HARDY: Já si teda myslím, ale nemám to nějak podložené, že mluvit je potřeba. Protože, tmáři melou furt dokola, jak je to úža a kdesicosi.
Sedím ve vlaku a je tu hromada časáků, tak jsem si v nějakém tom Stajlu, Kráse nebo Kousku štěstí pro tebe přečetla paján na feng-šuej (moje tchajwanská kamarádka toto prastaré umění harmonizace domácnosti nazvala pytlem sraček, kterému se každý normální člověk leda tak vysměje), článek nazvaný Jógou ke štěstí, kde se na pěti stranách krákorá o napravování toku energie a tomu, jak to vede ke zdraví, duc-hovnu a kdovíčemuještě, mezi tím reklamy typu Máte nález na děložním hrdle a trápí vás PMS? Kupte si náš úža přírodní, zcela neškodný přípravek na posílení ženského zdraví, Zhubněte 24 kg za 12 dní s kávou na hubnutí atd. Jako, není potřeba chránit nesvéprávné jedince proti nim samým za každou cenu, ale pokud tahle sdělení přehluší těch několik málo hlasů rozumu, které navíc nejsou tak sexy, nakonec z toho bude leda průser.
Problémy s tmářovinama vidím zhruba v následujících bodech:
(1) Ezopíča si léčí rakovinu odvarem ze slimáků a přemístěním červeného koberce pod okno, má z toho dobrej pocit, takže se uzdravuje, případně má sračku, což je přecinky detox a z těla odchází to špatné, takže má dobrej pocit, takže se uzdravuje. Až začne blít krev, nebo jí ten nádor prožere kůži a začne z něho téct hnis, tak přiběhne za doktorem, dozví se, že to má za pár a možná je leda nějaká paliativní léčba, třeba se i léčit nechá, ale stejně obviní doktora, že je žabař, protože ji cpal ošklivými léky a nakonec stejně umře.
(2) Ezopíča takhle týrá děti
(3) Šarlatáni nebo ezopíče oblbují neinformované pro zisk, větší ego nebo obojí, což pak vede k tomu, co popisuju u bodu 1, akorát u nějaké nevinné důvěřivé oběti.
(4) Nefér podmínky na trhu. Poradenství v oblasti životního stylu může provozovat každej, kdo má do prdele díru a umí si najít někoho, kdo mu napíše ceduli na dveře. Když chci prodávat jabka z vlastní zahrádky legálně, musím se zaregistrovat jako zemědělec, ať už to obnáší cokoli, a jako hospodská si nemůžu natrhat jabka na stromě za hospodou nebo koupit od souseda, protože je to potravina neznámého původu a potraviny neznámého původu používat nesmím. A ne, "je to z tamtoho stromu" není známý původ, známý původ je, že na to mám dodák, kde je ičo dodavatele. Na otrávené jablko naposled zemřela Sněhurka. Soudím, že na radu Rakovinu vyléčíte pozitivním myšlením a tímhle čajem, co je za 2000 na dva týdny jako zadarmo, pěkných pár lidí, akorát to nemají v papírech, protože až přijdou k doktorovi pro morfium a ujištění, že jim zbývá pár měsíců, tak už umřou na celkové selhání organismu nebo tak něco.