• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    Klub na vkládání odkazů na články, rady, komentáře či weby s alternativní medicínou a trendy v léčitelství, u kterých začíná rozum stát.
    Bereme i domorodičky a podobná s medicínou příbuzná témata. 
    ZÁKAZ KRMENÍ TROLŮ

    Souhrný rozbor skeptiků Sysifos: Alternativní medicína autor:Jiří Heřt

    Čím vším se lidé v 21. století léčí a myslí to vážně. Nejsou některá prohlášení léčitelů a "odborníků" až nebezpečná a příliš zavádějící? 
    Může jít o život? Čtěte pravidla:

    Pravidla: 
    1) Vkládáme odkazy a knim třeba krátký komentář, popř. své zkušenosti, zážitky, co jsme kde zaslechli apod. 
    2) Dělat si z toho srandu není OT.  
    3) Krátká diskuze k věci je přípustná, drží-li se nezáporných hodnot palečků. 
    4) Pokud se vám to tu nelíbí,  nečtěte to!
    rozbalit záhlaví
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: a proto my jsme takove bestie. Malo krvacime z nosu a proto se nase vztahy nestavaji tolerantnejsimi!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZUZKAOU: wtf? odkud to je?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---



    zdroj

    S. N. Lazarev : Diagnostika karmy /5 - Odpovědi na otázky :: HLEDAJICI.CZ - poštovné od 60 Kč
    http://knihy.hledajici.cz/detail.php?id=6821&action=kniha
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MUTHA: kampaň obdivuju z marketingovýho hlediska. Ale spíš takovým pohledem, jako obdivuje policajt "hezkou práci" zloděje při vloupačce.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    MUTHA: To mi připomíná dnešní veselou historku: zazvonil dealer s levnejší elektřinou a pravil: "pani, na elektřině s nami ušetříte 25%, na plynu 25%, to máte dohromady 50%!"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MUTHA: 850k rocne? jaktoze tady jeste nekdo zbejva? :D
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    Kdyby se to někomu třeba hodilo. 6 stránek čtení a jsou tam i obrázky :)

    Debunking myths is problematic. Unless great care is taken, any effort to debunk misinformation can inadvertently reinforce the very myths one seeks to correct. To avoid these “backfire effects”, an effective debunking requires three major elements. First, the refutation must focus on core facts rather than the myth to avoid the misinformation becoming more familiar. Second, any mention of a myth should be preceded by explicit warnings to notify the reader that the upcoming information is false. Finally, the refutation should include an alternative explanation that accounts for important qualities in the original misinformation

    https://skepticalscience.com/docs/Debunking_Handbook.pdf
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CORDESCU: ja tyhle reklamy nevidim, prootze pouzivam noscript :D
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    VYHULENY_UFO: Jan Černý 6346
    Vždy mě potěší, když má IDNES máslo na hlavě. Na jedné straně píše o webových šmejdech a parazitujících stránkách, ale přitom na celé IDNES naleznete přímou reklamu na tyto stránky. Takže prvním krokem je, aby přestali tyto pochybné stránky inzerovat. A to nemluvím jen o parazitech, jsou zde odkazy na různé nebankovní půjčky s výborným RPSN 31%, pochybné doplňky stravy, zdravotní přístroje apod.
    +43/0


    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Slibují, že vás zbaví parazitů. Sami parazitují na lidské důvěřivosti - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...reklama-paraziti-proti-parazitum-pbt-/veda.aspx?c=A170222_131428_veda_pka
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: volně chovanou sekanou může
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: Ale jen z volneho chovu!!!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: vychází mi to na sekanou s bramborem a kyselou okurkou
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: njn, blbý to mám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: tak zatímco číňani to aktivně vyváží, tak afroameričani by to brali jako kulturní apropriaci.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: Čistě prakticky tomu terapeutovi raději zaplatím za radu, že mám sedět, říkat óm a šňupat kozlík lékařský, než abych platila za mystickej výpočet, kterej neúčinnej preparát do sebe mám, po i jeho zaplacení, nahnat. Ovšem když má neurotik na rozhazování, ať si zaplatí třeba vystřelení do vesmíru.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: a nemohli by zavést to vůdů nebo nějaký jeho derivát? I když asi zbytečný zabíjení chudáků černých kohoutů bych nepřenesla přes srdce...

    JAMINA
    JAMINA --- ---
    ZUZKAOU: potvrzuji ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Leoš Kyša
    23 February at 15:58 ·
    Bylo samozřejmě od Václav Dejčmar velmi poťouchlé propašovat mě na dnešní merendu ve Sněmovně pořádanou ministrem zdravotnictví o tzv. Tradiční čínské medicíně.

    1. Vláda, prezident, ministerstvo zdravotnictví uzavřeli mezivládní dohody o podpoře tzv. Tradiční čínské medicíny bez ohledu na výtky odborníků, bez ohledu na to, zda reálně potřebujeme cokoliv z toho, co TCM nabízí a bez ohledu na to, co to bude stát, ať už finančně nebo na naší odborné mezinárodní pověsti. Česká republika má být využita jako předmostí invaze TCM do EU. Jsme užiteční (podmáznutí) čínští idioti, kteří jim pomohou dělat byznys v Evropě. Navíc je to propojené se soukromým byznysem několika vybraných českých filutů. Veřejnost včetně té mediální to ale moc neřeší, protože někdo má holt tuhle vládu rád a někdo má zase rád ten orientální ezonádech, který TCM přináší. Prostě každý si přijde na své. Přesto je to nehorázná lumpárna, proti které jsou korunové dluhopisy strejdy Andreje neškodná rošťárna.

    2. Kritika je nepřípustná - TCM je skvělá, úspěšná, jde o dokaz velkého Maa a jako taková se nekritizuje. Neprobíhá žádná debata s odpůrci, žádná konfrontace ani s českými ani zahraničními vědci, kteří TCM zkoumají desítky let a jsou schopni fundovaně říct, co by se z toho širokého repertoáru TCM dalo nebo nedalo využít. Kritici jsou ignorování, odborné argumenty nikdo nechce slyšet, případně jsou označeni za zpátečnické a tečka.

    3. Ano, TCM má určité výsledky. Není to nic, co by kohokoliv mělo překvapit. V roce 1998 tehdejší předseda Sisyfa prof. MUDr. Jiří Heřt napsal a bylo to už tenkrát oficiální stanovisko Sisyfa: "Častý léčebný efekt (psychoterapeutický nebo tlumící bolest) je vysvětlitelný mohutným placebovým potenciálem metody (viz Placebo) a zčásti i reflexním, derivačním působením vpichu do kůže. Akupunkturu lze akceptovat jen jako pomocnou fyzikální a psychoterapeutickou metodu." Stejně tak se mohou využít některé byliny tradičně v TCM používané. Není to nic objevného nebo nového. Věda zkoumá byliny využívané napříč různými kulturami, využívané třeba při šamanských praktikách od Afriky po Aljašku. Co je ale důležité a tady se dostáváme k podstatě věci - To, že má efekt léčba účinnou látkou z rostliny, která se používá například při rituálech vúdú, neznamená, že vúdú je systém, který bychom měli zavést do nemocnic a do škol pověsit obrázky Papa Legby (a že by se tam víc vyjímal než Miloš Zeman o tom žádná). To, že má nějaká metoda slušný placebový efekt v těžko měřitelných problémech jako třeba neplodnost bez objektivních příčin, neznamená, že celý systém, ze kterého vychází, přijmeme jak leží a běží se vším tím mumbem jumbem, na kterém to všechno stojí včetně toho, že neuznává nějaké nemoci jako třeba žloutenku a k tomu meridiány, čchi (a vůbec absurdní představy o fungování lidského těla) kuličky na vaginální detoxikaci a vyvražďování vzácné zvěře. Znamená to jenom, že si můžeme některé ty metody vyzkoušet a v případě úspěchu zařadit, poučit se z nich či vylepšit.

    4. Legendy místo faktů. Já mám také rád příběhy. Třeba ty, zůstaňme u toho vúdú, jak Marie Laveau házela do oken svých nepřátel hadí hlavy naplněné hlínou ze hřbitova a ti lidé pak do roka a do dne umírali. TCM má spoustu pěkných legend o pěti tisících let nepřetržité tradice nebo o tom, jak nám TCM nahradí antibiotika. Na to jsem se dnes jedné dámy na tom setkání právě po takové milé proklamaci (a přiznejme, že to je krásný titulek, který se určitě někde objeví) zeptal: "A syfilis, dobrá ženo, syfilis vyléčí taky? To bychom mohli snadno vyzkoušet, já si ho klidně někde seženu." Ne, nevyléčí, A o tom to je. Historky a legendy jsou milé, proklamace ještě hezčí, ale když dojde na praktické efekty, skončíme u vytáčení se o prevenci, zdravém životním stylu a inspiraci východem tak nějak celkově ... (Mimochodem, to vúdú má ještě delší tradici a sahá do Afriky ke kořenům lidstva, tak nechápou, proč nám tu trendy neudávají Haiťani. Asi že nemají prachy).
    5. Neexistuje Západní medicína a Tradiční čínská medicína. Existuje pouze Medicína založená na důkazech, která dlouhodobě vychází z určité zkušenosti z minulosti, ale hlavně z vědecké metody. Buď jdou věci ověřit a můžeme říct, že něco pomůže nebo nepomůže. Máme propracované metody jak zkoumat nejen léky, ale i různé léčebné postupy a hodnotit je. Dnes tam při diskusi (ano, došlo při ní i na mé označení Inkvizitorem, což mi, samozřejmě udělalo radost) došlo k prohlášením, že TCM je natolik odlišný systém, že ho nemůžeme hodnotit vědeckou metodou. No a to je na tom všem to nejhorší - Není, prostě není možné, abychom někomu dávali výjimky tohoto druhu prostě jenom proto, že tomu někdo věří a pan prezident říká, že jako v pohodě. Máme systém, který funguje, má naprosto neuvěřitelné výsledky a ten systém by měl svými ověřenými metodami nezávisle hodnotit, za co má zdravotnický systém utrácet peníze a za co ne, co má stát garantovat jako ověřenou léčbu a co ne. (A za tím Sisyfos stojí a bude stát, dokud všichni neskončíme v čínským gulagu :-) )

    Dodatek: Sisyfos od začátku své existence velmi tlačí na to, a budiž Bohu žalováno, že ta snaha není oslyšena, aby byl náš zdravotnický systém více "lidumilný". Potřebujeme vzdělané, dobře zaplacené lékaře, kteří budou mít tolik pacientů, aby se jim více mohli věnovat, aby jim mohli dát více času, více pracovat s jejich psychikou a celkovým zdravotním stavem. Potřebujeme, aby lékaři měli čas, vzdělání a motivaci dávat pacientům to, co jim dávají léčitelé a šamani - čas a porozumění. Cesta k tomu je složitá, ale tím, že nám tu shora tlačí TCM s tím, že je tlak na to, aby se proplácela z veřejného zdravotního pojištění, se náš zdravotní systém k lepšímu nezmění. Naopak, všechno se jenom zhorší.
    Dodatek 2: Nabídneme (doufejme, že na půdě AV) zastáncům TCM veřejnou panelovou diskusi s kritiky, ať už z Česka nebo odborníky ze zahraničí. Jsem zvědavý, jestli konečně dostanou odvahu na veřejnou diskusi nebo to zahrají do autu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: čistě prakticky, neurotikům z rukou psychologa budou homeopatika zabírat nejlépe ze všech ostatních skupiny pojídačů cukříků.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAMINA: raději bych psychoterapeuta pankáče na vozíku, pokud bych chtěla někoho kdo vybočuje - omlouvám se za to že ti bořím stavbu, ale jako dítě devadesátek si představuju boření tradic už poněkud víc bořivé :) (Sorry - pokud je to pro tebe záruka že nepojede by the book, tak to chápu no)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dnes jsem spatřila na eko-bio-super zubní pastě nápis, že je vhodná při homeopatické léčbě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam