VYHULENY_UFO: technicky jsou homeopatika cukr bez jedine molekuly aktivni latky, kterou maji byt v dusledku pavedeckeho omylu kachni jatra, takze oznaceni picovina je z tohoto hledika na miste.
prakticky mohou mit prokazatelny ucinek diky placebo efektu, protoze by se dalo rict, ze ucinna latka v placebu je marketing a ten homeopatika maji. pokud das nekomu cukr zadarmo s tim, ze je to cukr, tak mu nepomuze. pokud mu ho das s pohadkou a nechas ho za nej zaplatit pro nej vyznamnou sumu, tak to muze byt kupodivu pro ucinnost dulezite. ja nechci popirat efekt placeba, ale at si za nej pacienti plati za sve, protoze hrazeni pojistovnou homeopatikum fakticky ubira na ucinnosti :)
na tomhle clanku mi pripadaji zajimave dve veci: jednak to, ze homeopati napadji lekare ne proto, ze by lekari skodili pacientum, ale pro "nekolegialitu" tzn. ze skodi zajmum homeopatu a ty pokud se neprekryvaji se zajmy pacientu, tak je to na povazenou.
a dale me zaujalo, ze homeopati tvrdi: "20 % onkologických pacientů užívá homeopatika, aby zmírnili vedlejší účinky léčby". pokud tim lecbu nenahrazuji, ale jen pouzivaji placebo jako doplnek a pomaha to, pak bych jim to nechtel brat. pripada mi ale nemoralni na takovych lidech vydelavat velke penize.
proto bych byl rad, kdyby klasicka medicina dokazala placebo uchopit a naucit se "eticky lecit pomoci lzi". i kdysi kdyz respektovany pan doktor cloveku predepsal caj s citronem, a klid na luzku, tak to proste melo svou vahu i kdyz dnes vime, ze vitamin c je dobry jenom jako prevence a rozhodne nic neleci.
stejne jako treba v pripade antivaxeru klasicka medicina muze podvodnikum vzit vitr z plachet pouze pokud dokaze identifikovat hodnotu, kterou pacientum sarlatani nabizeji a naucit se ji poskytovat.