta. Můžeš to zkusit opravit sám, já čtečku radši poslal do autorizovaného servisu - ale ta firma, která jim ho v Čechách zajišťovala tehdy, už ho nedělá, podívej se na stránky PocketBooku.
    BELO
    BELO --- ---
    Starší Pocketbook 626 se otevírá furt na jedné stránce konkrétní knihy, nejde na něj nic nahrát, nepamatuje si změny nastavení, reset s ním nic neudělá...nevíte co s tím?
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Na konci 1. kvartálu tohoto roku bude dostupná 8" barevná čtečka PB Viva s plnou škálou barev.
    PocketBook Viva – plná škála barev a všechny zvukové funkce, které jsou ve čtečkách e-knih možné
    https://pocketbook.cz/cs-cz/news/pocketbook-viva-news-cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam