• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    Klub pro filozofování, úvahy, citace a polemiky vztahující se k tématu inteligence, mysli, vědomí a umělé inteligence (artifical intelligence- AI). Začali jsme imitační hrou neboli Turingovým testem. Co je to Turingův test? Může Turingův test rozlišit lidskou a umělou inteligenci? Co vlastně z filozofického, matematického a psychologického hlediska pojem "inteligence" znamená?
    Mohou se stroje stát lidmi i s jejich kognitivními a emočními schopnostmi, nebo naopak lidé jsou také vlastně jen takové velmi dokonalé myslící stroje? Nebo ani jedno ani druhé?
    Jaké jsou názory na to, co přesně je inteligence? Jak s tím vším souvisí či nesouvisí vědomí a sebe-si-uvědomění?
    Těmito otázkami se do dnešní doby zabývalo mnoho vědců a filozofů a zdá se, že stále je to plodné pole, na kterém lze bádat dál a dál, vše se vyvíjí a názory se mění.
    Ne že by to tedy diskuse o tomto byla pro naše štěstí nezbytně nutná, ale co, každý má nějakého koníčka (a někdo za to je dokonce i placený:) takže proč by ne.
    Pokud tedy nemáte zrovna nic lepšího na práci a téma vás zajímá, je tu prostor pro vás ;)
    Umělá inteligence (AI)
    ALAN TURING wiki
    TURINGŮV TEST wiki
    TURINGŮV STROJ wiki
    TURINGŮV STROJ
    TURINGŮV STROJ V PŘÍKLADECH
    KVANTOVÝ POČÍTAČ
    TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý
    A Neuroscientist’s Radical Theory of How Networks Become Conscious
    Seminárka Jan Machala: FENOMÉN VĚDOMÍ ve vědeckém a spirituálním diskursu.......
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 1
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 2

Umělé vědomí
    Artifical consciousness
    Hledají se programátoři pro vyvíjení AI
    SLOVNÍK CIZÍCH SLOV
    PŘEKLADÁTOR
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROLAND: Jasne. Ja tim myslel, ze clovekovi trva 15 let, nez mu sveris auto. AI?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MAKROUSEK: No, asi bych si dovolil trochu polemizovat s tím vychováváním, spíše bych to asi nazval směřování. Ale jistě je to věc nazvání, názoru a pohledu. Když si vzpomenu tuším na třeba tzv Vlčí děti? A nebo Mauglíí či Tarzan.
    A stejně tak jak se většina lidí chová a zachází se zvířaty? Nebo jak se chovali mnozí ne li většina kolonizátorů?

A stejně mi přijde výchova v některých ohledech hodně těžká a asi až nemožná a musí si pak na to každý člověk - dítě přijít samo?
    Myslím tím, že ty mu předáš a usměrníš co znáš ty, ale pak jde do školy a už se to mydlí a díte klasika, ostatní můžou a já ne.
    Je to jedna ze silných věcí, která mě tak trochu děsí a nejistota zda bych byl vůbec dobrý rodič? Teď už jsem mimo hru.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    LALINA: Obávám se že jsou to spíše romantické představy některých než reálné cíle. Ale kdo ví třeba jednou? Ale to asi dost možná tady už nebudeme a nebo společnost bude vypadat nějak jinak, pokud bude ještě existovat a sami se lidé úplně nezničí?

Srozumitelněji:
    Většina těch existujících co znám je jen primárně o byznysu, kontrole a jakési formě hraní si na boha. A možná tam někde vzadu i snaha o AGI, ale pořád aby nad tím měli kontrolu.

Ti, kteří přemýšlí jinak, třeba jako já a mají také obavy či strachy a různě připouští nepřipouští, ti se k tomu asi nedostanou, možná tak jeden plácnu z miliardy. Existuje jedna taková roztomilá série her. Jmenuje se Creatures. A tam ty Normíky vlastně učíst jako malé děti.

Jen si myslím, že za tím vším je nějaká forma matematiky která vychází z nějakého paternu seedu mechanizmu rovnice. A myslím si že na ten princip (nebo se mu hodně přiblížil) naší možné existence a fungování kápnul Pan John Horton Conway, za mě matematický génius. Který to své asi nejvíce známé dílo dle jeho slov svým způsobem začal nenávidět, protože lidé ho spojovali především s tím a ptali se jen předně na to. A možná mu nedošlo na co asi vlastně přišel a i takové myšlenky a věci nejsou ojedinělé.
    Does John Conway hate his Game of Life?
    https://youtu.be/E8kUJL04ELA?si=phPXTTUyVJE-jl2w

Tady pak s ním ještě jiná část z toho rozhovoru. Ucelené video jsem nenašel.
    Life, Death and the Monster (John Conway) - Numberphile
    https://youtu.be/xOCe5HUObD4?si=zgrnf7Gpb4gaPSj3

No a pak tu máme ještě neurovědu a zajímavou myšlenku ohledně co je to možná vědomí? Tady přednáška s Panem Michael Gazzaniga. Akorát ten zvuk je hodně špatný, takže zapnout titulky i když i z těch obrázků se dá s nějakou představivostí i pochopit.
    Michael S. Gazzaniga (UCSB): “Beliefs and Brains: A Critical Balance”
    https://youtu.be/nO4yjwcJ8Xo?si=LON1wuRTgSAUGfRZ

Co mi vychází?
    Mozek je asi hlavní vypočetní jednotka a část paternu vycházejícího z kódu paternu DNA (cca 3,3 Miliardy znadků) a vědomí je virtuální výsledek, který je aktivní díky a skrze naše tělesné schránky.
    Přednáška Mgr. Jana Pačese Ph. D. - Jak se čte DNA
    https://youtu.be/1XBjjJTKf_0?si=9CArhqMu05LFeMTs

Podobně by to mohlo být u počítače, pokud bude mít dostatečný prostor a vhodnou strukturu výpočetní jednotky. Tedy řekněme že počítač je mozek i tělo. A program DNA. Netuším a nevím jak velké je samotné programové jádro. Což je binárně asi 825MB binárně a protože je i backup tak dvojnásobek. V ASCII je to cca těch řekněme 3,3GB x 2 jako backup. Tady mi chybí znalosti a schopnosti. A u té tzv Umělé Inteligence vidíme pokud to nepletu jen pamětové slovníky, ale ty jsou omezené a kontrolované ne volné. Ve smyslu že ten program ti některé otázky nezodpoví a to je řekl bych jedna z hlavních brzd aby se mohlo rozvinout AGI.
    Nebo ta kontrola by musela být nějak jinak řešena a být tvárná a ne pevná.

Když to chceš převést jako by si chtěla učit malé dítě. Tak jako každý z nás máme nějaké jádro a fyzické omezení na základě genů, tak ten základ je soft (učením jen z nějaké části přeprogramovatelný a nějaká část zůstane neměnná) Do těchto zákoutí málo kdo z lidí nahlíží. Ale u extrémních situací pak můžeme pozorovat nějaké ty pevné vzorce a jejich možné zborcení či přepsání a možný pak vnitřní přepis genu pro další generaci. (Takhle nějak zhruba chápu že funguje evoluce)

Pokud by si si chtěla hrát ve smyslu jako učení malé děti, zkus si najít tuhle hru a nějakou verzi co by fungovala i na současných Windows a nebo přes nějaký emulátor - Virtual Box se starším OS.: https://en.wikipedia.org/wiki/Creatures_(video_game_series)

Jinak co vím tak se povedlo udělat umělý živý organismus: https://en.wikipedia.org/wiki/OpenWorm
    OpenWorm
    https://openworm.org/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LALINA: To jo, ale dite s univerzalnim mozkem vychovavas 12 let 24/7.
    LALINA
    LALINA --- ---
    LALINA: jé, hele, tady mám mínusíček :))
    Prosím tě, kdo jsi ho dal, zkus se trochu rozepsat, sdělit svou myšlenku. Takhle je to takové jalové.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ROLAND: souhlas, taky mi to tak připadá.

jinak mě ještě napadlo, jestli se to dá připodobnit myšlení malého dítěte, že napřed je schopno řešit jednodušší problémy podle našich měřítek správně, zatímco jeho řešení složitého problému bývá mimo, ačkoli kolikrát je půvabné, milé a vtipné.
    A není tedy jen otázka času, než se LRM vyvine dál, tak jako malé dítě?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MAKROUSEK: Domnívám se že, asi narazili na to na co jsem narazil před více jak 25 lety. A u těch současných modelů, řekl bych že bude problém v kontrolovanosti obsahu, které lidská mysl takhle nemá a vytváří si je sama postupně jak se vyvíjí a učí.
    Napadá mě cesta kopírování lidského mozku a nebo jeho neurální propojení. Problém je jak technologický, i když ten by se asi dnes už dal zvládnout, ale pak je tu problém etický.

Ještě by pak mohla nastat neočekávaná chyba. Ve smyslu, že se v modelu stane neočekávaná chyba a přepis kódu, který se začne řetězit a dá tak vzniknout AGI, která by mohla být i velice vážný existenční problém.

V podstatě asi většinu těch možných klíčů už máme možnost vidět v těch různých sci-fi filmech. Z nichž některé tehdy vzbuzovali úsměv do chvíle než se stali součástí skutečnosti.

Osobně bych si asi vsadil na tu chybu, než na cílený vznik AGI.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak pry singularita je jeste daleko.

Pokročilá umělá inteligence trpí naprostým kolapsem přesnosti, zjistila studie - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-pokrocila-umela-inteligence-trpi-naprostym-kolapsem-presnosti-zjistila-studie-40525447#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart
    LALINA
    LALINA --- ---
    Luděk Nezmar 2. díl: Zdigitalizujeme-li celou společnost, umělá inteligence může rozložit celý stát
    https://www.youtube.com/watch?v=RqmBF_XCAU8
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: mluvím o té formě, která řeší vzhled molekul - byla natrénována jednou a není potřeba to dál trénovat, pokud bude potřeba na něco jiného, musí se na to zase natrénovat - minulý časw jsem použil, protože to proběhlo jednou (myšlenou kdysi) a nebude to v budoucnu zřejmě potřeba opakovat, navíc vědci za něj dostali Nobelovku, tam mi skočil taky minulý čas a pak jsem chtěl vyjádřit to, že se natrénoval a data používá, není to jako LLM, že bytní třeba i nesmyslnými slovy, které si někdy vymýšlí (zpěvodřík je moje oblíbené vymyšlené slovo od chatgpt)
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: mluvíš o AlphaFoldu v minulém čase, co se stalo? Vědci zjistili, že je to moc chytrý a zabili to? :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANIELSOFT: nebo to byla opravdu inteligence a ta by možná neměla zájem, abys věděl, že vědomí má:)))
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: bohužel současné AI LLM (large language model) jsou jak už psali přede mnou modely, které pracují se statistikou, ovšem třeba AlphaFold, za který tuším jeho tvůrci dostali Nobelovku, tak ten měl jiný základ a "věděl", jak se v reálu vzájemně natáčí jednotlivé vazby vlivem velikostí a polarity náboje a dokáže to pak použít i u různých hodně složitých bílkovin/proteinů a umí předpovědět podobu jejich 3D struktury s vysokou přesností, ale jen proto, že se učil na faktech, kdežto LLM si "přečte" klidně celý internet, jenže tam je spousta blábolů a nesmyslů a pokud přímo nemá odpověď, klidně si vymyslí neexistující věc/autora/dílo... cokoliv a poměrně věrohodně o tom dokáže žvatlat, tedy pokud bychom chtěli AI na účetnictví, měli bychom ji učit vztahy mezi fakty a souvislosti podobně jako to má alphafold, rozhodně bych to něsvěřil žádnému LLM
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    LALINA: máš pravdu, je to spíš superpočítač než reálná inteligence, ale programátoři nebývají humanitně vzdělaní, tak to prostě v počátcích "inteligence" nazvali

první co jsem udělal, když jsem se dostal k AI, bylo, že jsem se jí zeptal, jestli má vědomí. k mé úlevě napsala že ne. ale mohla mi taky říct to, co jsem chtěl slyšet :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    NEVILL: čekala bych, že když už se v zákonech přestávají vyznávat odborníci, tak umělé inteligenci ty kličky a odkazy na další předpisy, kdy jeden vylučuje nebo opravuje, nebo pozměňuje druhý, všechny ty vyjímky a podmínky s hvězdičkou dole pod čarou neuniknou, jak by mohly člověku, a naopak z toho vybruslí snáz.
    No a čekám od umělé inteligence i to, že bude improvizovat, odhadovat a také ovšem dělat chyby (i když diametrálně menší a méně, než člověk).
    LALINA
    LALINA --- ---
    PAN_MYVAL: tak tomu bych potom ale neříkala inteligence, ale superpočítač. Od inteligence čekám, že bude chápat z dodaných informací smysl, tak jako se učí chápat dítě.
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    PAN_MYVAL: měl jsem kdysi krásnej moment na karláku :)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    LALINA: Brani ji to, ze nerozumi slovum. Nechape jejich vyznam a vubec ji to nezajima.

AI LLM funguji tak, ze slova nahradi ciselnymi tokeny a potom hleda statistickou souvislost, ktere tokeny casto nasleduji po sobe.

Takze napriklad po slovu "Karel" nasleduje s pravdepodobnosti 57% "Kral", nebo s P=23% "Roden", nebo s P=13 "Poborsky". Ale pokud mas retezec tokenu, ktere nahradily slova "Karel" a ponem nasledujici "kral", s P=83% je dalsi slovo "zemi" a to dalsi "ceskych".

Pritom ale AI LLM nema sebemensi koncept toho, co to znamena "kral", "kralovat" nebo "vlada"; nema tuseni co znamena "zeme ceska" a ani nevi, ze "ceska" a "ceskych" jsou dva rody tehoz slova. Proste jen tupe sleduje, ktera slova lide pisi po sobe, a hleda v tom statisticke vzorce. Ty pak umi regurgitovat v generativni "AI", ale furt absolutne nechape vubec nic o vubec nicem, jen vyblije slova tak, jak by statisticky mela jit po sobe.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    NEVILL: Stroj si nezapamatuje "predepsany postup". Stroj si vytvori sofistikovanou korelaci bez porozumeni cemukoli. Pokud pustis AI na data ze suypermarketu a policejni kartoreku, AI ti vyplivne, ze nacek je definovan jako clovek, ktery si kupuje bile podkolenky, znojemske okurky, vodnanske parky a kanady. Protoze v databazi tohle nahodou koreluje s nackem. AI absolutne nechape, ktere udaje jsou kauzalne relevantni a co je jen nahodna a nesmyslna korelace.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LALINA: Stroj si prostě zapamatuje informaci a zapamatuje si předepsaný postup. U člověka je to tak, že se může naučit to samé, pak tu je ovšem to, že si člověk občas dává dohromady určité souvislosti a u toho co nezná nebo si nepamatuje, tak prostě improvizuje a používá více či méně správné analogie z věcí, které zná a alespoň částečně si pamatuje. Ale ono se to těžko srovnává, když člověk něco pokazí, tak prostě udělal chybu. Ale u AI, pokud jí tedy člověk svěří nějaké úkony, se vyžaduje přesnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam