• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    chcete mít víc energie? Vy*** se z podoby. Ale láká mě představa, že by tohle navštívil Babiš.


    filtr mlčí
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //ja vam do toho vstoupim odkazem na wiki..

    Menstruační tabu – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Menstrua%C4%8Dn%C3%AD_tabu#V_n.C3.A1bo.C5.BEenstv.C3.AD
    Ostatní náboženství, jako například hinduismus, menstruaci rovněž vnímají v negativním světle.[9] Například hinduismus zapovídá menstruujícím ženám účastnit se normálního života. Žena tak musí být „očištěna“ předtím, nežli je jí povolen návrat domů. Ženy žijící v jižní Indii nesmí v období menstruace po tři dny spát ve svém domě.

    Na druhou stranu některé kultury stále vnímají menstruaci, zejména pak první menstruaci, jako pozitivní aspekt dívčího života. V jižní Indii dostávají dívky po své první menstruaci dárky a probíhají oslavy, aby si tento zvláštní den zapamatovaly.[10] Podobně tomu bylo také v mnoha indiánských kulturách Severní i Jižní Ameriky i u domorodců v Austrálii a Oceánii, kde byla první menstruace zpravidla vnímána jako přechod od dětství k dospělosti a její dovršení bývalo spojeno s obřadem iniciace. Na druhou stranu ale indiáni vnímali menstruační krev jako zdroj potenciálního znečištění, ženy v tomto období bývaly u některých kmenů izolované ve zvláštní chýši a osvobozeny od domácích prací.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: no, toto je sice umelkyne, ale data jsou k dohledani i jinde (napr. HRW - https://www.hrw.org/news/2016/12/01/stigma-around-periods-should-end-period) . A fotecky se vesmes podobaji tomu, co postovala SHEALA:.
    Tady je zajimava studie, ktera se vrta v tom, co je u korene techto velmi rozsirenych praktik - verejna kontrola reprodukcniho cyklu zeny tak, aby se lepe dalo zjistit otcovstvi zeninych deti: https://goo.gl/xqA9o1
    Vysledek - je to velmi efektivni, neb zeny disciplinovane dodrzuji pravidla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: z anotace toho projektu.

    Poulomi Basu | FORMAT Festival
    http://www.formatfestival.com/artists/poulomi-basu
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: tak to neni jedina fotka co tam nasbirala. Navic jsem tam nevidela nikde to o storytelling a immersive VR ... ale dobry, dejme tomu ze jsou to fotky chatek na uskladneni zeli a vesnicanky tam vlezly aby se Poulomi Basu vlezla do grantu. Uf.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak nutit někoho, kdo nechce jednou za čtyři týdny na týden zmizet je blbé, ale nutno naznat, že kdybych mohla během menstruace vypadnout do někteér z místních maringotek a nebo starých myslivcekých bud, co jsou tu po kopcích a nikdo by po mně nic nechtěl a byl v cajku s tím, že po mně nic nechce, tak za mně dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: tklivá fotečka pro evropany jsou jako data?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU:tady máš nějaký dat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak ono dokud nevynalezli oheň, tak nebyli úplně jaksi homo sapiens. naopak vařená strava pravděpodobně dost souvisí s rozvojem šedé hmoty.

    Žádná tradičná kultura nejí převážně syrovou stravu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: to je ovšem tvrzení, ne data a autorka se identifikuje jako vypravěčka příběhů a výsledný projekt není dokument ale "...Combining photography, virtual reality (VR) and immersive projections,.."
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHEALA: je to efekt podvýživy a nejen celkového nedostatku stravy, ale třeba "jen" neodstatku bílkovin nebo jiných látek.
    Ale mohou tomu říkat praplánování rodiny, na rawstravě jsou všichni neplodní a když náhodu uloví a sní mamuta, zabřeznou všechny samice naráz.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: "While banished the women face, and frequently die from, brutally hot temperatures, asphyxiation from fires lit to keep warm during winter, the venom of cobra snakes, and rape." uplně užasna zahradní chatka btw. Ale nejsem tam, tož nevím no...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: no mé google fu pravilo že to je v nepálu a ne v indii a že teda v zimě to bude dost opruz, ale přes léto je rozdíl mezi běžným nepálským venkovskýcm domem a menstruační chatkou podobný jako mezi běžným českým domem a zahradní chatkou.
    Jinak teda oficiálně jsou v nepálu zakázané. (a nejsem si jistá, jestli ještě králem, nebo už maoistama)

    A teda ta aktivistka je umělkyně z Kalkaty.

    The Risky Lives of Women Sent Into Exile—For Menstruating
    http://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/03/menstruation-rituals-nepal/

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: hele, to byla nějaká místní, co ji to strašně sralo. Nicméně, já nemůžu najít zdroj, a tak to ber jako halucinaci z vedra, nebo něco co jsem viděla na internetu vlevo dole, ani už nevím jestli to bylo český nebo anglický.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHEALA: no, já nevím... základní vlastností aktivistů je, že jakmile najdou své Poslání, jdou za ním, i pokud o to jejich cílovka nestojí
    (viz http://zpravy.idnes.cz/...-velstina-skoly-vyuka-dfz-/zahranicni.aspx?c=A170621_141722_zahranicni_aba )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: a chtěj se od toho osvobodit ony indky, nebo je chtěj osvobodit aktivistky?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: no asi dost blbě, když jí za to stojí raději 5-7 dní dřít? :) (Nějaká stigma, vyloučení, nebo prostě ta emoční práce prej že je ten základní prúser no).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHEALA: no nejsem si jistá, jak konkrétně ty chatky vypadaj, ale pokud to znamená, že si na 5-7 dní každý měsíc může taková žena odpočinou od každodení indicko-vesnické dřiny, tak si myslím že to je dost podstatný moment přežití.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ATREY: já jsem ti říkala, že nejdůstojnější je tiše se vytratit a tvářit se, že si tuhle debatu nezkoušel vést.

    Ale kdyby mi za to někdo chtěl platit, tak ho za mnou prosím pošli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam