• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: no momentálně číňani vcelku úspěšně kombinují vlastní a evropskou medicínu, včetně ověřování tradičních postupů vědeckou metodologií. A zrovna farmakologické účinky čínských léčivek fungují tak, jak praví tradice. Až na to že to většinou publikují v čínštině, že...

Jako odsoudit celou čínskou tradici jako kozí bobky je opravdu idiocie (nekoukala jsem na tu diskuzi, takž doufám že tím mínil českou ezoverzi)

Hodnotit čínskou medicínu medicínu pouze podle toho, co si tak člověk sem tam přečetl je vcelku podobobné, jako antivax tažení - tedy na základě nedostatečných informací.

(tím neříkám že TČM rozumím)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jo, zrovna nedávno jsem naštvala tchýni, když jsem řekla, že mi domácí bylinkové sirupy* obvykle nepomáhají a považuju je obecně za neúčinné. Ona se ohradila ve smyslu - i můj jitrocelový sirup - a byla řádně uražená :D
    Placebo typu "je to tchýně, musí to fungovat", to nemůže mít účinnost ani jako placebo,ale nižší, přeci!

*jsou tam byliny trhané bůhvíkdy a bůhvíkde (a to nezpochybňuju určení druhu), v neznámém množství, naložené do cukru, poničeny dalšími čachry a ponechány dlouhodobé degradaci ve špajzu.

Bylinné čaje nezpochybňuji a používám. Obvykle ty z lékárny s deklarovaným složením a přípravou :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: Ono je to s tou tradiční čínskou medicínou hlavně trochu složitější. Jako že hodně.
    Při současným stavu vědy prostě není lepší způsob, jak něco testovat, než dvojitě zaslepenej pokus - a jakékoli množství keců o tom, že naše úža alternativní metoda je tak indivindy, že se takhle testovat nedá apod., na tom nic nezmění. Takže se prokázalo, že v čínským bylinářství existuje pár fungujících věcí, až na to, že byliny, které trochu uleví při astmatu, když máme bezpečné a spolehlivé léky mnoha druhů...

A to ostatní jsou složité placebové tanečky. Zaprvé proto, že vycházejí z premis odporujících fyzice a biologii, zadruhé proto, že třeba akupunktura prokazatelně nefunguje líp než placebo.

Takže i když se to dlouho studuje, je to asi jako studium biologie pohádkových příšer.

(Kromě toho, že když se nasrali Evropani do Číny v množství větším než zanedbatelném, domorodci radostně chodili k evropským doktorům, pokud mohli, protože i při možnostech roku 1900 byli tito lepší než čínští. Tradiční čínskou medicínu zpopularizoval Mao a jeho antiintelektuální ideje a pak se toho chytli hipíkoidi a ňůejdžáci.)

CORNELA: Jo, kromě těch pár trochu či více fungujících bylin - a na základě tohodle je scohpný každý amatérský botanik, třeba já, si otevřít přírodní lékárnu a když to nezabere, krčit rameny, že Pámbu a duch sleziny tomu tak chtěli, že pacient zemřel - ta čínská medicína fungovala výborně na to umírání v pětačtyřiceti. A koneckonců i indická, maďarská nebo ašantská tradiční medicína.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ten podvodník (Andrew Wakefield http://technet.idnes.cz/vakciny-nezpusobuji-autismus-de2-/veda.aspx?c=A150423_123416_veda_pka ), co si vymyslel spojení mezi očkováním MMR a autismem, ten to zavařil na dvě generace dopředu. Zastavit tuhle vyvrácenou a odsouzenou teorii bude stát jednu epedemii spalniček s mrtvými a zcela nový typ vakcíny od jiné firmy. Si myslím.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: vysel dneska na technetu peknej clanek na tema "medicina a konspirace"

Nebezpečné očkování? Vyvracíme mýty a konspirační teorie z reportáže ČT - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...d-nedej-se-utajena-data-ockovani-fii-/veda.aspx?c=A150618_185307_veda_pka

NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    HEAVYN: To video, uz tu bylo o 8 prispevku pred tim, nez jsi to sem vlozil, takze to spis budou ty Tvoje "komentare" nez to video.
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    :) vedel jsem, ze postovat video s jizlivou poznamkou bude chyba, nastesti se to nasmerovalo dobrym smerem k volnemu sexu
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    HEAVYN: antikoncepce je nejlepší vynález konce 20. století....
    konečně lidi můžou opravdu šukat jak se jim chce, bez následků..... podle mě je to hodně důležitý pro vývoj moderní společnosti....
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    HEAVYN: Odkdy pro cloveka nejsou hormony prirozenou antikoncepci? Zvladls dodelat alespon sedm let zakladni skoly, nebo te to minulo? Slysels nekdy treba pojem tehotenstvi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HEAVYN: toto není diskuzní auditko o pavědeckých halucinacích. Toto je sumář mašíblů. Tak leda že bys chtěl přidat do seznamu...
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    WRYKOLAKAS: prejes si abych to rekl? ja jsem sem vlozil video, at si z nej kazdej vezme co chce
    CORNELA: takze lze antikoncepci brat jako lecbu nezodpovednosti? :)
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    HEAVYN: ještě tu začni o tom, že lékaři předepisujou jedy, protože jim to platí farmaceutický firmy, který ty jedy vyráběj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: zvláštní je, že v Číně nemají korespondenční a víkendové kurzy evropské medicíny a tak k takovým absolventům nepouští pacienty.

A tradiční medicínu čínští léčitelé studují roky. Na univerzitách...

Top 10 universities of traditional Chinese medicine - China.org.cn
    http://www.china.org.cn/top10/2012-02/22/content_24683507.htm
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    HEAVYN: "predepisovanych prolobovanych chemikalii" .. tva predstava je zcela vzdalena realite
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    NIZBORSKY: opakuji, prispevkem jsem chtel naznacit jen to, ze pan kubek jako spousta jinych doktoru ma klapky na ocich a nepripousti nic jinyho, nez to co 30 let studuji (nechci do toho ani michat jejich zajmy). O cinsky medicine vim velmi malo, stejne jako p.Kubek, takze nemuzu logicky rict, ze to je sarlatanstvi a nema to tu misto. V zapadni medicine stejne tak najdem radu predepisovanych prolobovanych chemikalii, ktere maji zanedbatelny nebo naopak nezadouci ucinky.

Antikoncepce podle me neni pro cloveka prirozena vec, at je v podobe rtuti, hormonu nebo neceho jinyho... tak nevim proc to srovnavat s lecbou, kterou zminoval ten druhej doktor.
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    HEAVYN: Tak zrovna tou antikoncepci Kubek dost uhodil hrebik na hlavicku, protoze tim ilustroval, ze soucasni propagatori cinske mediciny na zapade ji pouzivaji na zlepseni problemu, ktery nejdou merit. Jestli chces poukazovat na to, ze antikoncepce je nejaky zrudny vynalez zapadni mediciny, tak jsi dost mimo. Antikoncepce je samozrejmou soucasti vsech historickych medicinskych systemu od staroveku, protoze prevence poceti byla ze zrejmych duvodu ve vsech spolecnostech dost dulezita. Taktez tradicni cinska medicina ma svoje ucinne antikoncepcni prostredky, napriklad pit rtut. To uz sem na zapad ale neprislo, protoze by to kazilo image cinske mediciny jako “osvicene prirodni tradicni lecebne procedury”.
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    VYHULENY_UFO: ja o cinsky medicine nerekl ani slovo. Spis nechapu postoj bezte vsichni dopice, kdyz nejste zapadni medicina.
    Za vse hovori Kubkova oponentura antikoncepci, to byla slusna trefa. Krasny priklad zapadni mediciny ))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HEAVYN: prijde ti nejak prilis inteligentni na potenci rozemilat rohy nosorozcu ci rozpoustet jesterky v alkoholu?
    WRYKOLAKAS
    WRYKOLAKAS --- ---
    HEAVYN: ten Kubek náhodou má celkem pravdu
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam