• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    HARDY
    HARDY --- ---
    DD: Neměl by podle vás především terapeut, který pomáhá lidem v tak náročném oboru jako je psychosomatika, vykazovat alespoň elementární znaky vnitřní integrity?
    :-D :-D
    HARDY
    HARDY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Z tý taky dvakrát odvařenej nejsem. No dobře, uznávám, Drtinová se snaží, ale je na ní vidět, jak se jí zhroutil svět :-D
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    HARDY: není to tvůj typ :) Emča Podmáslí asi neměla čas
    HARDY
    HARDY --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: 3 minuty videa a už se mi chce z Drtinový blejt.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BALAENA: tyjo, tohle mě připadá už spíš jako zápletka do urban fantasy, ale dobrý :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MOODYCAT: no berou prachy a NEléčej - já tam nějaký ten rozdíl vidím...
    HARDY
    HARDY --- ---
    BALAENA: máš pravdu, to mě vůbec nedocvaklo.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HARDY: pokud to mají registrovaný jako léčivo (což některý věci snad i mají), tak ty podléhají normálně kontrole od tamní obdoby SÚKL. ten samozřejmě neřeší, jestli ten vylepšenej cukr bude fungovat, ale jestli vyrábějí v souladu s registrační dokumentací.
    čili pokud v nějaké fázi procesu má být podle registrace s nádobou 512× udeřeno o koňskou kůži, může jim úřad nařídit celou šarži stáhnout, pokud by udeřili jen 511× anebo pokud by se ukázalo, že kůže je oslí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    divím se...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Hele, dovolenou m se, ale asi jo, viz ta aféra, jak jim do nějakých kuliček pro kojence ulítlo nadhomeopatické množství rulíku.
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZUZKAOU: já jsem taky uvažoval, jak to v Boironu dělají a myslím si, že by to bylo moc velké PR riziko vůbec do toho ty bylinky nezapojit. Nemám pro to žádné důkazy, ale byla by fakt do nebe volající blbost na sebe nechat provalit, že jenom granulujou cukr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: nevěřím, že při průmyslové homeopatik někde reálně figurují ty byliny.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: že se ani nenamáhají do toho ty byliny dávat.
    To mi přijde jako by někdo homeopatika neředil, ale dal tam rovnou samotnou vodu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HARDY: jinak teda Joalis tvrdí že obsahuje rostlinné výluhy a ve složení uvádí konkrétní byliny a vitamíny zatímo co homeopatické přípravky jasně deklarují, že to je homeo ředěné.


    . Takže to je minimálně na pokutičku...

    https://joalis.cz/cs/eshop/konkretni-zamereni/achol-769
    LYMPHOMYOSOT 1X30ML Kapky, roztok - Příbalový leták - Lékárna.cz
    https://www.lekarna.cz/lymphomyosot-1x30ml-kapky-roztok/pribalovy-letak/
    SALO
    SALO --- ---
    HARDY: ja by som bol velmi opatrny s takymito kategorickymi zavermi, ako vravi klasik, “Nothing is better for a firm and solid faith than being in the wrong.”
    HARDY
    HARDY --- ---
    Ještě k tomu Aktipu - mě ta kauza hrozně baví, ale ani ne tak kvůli tomu obsahu, který je očividně příšerný a vysloveně trapný, jako spíš kvůli tomu jakou to vyvolalo paniku mezi alternativně smýšlejícími lidmi. Cenu za nejlepší pseudo-racionální dotaz a symbol kauzy vyhrála Drtinová za dotaz: "Proč jste nosily Joalis kapky na chemický rozbor, když je přece jasné, že tam nic nebude, když fungují na Jiném principu? Homeopatika byste přece taky na rozbor nenosily." Ta kauza zapůsobila jako chycení spolubydlícího při masturbaci - to, že se to na bytě nejspíš pravidelně děje, tak nějak všichni vědí a neřeší, ale ten fenomenologický zážitek z přímého aktu je dost nesnesitelný. Vždyť přece o obdobných nesmyslech provozovaných v Aktipu si tady píšeme už několik let, vlastně všude se o tom píše už několik (hodně) let a většině lidí to bylo docela šumák. Tahle kauza totiž ani tak nezpochybnila objektivnost alternativních postupů, ale zpochybnila strukturu myšlení lidí, kteří v ně věří, proto takové zděšení. Jim vlastně došlo, že když někdo tvrdí, že se dá vysrat rakovina (a je to očividný nesmysl), tak je vlastně dost možné, že i další pravdy nemusí být tak žhavé. A proto se teď všichni předhání, kdo je blíž k EB medicíně, protože potřebují znovu najít nějaký neotřesitelný základ, na kterém mohou dokázat - vidíš, já tyhle nesmysly neprovozuji.
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZUZKAOU: nutno dodat, že jsem se i v odborném článku setkal s pojmem "evidence based complementary medicine" a tak nějak jsme pochopil, že se tím implicitně myslí terapie v tomto seznamu vytvořený pro Health belief questionnaire. Implicitně říkám proto, že ačkoliv EB-CAM zaznělo několikrát, nikde jsem se nesetkal s referencí na nějakou studii Zároveň mě pobavilo, že pro české podmínky z toho dotazníku odstranili curandero a nahradili etikoterapií Ctibora Bezděka, což je samo o sobě důkazem, že CAM je víc kulturně-antropologický fenomén než objektivně uchopitelný fenomén léčebný.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: seriózně bylo klíčové slovo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: ano - přesně tak. Neurotické, psychosomatické a civilizační choroby, případně podpůrná léčba. Příčetný léčitel se pozná podle toho, že rozumí svým limitům a nevymezuje se proti medicíně. A pokud by to bylo nějak propojené se systémem, tak by měl běžný lékař kam podobné pacienty posílat a všichni by byli spokojení - léčitel má výdělek, pacient pozornost a doktor více času na akutnější trable.

    MAR_TINA: nope - v Aktipu jsou lidi s patřičným vzděláním a výcvikem ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam