• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    Klub pro filozofování, úvahy, citace a polemiky vztahující se k tématu inteligence, mysli, vědomí a umělé inteligence (artifical intelligence- AI). Začali jsme imitační hrou neboli Turingovým testem. Co je to Turingův test? Může Turingův test rozlišit lidskou a umělou inteligenci? Co vlastně z filozofického, matematického a psychologického hlediska pojem "inteligence" znamená?
    Mohou se stroje stát lidmi i s jejich kognitivními a emočními schopnostmi, nebo naopak lidé jsou také vlastně jen takové velmi dokonalé myslící stroje? Nebo ani jedno ani druhé?
    Jaké jsou názory na to, co přesně je inteligence? Jak s tím vším souvisí či nesouvisí vědomí a sebe-si-uvědomění?
    Těmito otázkami se do dnešní doby zabývalo mnoho vědců a filozofů a zdá se, že stále je to plodné pole, na kterém lze bádat dál a dál, vše se vyvíjí a názory se mění.
    Ne že by to tedy diskuse o tomto byla pro naše štěstí nezbytně nutná, ale co, každý má nějakého koníčka (a někdo za to je dokonce i placený:) takže proč by ne.
    Pokud tedy nemáte zrovna nic lepšího na práci a téma vás zajímá, je tu prostor pro vás ;)
    Umělá inteligence (AI)
    ALAN TURING wiki
    TURINGŮV TEST wiki
    TURINGŮV STROJ wiki
    TURINGŮV STROJ
    TURINGŮV STROJ V PŘÍKLADECH
    KVANTOVÝ POČÍTAČ
    TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý
    A Neuroscientist’s Radical Theory of How Networks Become Conscious
    Seminárka Jan Machala: FENOMÉN VĚDOMÍ ve vědeckém a spirituálním diskursu.......
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 1
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 2

Umělé vědomí
    Artifical consciousness
    Hledají se programátoři pro vyvíjení AI
    SLOVNÍK CIZÍCH SLOV
    PŘEKLADÁTOR
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANIELSOFT: nebo obojí - že pytlíkování i vymýšlení bude dělat AI
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Slova o umělé inteligenci ode mě jakožto informatika s dvaceti let praxe v oboru: bylo by dobré, kdybychom AI použili na opakující se nudné nízkoúrovňové detailní pytlíkování a lidé se potom mohli soustředit na obecné, zajímavé a důležité věci udávající směr. Ale v tomto jsme na začátku cesty. A taky bychom se nasmáli, kdyby to dopadlo přesně opačně.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jinak teda ještě k tématu klubu: jak pokračuju v duchovní cestě, tak se čím dál tím víc řídím intuicí: a AI z principu žádnou nemá...
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Problém pro celý finanční systém, varuje britská centrální banka před AI - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-problem-pro-cely-financni-system-varuje-britska-centralni-banka-pred-ai-40551429
    LALINA
    LALINA --- ---
    tyvole mluvím s AI?
    LALINA
    LALINA --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: To rikal Zoolander.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MAKROUSEK: ano, ale to tu teď neřešíme.
    mimochodem co si představuješ pod pojmem "profesionální lidské bytosti" ? to mě zaujalo
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: Tak super, jiste z deti v tvem okoli vyrostou profesionalni lidske bytosti, ktere budou platnymi cleny nasi spolecnosti.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tak řekněměž, že od té doby ten škodlivý vliv postoupil až tak daleko, že si toho všimli i odborníci? Děti prý si nejen nepamatují, ale už prý nesestaví ani kloudnou větu... Já nevím, děti v mém dosahu mobily nemají a nechodí ani do školy, takže si nejen pamatují, ale i se umí až květnatě vyjadřovat, takže já to nemohu posoudit. Jenom že zrovna v těchto dnech jsem si všimla, že vyšla nějaká studie, což mě zaujalo, že i maintreamová společnosti a mainstreamoví odborníci to přiznávají...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: Nojo, ale co znamena "skodlivy vliv"? Kdyz zacal knihtisk, tak si rodice stezovali, ze si deti jenom ctou knihy a uz si nic nepamatuji....

LALINA
    LALINA --- ---
    MAKROUSEK: Měla jsem na mysli že děti, které s tím pracují, tak to na ně prý má škodlivý vliv ... ale zřejmě každý mluvíme o něčem jiném

A taky to, že si myslíš, že rekneš dítěti takhle to dělej , tak to tak bude dělat...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: Jako ze jsou studie, kolik ty deti uz dnes vydelavaji a je to stejna nula, jako ty, ktere s tim nevyrustaji?
    LALINA
    LALINA --- ---
    MAKROUSEK: tak to si myslím, že jsi docela naivní. Vycházíš z toho, že děti nějak naprogramuješ a ony se budou chovat podle tvých pokynů. Ale to se nestane.
    Děti, které s tím vyrůstají, zatím nevykazují nějakou konkurenční výhodu a měla-li bych věřit i posledním výsledkům výzkumů, tak právě naopak... Asi že jim nikdo nevysvětlil, JAK to používat?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    I Tried to Convince Intelligent AI NPCs They are Living in a Simulation
    https://www.youtube.com/watch?v=aihq6jhdW-Q
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já teda AI využívám čistě profesně jako nástroj: "jak se napíše toto v jazyce XYZ?" "jak se nastaví toto v operačním systému ABC?"

snažím se držet odstup, neřešit soukromé věci a nepromítat si, že by na druhé straně bylo něco, co mi doopravdy rozumí, je to jen velký jazykový model
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: Jenomze "jak pouzivat pocitac" puvodne znamenalo kodovani v asembleru, dnes to znamena ovladat photoshop a word a za pet let to bude znamenat "umet vysvetlit AI, co chci". A ten, kdo s tim bude vyrustat, bude mit znacnou konkurencni vyhodu. A to, jak to pouzivat, to uz je na tom jim to vysvetlit.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MAKROUSEK: a jak to jako používat? jak to zjistí? mají k tomu přistupovat jako ke stroji nebo jako k autoritě, která všechno ví? každá nátura se k tomu postaví jinak a jak víme, třeba s blbými strojky v las vegas se značná část lidstva vypořádat neumí i když jsou dospělí. Na to nemusí být ani AI.
    Já chápu, jak to myslíš a částečně souhlasím s tím principem, ale pokud se týče předávání kompetencí počítačům, tak to nebude úplně podle stáří člověka.
    No a jestliže se prckové naučí jak to používat, tedy jak přenést své starosti na stroj, tak není to přesně to, co zminuje Might? ze prijdou o schopnosti vlastního uvažování a rozhodování?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: Prave naopak - je treba to detem zpristupnit co nejdriv. Protoze kdyz jako mali zjisti, jak to pouzivat, nebude to pro ne takovy prusvih, az to bude fakt k nerozeznani od cloveka.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MIGHT: tak tedy: můj názor je, že cca 85% lidí má erodovaný sval rozhodování i bez AI. Možná ho nikdy pořádně nerozvinuli, protože vždycky se kolem jedince najde někdo/něco, co si velice rádo přivlastní něčí vůli a používá ji po svém.
    Jestli jsem měla různá období optimismu a pesimismu ohledně lidí, tak momentálně, po půl roce, co mě tu a tam postihnou zprávy z českého i světového politického dění, to vidím dost pesimisticky. Mnoho, až přes mnoho lidí nemá žádnou svobodnou vůli, i když o tom neví. A nemůže za to AI, ale jejich neochota nebo neschopnost dělat přesně to, co popisuješ jako "schopnosti svobodné vůle". Někdo by k tomu dodal ještě "kritické myšlení".
    Já osobně jsem divná a odjakživa ve střetu s "autoritama", moje svobodná vůle a samostatné myšlení je od narození neustále okopávaná a potlačovaná okolím, ale furt se drží, protože to mám tak dané od sudiček. Ani na vteřinu mě nenapadlo navázat styk s AI a cokoli s ní probírat ( v hlavě postoj "toho bohdá nebude, abych se musela uchylovat k takovým věcem"), ale lidi kolem mě to dělají. A dokonce i takoví, kteří dosud svou hlavu používali celkem obstojně a managovali si svůj život pěkně. Ještě jsem nepřišla na to, proč se teď uchýlili k něčemu takovému. A mluví o AI jako o člověku.
    Důvodů ale může být mnoho. Například už stárnou a ubývá energie, nebo mají pocit, že už se dost dlouho starali sami, tak uvítají, když se teď někdo bude starat o ně (tedy chtějí mít zájem a pocit přijetí) nebo to berou jako další z hraček, kterými je vynálezci zahrnují a prostě se tím baví. A možná pochopí nebezpečí a zase se AI pustí, nebo ne a mentálně degradují. Ale to s věkem tak nějak všichni, takže v tom asi nevidí nebezpečí.

Jiné to je u dětí. Tam nemám zkušenost s někým známým, moje neteře dostaly mobil v 10,5 a 9 letech a hlavně koukají na videa nebo hudební klipy a na komunikaci s rodinou. Jejich rodiče AI používají, ale dětem to nezpřístupnili. Doufám. Musím se přeptat:))) Moje dospělé dítě má hlavu nastavenou podobně jako já, ale s AI se baví, myslím, že to bere jako zábavu i když kdoví jaké nedostatečnosti mu to jako singlerovi nahrazuje. Na vlastním rozhodování ale zatím dost lpí a dost se mu daří.

Nakonec řeknu, že u lidí obecně vidím jak brutální doklady o absenci vlastní svobodné vůle, tak ale i přibývající skupinu lidí, kteří svobodné rozhodování vědomě pěstují a kultivují, i když třeba zatím jenom prostřednictvím koučů a průvodců. Takže pokud se nestanou loutkami těchto guruů, vyroste tady docela dost lidí, kteří se budou o svou svobodu zajimat a budou ji pěstovat a rozvíjet.
    AI neAI, což je nadějné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam