MIGHT: tak tedy: můj názor je, že cca 85% lidí má erodovaný sval rozhodování i bez AI. Možná ho nikdy pořádně nerozvinuli, protože vždycky se kolem jedince najde někdo/něco, co si velice rádo přivlastní něčí vůli a používá ji po svém.
Jestli jsem měla různá období optimismu a pesimismu ohledně lidí, tak momentálně, po půl roce, co mě tu a tam postihnou zprávy z českého i světového politického dění, to vidím dost pesimisticky. Mnoho, až přes mnoho lidí nemá žádnou svobodnou vůli, i když o tom neví. A nemůže za to AI, ale jejich neochota nebo neschopnost dělat přesně to, co popisuješ jako "schopnosti svobodné vůle". Někdo by k tomu dodal ještě "kritické myšlení".
Já osobně jsem divná a odjakživa ve střetu s "autoritama", moje svobodná vůle a samostatné myšlení je od narození neustále okopávaná a potlačovaná okolím, ale furt se drží, protože to mám tak dané od sudiček. Ani na vteřinu mě nenapadlo navázat styk s AI a cokoli s ní probírat ( v hlavě postoj "toho bohdá nebude, abych se musela uchylovat k takovým věcem"), ale lidi kolem mě to dělají. A dokonce i takoví, kteří dosud svou hlavu používali celkem obstojně a managovali si svůj život pěkně. Ještě jsem nepřišla na to, proč se teď uchýlili k něčemu takovému. A mluví o AI jako o člověku.
Důvodů ale může být mnoho. Například už stárnou a ubývá energie, nebo mají pocit, že už se dost dlouho starali sami, tak uvítají, když se teď někdo bude starat o ně (tedy chtějí mít zájem a pocit přijetí) nebo to berou jako další z hraček, kterými je vynálezci zahrnují a prostě se tím baví. A možná pochopí nebezpečí a zase se AI pustí, nebo ne a mentálně degradují. Ale to s věkem tak nějak všichni, takže v tom asi nevidí nebezpečí.
Jiné to je u dětí. Tam nemám zkušenost s někým známým, moje neteře dostaly mobil v 10,5 a 9 letech a hlavně koukají na videa nebo hudební klipy a na komunikaci s rodinou. Jejich rodiče AI používají, ale dětem to nezpřístupnili. Doufám. Musím se přeptat:))) Moje dospělé dítě má hlavu nastavenou podobně jako já, ale s AI se baví, myslím, že to bere jako zábavu i když kdoví jaké nedostatečnosti mu to jako singlerovi nahrazuje. Na vlastním rozhodování ale zatím dost lpí a dost se mu daří.
Nakonec řeknu, že u lidí obecně vidím jak brutální doklady o absenci vlastní svobodné vůle, tak ale i přibývající skupinu lidí, kteří svobodné rozhodování vědomě pěstují a kultivují, i když třeba zatím jenom prostřednictvím koučů a průvodců. Takže pokud se nestanou loutkami těchto guruů, vyroste tady docela dost lidí, kteří se budou o svou svobodu zajimat a budou ji pěstovat a rozvíjet.
AI neAI, což je nadějné.