• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: proč hledat na internetech příběhy o alternativní medicíně, když je někdo dobrovolně sepíše a třeba i zodpoví doplňující otázky? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    hele a je potřeba ho ještě krmit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAZZZ: a jak si, Kefalín, představují, že doktor změní pacientovi životní styl?

jako jo, v určitých případech to asi jde, třeba bariatrickou operaci obezitolog neudělá, dokud pacient neshodí něco vlastními silami, ale třeba u toho tlaku by se i spolupracující a motivovaný pacient zdravé váhy ani nemusel dožít, takže mu doktor těžko řekne "a prášky na srdce vám předepíšu, až zhubnete" - a jiné legální nátlakové metody si moc představit nedovedu.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    JAZZZ: Kazdy clovek, ktery pracuje s lidmi, zaziva velika dobrodruzstvi, to mi ver. Co clovek “vymysli”, kdyz nema cim, te proste zaskoci. A ze si clovek ulevi? Nekudy to musi ven.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: studuji psychologii, kamarádka je fitness trenérka, hentý jiný lidi lidi jsou dejme tomu moje bublina, nevím jak moc jsou šarlatáni, nevím jestli kamarádka by uměla/ chtěla trénovat lidi co nejsou spíš bigorektici (mám obavy že to tam jí trochu k tomu sklouzávalo, ale sama byla poněkud skeptická k "masu na výkrm"). Jinak viz Mar_Tina.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAZZZ: šmarjá - všiml sis v jakém si auditku? Přestaň po sobě ty exkrementy rozmazávat, jen to víc smrdí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAZZZ: tak v okamžiku, kdy nový zdravý životní styl toho člověka začne mít měřitelný vliv na tělo a krevní tlak, léky mu asi možná lékař sníží namísto toho, aby ho nechal žít s příliš nízkým tlakem.
    Do normálních hodnot jsou tyhle řeči k ničemu.
    Já běhám (a to mi věřte, i když vážím 120 kilo), jím mrkev a hulím, tak mi už nepište recept.... To víš že jo.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    BERUSKA_CA: mě zas dokáže nadzvednout ze židle arogance, nedostatek empatie a potřeba se vysmívat pacientům. považuju to za profesní selhání, které ale u vyhořelých lékařů tak nějak chápu. za ty prachy vlastně odvádějí adekvátní výkon.

SHEALA: tak se těm hentým lidem alepoň můžeme posmívat, že jsou to nějací celostní šarlatáni ne? co na tom, že lidi dokážou vyléčit tím, že je přimějou ke změně životního stylu místo toho, aby je jenom udržovali na živu lékama. o to víc si zaslouží kartáč, protože odborníka v hloubi duše hlodá svědomí, že něco nedělá dobře a ti hajzlové mu to připomínají.

tenhle chlapík to dokázal, ale holky řikaly, že prej to nejde
    Žádné pilulky, kouzelné nápoje či chemie. Muž si změnil život svépomocí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...zije-novy-zivot-40304846?seq-no=1&dop-ab-variant=100&source=article-detail
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: ehm, ono na zdravej životní styl jsou nějaký hentý jiný lidi. Nejsem si jistá, jestli je na ortopedce supolovat psycholožku, výživovou poradkyni a trenérku v jednom. A to teďka mluvím o lidech, co dejme tomu motivovaný jsou, ale potřebuju jenom trochu poradit a podpořit.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    JAZZZ: Vetsina lidi ti na vlidna doporuceni bude z vysoka kaslat, dokum jim nebude horet koudel u zadku. Tlak neboli, takze “vlastne pohoda”. Kdo je zodpovedny, snazi se jeste nez problem prijde.
    A vysazovat/regulovat leky ma doktor, ona na jednu stranu chemie vetsinu lidi nebavila, ale na netu je najednou kazdej odbornik.
    (Nejen na medicinu, takze chapu, jak umi cloveka nadzvednout, kdyz prijde mudrc a vari z vody. Clovek by takoveho s chuti necim pretahl po hlave.)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TAPINA: CBD tablety jsou dávkované velmi přesně a protože kanabinoidy jsou pro tělo přirozené, nemají vedlejší účinky popisované u léků na hypertenzi (proto je pacienti také vysazují). jsou to nezodpovědní hajzlíci? to by bylo moc jednoduché, mají své důvody. pokud by dostali lepší prevenci nebo šetrnější léčbu, jsem přesvědčený, že by s nimi bylo jednodušší pořízení, protože by cítili upřímnější přístup.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CORNELA: píšeš, že jsi v praxi neviděla pacienta s vysokým tlakem, co by začal zdavě žít. vážně ti to nepřipadá ani trochu divné?

protože souvislost se stravovacími návyky a mírou pohybu tam prokazatelně je. už dřív jsi psala, že nemáš čas na to, abys lidem měnila životní styl a kontrolovala je. ok třeba nemáš na výběr, ale vážně ti připadá stávající stav optimální?
    HARDY
    HARDY --- ---
    JAZZZ: já to vždycky vysvětluju touhle větou: léky na vysokej krevní tlak se neberou, aby se snížil vysokej krevní tlak, ale aby se předešlo infarktu. První generace antihypertenziv je toho příkladem: sice snižovaly tlak, ale po čase se zjistilo, že riziko kardiopříhod nesnižijou.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAPINA: mohla by ses, prosím, rozepsat o těch nevratných změnách? Má nějaké důsledky i dlouhodobě nízký tlak?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JAZZZ: Možná by šlo pacienta s hypertenzí úplně vyléčit transplantací srdce, to je fakt. Jinak ne, tam prostě proběhly nevratné změny, které zdravým životním stylem nenapravíš. No a když někdo užívá jiné prostředky na snížení tlaku, tak by hi v první řadě musel mít příliš nízký, aby se dalo uvažovat o vysazení léků. A pak by ještě bylo rozumné uvažovat o tom, jestli je vhodnější brát na tlak přesně dávkovatelné léky nebo odhadem dávkovanou rostlinu.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JAZZZ: jako jo muzete mi dat minus, ale jsrm zvedavy jestli dokazete dat dohromady smysluplny argument, protoze tohle proste plati:

bavime se o linych, vyzranych konzumentech a ty jim nabizis snadnou cestu, jak hned neumrit a nic na svem zivotnim stylu nemenit a jeste jim klades za vinu ze si misto cviceni a odrikani tuhle snadnou cestu chemickeho podvodu vyberou.

faktem je, ze kdejaky nestudovany ezous s virguli, ktery ty lidi donuti cvicit a nestresovat se brainwashem z tv barrandov, udela pro jejich zdravi=vyleceni vic, nez ty.
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    Taky mame pacienty, co se snazej samovylecit pervitinem nebo marihuanou schizofrenii...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CORNELA: to je ale docela smutny, kdyz rikas, ze se ti jeste nepodarilo zadneho pacienta s hypertenzi vylecit a jen zakryvas jejich priznaky. asi teda delas neco spatne.

faktem je, ze kdejaky nestudovany ezous s virguli, ktery ty lidi donuti cvicit a nestresovat se brainwashem z tv barrandov, udela pro jejich zdravi vic, nez ty.

podle toho, ze ti lide prestanou prasky brat, bych soudil, ze chteji byt vyleceni a ne, aby z nich udelali dozivotni pacienty. bavime se o linych, vyzranych konzumentech a ty jim nabizis snadnou cestu, jak hned neumrit a nic na svem zivotnim stylu nemenit a jeste jim klades za vinu ze si misto cviceni a odrikani tuhle snadnou cestu chemickeho podvodu vyberou.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    STENNY: no, myslim, ze jich par pribude, chudaci... tetanus fakt neprejes nikomu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    tak třeba ty prášky na tlak někdo fakt přestal potřebovat, protože začal žít zdravě, nebo místo těch prášků užívá konopí, které taky snižuje tlak.
    protože takové to "jednou pacient, navždy pacient" je podobně uhozený mindset jak antivaxerství.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam