• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    MUI: Placebo je proti mnohym symptomum hodne ucinny. To zapadni medicina vi davno. Dokonce proto ma ten specialni temin.
    MUI: Nepouziva? Zeptej se Hardy proc asi musel mit z te gnosky statnice.
    SIRIEN: fyzioterapie je normalni slozka zapadni mediciny.
    GENTIANA: rituální tanečky a podobná placeba fungujou, pokud v to člověk věří To je oblibeny blud jak vyznavacu tak nevyznavcu alternativni mediciny. Placebo funuje i na zvirata, male deti i ty co, co neveri v jeho ucinnost.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: Děkuju, od příště budu používat žraní ocúnů vs. kolchicin od doktora.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: No, tím spíš. Mě prostě tohle napadne jako takový jednoduchý příklad, protože nevím, na co se používá třeba kolchicin, mezerein nebo nějaké jiné alkaloidy z mně známých kytek, a příklad vrbová kůra vs. aspirin postrádá tu jedovatost vrbové kůry, ta je tak hnusná, že by se jí předávkovat nedalo :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SIRIEN: a tím jsi narazil hlavičku na hřebíček. "kamarád, kterej má fyzioterapeutické znalosti" neprovozuje tradiční čínskou medicínu, ale prostě ví, jak tě namasírovat.

    A to je od alternativců dost geniální tah, že vnutili blbečkům, že fyzioterapie, kondiční cvičení (kam lze zařadit klidně jógu, tai-či nebo prostná alá Sokol, když se odstraní ideologie), dieta a jiné úpravy životního stylu jsou něco, co medicína odmítá. Bohužel, taky se jaksi fyzioterapie, dieta apod. sypou na jednu hromadu s vonnýma svíčkama (pokud to někoho pohladí na duši, proč ne) a totálníma tmářovinama. Proč by pár bodnutí fungovat mělo? A když bodnutí, tak říznutí by bylo mocnější, ne?, nebo rána kladivem...

    Jo a to, že když tě něco bolí a praštíš se kladivem, tak ta první bolest přejde. To je paradoxní reakce vysvětlitelná nějak neurologicky, ale nejsem neurolog, jenom jsem o tom četla.

    To, co mi popisuješ, mi dělal s krkem fyzioterapeut. Prostě věděl, kam chytnout, něco porychtoval a voalá, za čtyři sezení mě přestalo bolet za krkem.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: Těch dětí je mi líto, ty si to nevybraly, ale jak praví
    MEANDER. A taky by měla být karma zdharma i pro matku a dopřát jí černý kašel zároveň s dětma.
    MEANDER: další... no, k nám na východ to zatím nedošlo.
    TAPINA: Já nevim, jestil mě někdo v minulém životě uškrtil, ale vadí mi těsné věci okolo krku, a dávám to do souvislosti s přecitlivělou kůží, protože krk je oblast, kde se mi radostně projevujou různé kopřivky, vyrážky a jiné pupínky.
    MUI: hele, já jsem bylinářka. A řeknu ti takové shrnutí: léčivé byliny se dělí na tři druhy.
    Ty, co se tradičně již odpradávna používají, ale účinek nemají žádný, nebo, řekněme, v kategorii sním hlávku salátu - sním stejné množství nějakého jiného listí, o kterém již staří Římané.
    Ty, co velmi dobře fungují na banalitky - mátový čaj proti větrům, kloktat heřmánek proti divnému pocitu v hubě atp.
    Ty, které jsou velmi účinné na závažnější problémy a mají malý rozdíl mezi terapeutickou a smrtelnou dávkou.

    Z čehož vyplývá, že pokud potřebuješ zpomalit srdeční rytmus, jo, můžeš žvýkat náprstník (kterej mi sice roste u dveří, ale nejsem dementní, abych ti ho nasušila do pytlíku, že ho máš užívat, když máš pocit, že máš brachykardii), ale mnohem, mnohem lepší je jít k doktorovi, kterej ti předepíše digoxin, a ten dostaneš v pilulkách, kde je v přesně odměřeném a známém množství, takže se dá snadno upravit dávkování. U kytek nikdy nevíš, jaké množství účinné látk obsahují.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    HARDY: o tomhle onehdy vykládala Helenka Houdová pro tElle. Ta by si taky zasloužila vlastní piedestal, vystudovala nějakou tmářskou rádobyuniverzitu a dšlá léčitelku nebo co.
    ZUZKAOU: áno, fšecko přírodní je lepčejší.
    HARDY: se divíš, že Cikrt je nasranej? Já jsem taky nasraná, že fakultní nemocnice se propůjčuje k takovému švindlu.
    WAKO: jo, takhle jsem utekla od neuroložky, protože provozovala akupunktůru. Protože co bude příště? Pošlou mě do kostela pomodlit se ke svaté Nevimkteré, ochránkyni proti bolesti za krkem? A teda to ví snad každej, kdo trochu něco ví, že rituální tanečky a podobná placeba fungujou, pokud v to člověk věří, na to, aby se jeden cítil lépe. Což je fajn u stresů nebo psychogenních potíží, ale pokud se jeden cítí lépe, zatímco mu stále probíhá nějaká patologie, takže dojde k doktoru, až začne krvácet, není to nejlepší nápad.
    SHEALA: tak.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAR_TINA: popravdě - proč ne? Od takového menšího úrazu sem míval čas od času problémy se zablokovanym krkem a když to je fakt špatný (jakože už moc nebejvá poslední tak dva roky, naštěstí) tak mě od toho začla bolet hlava jak svině. Jakože super evil, naprostý utrpení, světýlka před očima a když se to fakt rozjede tak se mi i začne motat hlava.

    A zatímco v tomhle případě jsou mi ibalginy totálně k ničemu (ač mi jinak zabíraj v klidu an kdeco), tak normální rozmasírování popř. "akupresura" na to fungují úplně zázračně - resp. teda v závislosti na tom, jak moc to umí ten, kdo to dělá, když někdo náhodně, tak to trošičku uleví, když na mě šáhne kamarád co má dost dobrou fyzioterapeutickou průpravu tak mi jen položí ruku na krk/rameno, nahmátne si tam tři místa, promáčkne mi je skoro až na kost, drží to tak minutku a najednou to celý úplně zmizí.

    Takže když funguje tlak, proč by nemělo fungovat pár bodnutí? (ostatně svalovou křeč bodnutí uvolnit taky může) Neříkám, že na migrénu z jakéhokoliv zdroje, ale na migrénu z určité skupiny příčin bych tomu i věřil.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Existuje například bylinný přípravek pro zvířecí diabetiky, který má za účel stabilizovat glukózu, potlačovat příznaky cukrovky a snižovat potřebu insulinu. A majitelka kočky, které jsem ho doporučila, ho nechce, protože... vlastně nevím proč. Přijde jí ve složení něco špatně a mám pocit, že pokaždé něco jiného. Paní ze zastánkyní alternativní medicíny, tráví dny na internetu, vyhledává lidské doplňky stravy pro diabetiky a plácá kočce páté přes deváté z toho, co zrovna vyčetla. Takže ony možnosti jsou, ale jak nejsou z rukou šarlatána, tak holt nejsou dost dobré.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MUI: Jak, neřekne co? Normálně dostávám v lékárně doporučení na bylinné přípravky, třeba ten Sinupret, Kalobu... samé skvělé a účinné věci. I pro zvířata mám v zásobě bylinky ve speciálních veterinárních přípravcích, u kterých vím, že je to pro ně určené a nehrozí nějaká individuální toxicita něčeho, co by člověku neškodilo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Oni jsou těma kecama tak zblblí, že pak přijde zástupce nějaké čínskomedicínské společnosti (ve veterině působí firma Energy s pochybnýma vodičkama) a začne přímo doktorovi do očí tvrdit, že on teď celou dobu jenom tlumí ty důsledky a neléčí příčiny. Asi jim na školení neřekli, že to se má lít do hlavy jen pacientům.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Když už to tady řešíte - víte něco o třezalce? Dost mě ten odstavec v článku překvapil, na gnosii nám o ní bylo referováno jako o tutovce, akorát se upozorňovalo na interakci s léčivy a neznalost skutečného obsahu v tinkturách.

    TOP 5 doplňků stravy, za které je zbytečné vyhazovat peníze | Zdravotnický deník
    http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/12/top-5-doplnku-stravy-za-ktere-je-zbytecne-vyhazovat-penize/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: šalvěj a další - jo. To používá i naše západní medicína. A komu nevyhovují čaje, může si koupit v lékárně i bylinkové pilule, sirup nebo tinktury. Hledej třeba sinupret. Tohle tady dávno dávno máme.
    A ve vestibulu nemocnice mít obchod s číňanem a bylinama vedle lékárny a bufetu, proč ne.

    Jenže na drobnější (sic nepříjemné) potíže. Na velké věci jsou mi milejší nové vyzkoušené testované postupy, ostatně v minulosti se tu taky dával rulík na srdce (a někdo to přežil) a křeče, a namísto nějaký zlotřilý miniinterupce šlo použít jalovec chvojku (až 30% úmrtnost).

    Ale akupunktura? Doufám, že mi ji nikdo nepředepíše na migrénu, to bych asi zabíjela.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    konkrétně tyhle tisíckrát omílané výmysly musí pravé doktory dost štvát :
    „Zatímco západní medicína tlumí důsledky, čínská medicína hledá příčiny, jejichž léčení je pak dlouhodobější a poměrně drahé. Proto jen málo lidí je ochotné za toto léčení v Česku platit,“ popsala Kocumová, která s pomocí čínské medicíny vyléčila synovi i sobě alergii.

    Zdroj: http://plzen.idnes.cz/...tni-nemocnici-plzen-fev-/plzen-zpravy.aspx?c=A151210_111433_plzen-zpravy_pp
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI:
    tady (už to asi i bylo) jsou argumenty proti. http://www.zdravotnickydenik.cz/...tuji-proti-invazi-cinskeho-sarlatanstvi-do-ceskeho-zdravotnictvi/
    Ve zkratce čínské byliny v sekci pomocná kouzla ano, ale v nemocnici (místě k léčbě nejlepším dostupným poznáním) ne.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MUI: mam jen jednu zkusenost, s trojklannym nervem. Nejak me chytil, bolest nepredstavitelna a ruzni lekari me sice politovali, ale citlive sdelili, ze na to nemaji lek. Cinan zapichal par jehlicek (desaty den uz jsem fakt nevedela kde je sever a clovek se uchyli ke kde cemu) a za pul hodiny byl klid. Nastesti se to nikdy nevratilo. Takze ano, na neco to asi dobre je (Cinan rikal ze umi ulevit od vedlejsich ucinku chemoterapie - tohle se mi libilo, ze nekeca "zapadni" medicine do lecby ale pomuze svym dilem).
    Jenze mas plno samanu.... U me je porad na prvnim miste ta zapadni medicina.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: to má moje matka a furt mi cpala roláky, zapínala bundu, vázala kousavé šály. A od té doby to mám!

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: co má za trauma máti, když naopak nesnese holý krk a do skoro všeho si všije rolák?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAR_TINA: ty jo kineziologie, to byl nas zavodni Mudr., uz chapu, proc vysetroval prilozenim rukou na max. 2 cm a vysetreni trvalo asi 2 minuty.. rikali jsme mu saman :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam