• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: Jenomže já jako pacient prostě netuším, co umí v okresní nemocnici a na co je IKEM, teda, tuším, že na zarostlý nehet IKEMu netřeba. (Uznávám, že v Olomouci je to takové specifické, protože fakultka pro místní plní funkci okresního špitálu, takže domorodci mají posunutá měřítka...)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: “Vcera jste mi nezavolala vysledky odberu, jak jsme se domluvily a podle dnesnich vysledku vam chemo dat nemuzeme a musite prijet za tyden.”
    “Ale ja jsem prijela az z Ase!”
    “No, to mate fakt blby.”
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: nojo, to chce ale taky řádně a srozumitelně informovat pacienta až tak, že to pochopí a přijme.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: a pořád bych v takovém případě měla lepší pocit v onkocentru, než v okresní nemocnici. Člověka snadno napadne, že na rakovinu umře. Že umře na břišní kýlu nebo žlučník si obvykle nikdo nemyslí.
    Sorry, okresní nemocnice.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: to se stalo sousedovi, chlap 70+. Vysral krev, vyděsil se, oprávněně, běžel k okresnímu doktorovi. Vyšetřili ho, našli mu karcinom tlustého střeva, řekli, že ho budou operovat a léčit, termín nástupu do nemocnice za cca 2,5 měsíce.
    Začal se bát o život, všude je ta masírka nutném včasném zásahu. Začal zjišťovat informace, volat, kam se dalo a vzali ho snad v Krči nebo kde. V době onoho termínu na okrese byl po operaci, ozařování a v půlce chemoterapie. Domů se vrátil, už vypadá líp, nádor prý nemá, léčba byla snad úspěšná, tak mu držíme palce.

    Jak moc je prodleva 2,5 měsíce problém, netuším, ale člověk se prostě vyděsí a chce být léčen hned, že jo.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Mne se libi, jakej ma Cornela multioborovej presah a vi vsechno o vsem :).
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CORNELA: samozrejme se to sdeleni o terminalite podava postupne a ne pri prvni prilezitosti. zaroven rikam, ze prubeh muze byt i nestandardni a ze to muze dopadnout i jinak, kazdopadne neprizivuju plane nadeje.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Ja se ridim tim, ze at to je jakkoli tezky, furt jsem na tom lip nej ten clovek, kterymu to rikam.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOODYCAT: není moc snadná, co
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ja mam teda zasadu nelhat. A s tim si vystacim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je fakt, že Cesta domů má výběrové klienty, totiž lidi co vědí že umírají a že by bylo dobrý vzít si k tomu nějakou pomoc. K té většině ostatních lidí, co to zpracují jinak se nedostanou...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: jasně- v tom nejsme v rozporu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: jasne, ale slibovat, no teď vás léčit nebudeme, ale až se zlepší krev, tak vás zkusíme zachránit, když je jasné, že to je terminální stadium mi prostě přijde nic moc.
    pan se slinivkou klidně mohl dostat velmi slušne posanbe info a následně se zacyklil v popírání, ale to je jeho proces. Nějak si nemyslím, že by doktoři měli pomáhat tomu popírání nabízením vágní naděje. tak nějak mi přijde lepší mít smrt na kterou se zvládnu připravit - ideálně aby mě doktor rovnou nabídl nemocničního kaplana a nebo sestru z paliativky, než falešnou naději o kterou přijdu. A to v okamžiku kdy to bude už fakt špatný a já teprve začnu řešit že fakt umřu a budu na to srovnání se s tím mít daleko méně času a daleko méně sil, než jsem měla při poslední návštěvě u doktora...
    Ale jako idealizuju si to pod vlivem kamarádů co dělaj pro cestu domů a tím, že prarodiče umírali ještě v minulém století, když jsem byla dítě a rodiče jsou zdraví a tak.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    MAR_TINA: ve finale ho casto dorazi nejaky infekt (napriklad zlucovych cest pri ucpanych zlucovodech) ve zcela vycerpanem tele bez rezerv. bezne jsou i ruzne poruchy hojeni, pokud je operovan. nebo proste celkovy rozvrat vnitrniho prostredi, kdyz nemuze prijimat a zpracovat potravu, tekutiny...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Vetsinou je to vic veci dohromady...selhani jater spojeny s kachexii spojeny treba s tim, ze kvuli ucpani zlucovejch cest dostane jejich tezkou infekci anebo proste to, ze je slabej, lezi a skoli ho pneumonie.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    GREATDRAKE: na oddeleni se nam tohle mlzeni a zatajovani diagnoz velmi vymstilo (a pritom slo o 90 lete mentalne vyrovnane seniory - rodina nechtela). jsem vzdy pro pravdu, pokud si ji pacient preje, coz je dle me zkusenosti skutecne skoro vzdy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Co toho nemocného rakovinou slinivky vlastně zabije?
    Nefunkčnost slinivky a přilehlých orgánů?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    FLAVIGNY: Asi kazdej to ma jinak, ja muzu mluvit jenom za sebe.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ZUZKAOU: bratrovo zkušenosti z interny říkají, že sdělení beznadějné diagnózy umí zkrátit (předpokládané) měsíce na dny - a že na tomto bodu komunikace tedy tak nějak hodně záleží a některé věci prostě neříct může být v zájmu pacienta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREATDRAKE: no nevím, ale zkušenosti lidí z Cesty domů jednoznačně říkají že nelhat a neslibovat - pravda pomáhá se smrtí srovnat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam