• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a samozřejmě děti neočkované z objektivních příčin mají daleko větší pravděpodobnost, že u nich spalničky budou probíhat velmi dramaticky a na tom urgentu skončí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENTIANA: vzhledem k tomu, že ona typická vyrážka se objeví až několik dní po nástupu vysokých horeček, tak jsi dost mimo.
    A kupříkladu moje neočkované dítě (mající dlouhodobou kontraindikaci) letos na urgentu skončilo krátce po nástupu horečky, protože šlo do febrilního kolapsu a odvážela nás rychlá.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TRISSIE: upřímně řečeno, rodič děcka, které nemůže být očkováno, obvykle ví, že dítě jaksi nemůže být očkováno a předpokládám, že mu tedy někdo řekl, že když děcko ochoří, můžou to být i ty spalničky, v kterémžto případě není úplně vhodné, aby s ním jel k doktorovi autobusem, ale že je naopak vhodné k tomu doktorovi zavolat, že Fufínek má imunitu fpíči, není očkovanej a má flekatou horečku - předpokládám, že v Motole by byli schopní je přijmout v místnosti, kde Fufínek nepoprská 500 dalších lidí a že si doktor vezme roušku a rukavice (nebo atombordel nebo co já vím, co je mechanická ochrana proti spalničkám).
    Takže pokud rodič toho legitimně neočkovaného dítěte vezme dítě s flekatou horečkou na urgent, kretén nejspíš fakt je.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DOKKTOR: když teda hodláme věnovat pár dní sémantice, tak
    (1) kreténské, černošské nebo české dítě může být jak dítě, které je Čech, černoch nebo kretén, nebo dítě, které jest z rodu černochů, kreténů nebo Čechů.
    (2) expletiva se používají jako intenzifikátory, a to zcela běžně. Když o někom řeknu, že je zasranej, nebo třeba zkurvenej, kreténskej etc. byrokrat, nemusil se nutně právě pokálet, nemusel býti kurvou, ani nemusel trpět nedostatkem jódu v potravě, akorát mě prostě štval.

Takže pokud se tu někdo hodlá rozvrkočit nad tím, že původní vyjádření ze sémantického hlediska mohlo být interpretovat více způsoby a to by mělo nebejt, ať se třeba vosype. Zvlášť když je z celkového kontextu naprosto jasné, jaký je kompletní význam sdělení.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    JAZZZ: a ty ockovane?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MOODYCAT: nebylo by resenim neockovane lidi lecit na jejich riziko u nich doma?
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    CNV: Jasně, že dá, ale stojí to peníze - mě nějakých 1,2K. Samotná vakcína (tzn. rovnou přeočkovat bez testování) je levnější, ale coby alergik jsem na ty stimulace imunitního systému dost opatrná.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CNV: samozřejmě, dělají to očkovací centra a snad i některé nemocnice, ale pro běžného občana jen jako samoplátce.
    Lidé mají větší zájem o test protilátek na spalničky. Dospělí za očkování zaplatí — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...si-zajem-o-test-protilatek-na-spalnicky-dospeli-za-ockovani-zaplati
    CNV
    CNV --- ---
    Dají se otestovat protilátky na spalničky? Podobně jako třeba u tetanu?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    HARDY: pokud to moodycat nějak myslela, tak to měla napsat tak, jak to myslí a ne nadávat dítěti do kreténů, protože ted to dítě trpí tím, že ho rodiče (za jakéhokoliv důvodu) nenaočkovali. dále viz TRISSIE: a nakonec má nejvíc pravdu jested s tím babišem a čau a mňau a uživejte si tu egohoňku a mínusky sem :-*
    HARDY
    HARDY --- ---
    DOKKTOR: Všichni víme, jak to moodycat myslela a jestli jí nějaké snowflakes chtěj spílat z nadávání dětem, tak ať jí to píšou do pošty. Dík
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a jo, vím, že ty testy nejsou zadarmo, ale ten výpadek zdravotní péče je dražší a větší problém.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOODYCAT: na druhou stranu, ono se na tom urgentu mohlo octnout nakažené dítě, které má reálnou kontraindikaci očkování - a co potom?

V tomhle mi přijde, že trochu zaspalo vedení nemocnic (nejen té vaší) - jasně, vy jste to schytali hodně na začátku, ale o spalničkách na vzestupu se mluvilo už loni v létě, ale otestovat (a případně přeočkovat) zdravotníky v první linii, to se začalo řešit (a je otázka, jestli už je to dořešené ve všech nemocnicích) teprve, když se příslovečné hovno dostalo do větráku.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MOODYCAT: takze kreten je to dite nebo vlastne ty rodice?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    v době kdy tu byl malý počet případů spalniček, tu nebyl Babiš. Nemůže za to spíš Babiš? Empiricky jsem zjistil, že nárůst spalniček nastal v době, kdy se Babiš ukázal na politické scéně... tohle je taky empirie ;)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    MAR_TINA: hmm emperická data.. jen abych to pochopil, v době, kdy byla teoretická proočkovanost 98% (praktická rozhodně ne, resp. očkovaní jedinci byli, ale protilátky v populaci ne), tak se spalničky nešířily a teď se tedy šíří... Tedy protože se před 15 lety spalničky nešířily a děti byly očkované, a teď se šíří, tak za to může těch pár jedinců, kteří své děti nenechají naočkovat.... hmm empirie jako prase.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    SALO: Omlouvm se predem, ze tuhle precitlivelost nebudu brat vazne.
    SALO
    SALO --- ---
    MOODYCAT: to dieťa predseda nemôže za svojich rodičov. keby si napísala "kreténski rodičia nakazeného dieťaťa spôsobili", nepovie nikto ani popel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: empirická data ukazují, že v případě proočkovanosti 98 % a vyšší podle akutálního očkovacího kalendáře (tedy dětí ) se spalničky v populaci nešíří.
    Až se ukáže, že to nestačí, třeba kvůli importu ze zemí s masivní epidemií, možná se přistoupí k přeočkování ve věku 30-40 nebo jiném. V součastnosti je možné se nechat očkovat dobrovolně a zaplatit si to.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DOKKTOR: Jedno dite, ktery jeho kretensti rodice, nenechali ockovat, vyrazne omezilo provoz urgentniho prijmu nejvetsi nemocnice v CR. Ano, pripada mi to jako problem. Nechala bych to rodicum uhradit, a ono i hodina provozu celeho urgentu bude hodne draha.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam