Tohle je pro mě obecně velká záhada, na kterou se asi z podstaty nikdy nepřijde. Do jaký míry tomu praktici AM sami věří a do jaký je to kalkul. Teď typicky třeba ten somavedic - hoďte si ho do vyhledavače a uvidíte docela profesionální práci s marketingem na internetu, nicméně velmi neosobní. Firma bicom litoměřice, která by snad měla být původním pachatelem somavedicu ihned po pokutě, co dostala za covid-čipy, stáhla několik produktů z nabídky. Mají podchycené buzzwordy, docela dobrý eshop atd. U nich bych věřil, že to dělají velmi vypočítavě. Somavedic je něco, co se dá vyrobit (spíš teda koupit z číny) na koleni, nemá to žádnou velkou návaznost na předchozí alternativní diskurzy, akorát to dost excesivně využívá jazyka alerny a západní alternativní spirituality. To psal pomalu automat... Chtělo by to nějaké přímé svědectví přímo z té jejich pobočky z Litoměřic, jak to tam vypadá, jak to tam chodí, kdo to tam obsluhuje.
Na druhou stranu mi přijde, že takových je málo... Popravdě se mi nechce věřit tomu, že je v populaci tolik cyniků, vlastně až sociopatů, kteří zvládnou tvrdit a prodávat něco, aniž by tomu sami do určité míry nevěřili. Když někdo podvádí smlouvy na plyn, tak sice musí být dost patologický na to, aby mu nedělalo problém okrádat lidi, ale na druhou stranu plyn je plyn, ten si vymýšlet nemusí. Vymyslet si úplně od začátku "neviditelnou, necítitelnou věc, která proudí vzduchem a má velkou energii" a pak jí ještě prodat, je jinej level.
Možnou odpovědí na to je, že tenhle problém věří/nevěří je náš problém pozorovatelů z venčí, když něco člověk dělá nebo s něčím zachází dostatečně dlouho, tak se mu to znormalizuje a už nad tím ani tak neuvažuje. Je to prostě něco, co dělá, v čem žije, co společensky funguje a už se nestará o samotný obsah. Je to jak s tou hláškou, co jsem tu psal před časem, že si lékárnice ani neuvědomují, že homeopatie je alterna, protože je to jedna ze stovek krabiček, co jim prochází pod rukama denně. Nevím, nemám v tom jasno, zkuste mě nějak doplnit, něco nadhodit, ale hlášky "on tomu ze 60 % věří" mi nepřijdou nijak zvlášť dobře popisné, není mi úplně jasné, co to má znamenat.
Ale abych nedělal somavecu advokáta - somavedic jsou zmrdi.