• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, presne o tom byl ten prvni post. homeopatika jsou diky marketingu nejlepsi placebo, jake ti parta zlodeju z Boironu dokaze nabidnout. jestli si clovek potrpi na nesmysly, doporucil bych spis krystaly a navic si to clovek muze delat doma :)

pred nejakou dobou me cestou z prace skrabalo v krku, tak zajdu do lekarny, vidim mega reklamu na lek proti nachalzeni, tak bezmyslenkovite vezmu jedno baleni Oscillococcinum. cestou ze dveri ctu krabicku a vidim homepaticky pripravek. tak se otocim a na celou lekarnu se ptam, jestli by mi nemohli dat neco vic nez jenom cukr, neco co fakticky obsahuje ucinnou latku. lekarnice protahne xicht, ze to preci funguje, ale ze mi prachy vrati a ja beru ctyrikrat levnejsi balenci Septolete, coz je taky hlavne cukr, ale je ho vic a navic chutna tak hnusne chemicky, ze to preci musi lecit zejo. nakonec mi na skrabani v krku stejne nejvic pomuze ocistit jazyk lzici.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SALVATOR: okej - cukr považuju za "nic", pravda
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SHEALA: Jako bys nikdy neslyšela o homeopatikách.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TAPINA: hustý, tuhle kategorii neznala jsem.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SHEALA: Tam něco je, ale prd to dělá, to je jiná kategorie :o)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MOODYCAT: ve wobenzymu taky je prd? Dobrý vědět.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JAZZZ: "eticka lez" je pro placebo mozna silne oznaceni, ale v pripade homeopatik se to uz myslim prave zvrhlo. ja bych do te kategorie treba zaradil i "takticke a citlive sdelovani diagnozy" coz je podle me na druhou stranu uplne v poradku. stejne tak jsem si nemohl nevsimnout, ze kdyz jdu s dcerkou k lekari, tak mi vzdycky napisou nejaky nesmyslny kapicky. nidky mi nereknou jen "at zustane v posteli a hodne tekutin". musim proste podle zasad konzumerismu nejaky "lek" dostat a chapu to, protoze jsou tak nauceny, ze tohle rodice chtej aby se citili dobre ze pro dite neco udelali.

takze mam z toho takovy rozpolceny pocit. technicky homeopatika jsou picovna, ale nejakou funkci asi maji. vadi mi, kolik prachu se za ten cukrik vyhodi, kolik lidi nedostane efektivni lecbu, ale zas to neni cernobile. kdyby doktori davali misto homeopatik ty neskodny kapky na nachlazeni, tak by to treba leccos resilo :)
    HARDY
    HARDY --- ---
    JAZZZ: Já nevím, do etických lží bych se nepouštěl. Medicína má prostě nějakou svojí metodologii a tý se musí držet, jinak se to může zvrhnout.
    Navíc, co se týče tady těch nezávažných problémů, tak taky na jednu stranu dělá přesně to, co po ní lidi chtěj a lidi nechtěj "ležet s čajem", lidi si chtěj zobnout pilulku a jít zas do hospody. V tomhle třeba souhlasím s Hnízdilem (sic!), kterej kritizuje alternativní medicínu za to, že je to taky jenom prodávání produktů lidem, který se sebou nechtěj nic dělat, jenom si chtěj něco zobnout a neřešit. On to teda řiká pro svoje důvody, ale žel ogika konzumerismu je zachovaná, s tím bych souhlasil.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: technicky jsou homeopatika cukr bez jedine molekuly aktivni latky, kterou maji byt v dusledku pavedeckeho omylu kachni jatra, takze oznaceni picovina je z tohoto hledika na miste.

prakticky mohou mit prokazatelny ucinek diky placebo efektu, protoze by se dalo rict, ze ucinna latka v placebu je marketing a ten homeopatika maji. pokud das nekomu cukr zadarmo s tim, ze je to cukr, tak mu nepomuze. pokud mu ho das s pohadkou a nechas ho za nej zaplatit pro nej vyznamnou sumu, tak to muze byt kupodivu pro ucinnost dulezite. ja nechci popirat efekt placeba, ale at si za nej pacienti plati za sve, protoze hrazeni pojistovnou homeopatikum fakticky ubira na ucinnosti :)

na tomhle clanku mi pripadaji zajimave dve veci: jednak to, ze homeopati napadji lekare ne proto, ze by lekari skodili pacientum, ale pro "nekolegialitu" tzn. ze skodi zajmum homeopatu a ty pokud se neprekryvaji se zajmy pacientu, tak je to na povazenou.

a dale me zaujalo, ze homeopati tvrdi: "20 % onkologických pacientů užívá homeopatika, aby zmírnili vedlejší účinky léčby". pokud tim lecbu nenahrazuji, ale jen pouzivaji placebo jako doplnek a pomaha to, pak bych jim to nechtel brat. pripada mi ale nemoralni na takovych lidech vydelavat velke penize.

proto bych byl rad, kdyby klasicka medicina dokazala placebo uchopit a naucit se "eticky lecit pomoci lzi". i kdysi kdyz respektovany pan doktor cloveku predepsal caj s citronem, a klid na luzku, tak to proste melo svou vahu i kdyz dnes vime, ze vitamin c je dobry jenom jako prevence a rozhodne nic neleci.

stejne jako treba v pripade antivaxeru klasicka medicina muze podvodnikum vzit vitr z plachet pouze pokud dokaze identifikovat hodnotu, kterou pacientum sarlatani nabizeji a naucit se ji poskytovat.
    HARDY
    HARDY --- ---
    VYHULENY_UFO: homeopatika jsou česká ATC skupina V12, takže "seznam" registrovaných najdeš http://www.sukl.cz/modules/medication/search.php?data%5Batc_group%5D=V12&data%5Bwith_adv%5D=0
    Jinak by to mělo být vždy označeno jako "homeopatický léčivý přípravek", nicméně Boiron to spíš píše někam dozadu na krabičku.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Kazdej, kdo je ochoten za lek na priznaky chripky petikilo, si tu cenu zaslouzi :D.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BALAENA: Ja jsem taky netvrdila, ze jsou to homeopatika.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MOODYCAT: Wobenzym a Ovosan ale nejsou homeo, ne? to je zase jinej švindl

teda ne že by to v důsledcích nevyšlo nastejno, ale nemůžeš všechno házet jen na řediče
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: Ale snadno to jde poznat podle toho, ze lek ma na krabicce napsanou ucinnou latku.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Podle me u techto nemoci, ktery se stejne do par dnu vyleci samy, je skoro jedno, jestli si koupis homeopatikum nebo sacek s praskem s vytazkem z medu, citronu a troskou paracetamolu.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Oscilocosi je jeste sranda oproti pripravkum, ktere se snazi prodat nasim pacientum. Wobenzym, Ovosan, Penoxal a dalsi...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Odmítání homeopatie je neetické a nekolegiální, stěžují si lékaři homeopaté na své kolegy - Zdravotnický deník
    https://www.zdravotnickydenik.cz/...ie-neeticke-nekolegialni-stezuji-si-lekari-homeopate-sve-kolegy/
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TAPINA: jsem ti říkala už před lety, že máš prodávat odčervovací prostředky v dávkách pro německou dogu někde na mimáči. Kdybys na mě dala, už máš vilu u alpského jezera :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam